Σε κατάσταση αποσάθρωσης η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης με ευθύνη της διοίκησης, κατήγγειλε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων, με συνέπειες που είναι ορατές στους δρόμους της πόλης, αφού τα 2/3 των απορριμματοφόρων είναι χαλασμένα. Κι ενώ, όπως είπαν, «η κατάσταση έχει ξεφύγει», τα πράγματα δείχνουν ότι μπορεί να γίνουν και χειρότερα!
Τα στοιχεία που παρουσίασαν κανονικά θα έπρεπε να σημάνουν συναγερμό, αφού χθες από τα 65 συνολικά απορριμματοφόρα που αποτελούν τη δύναμη του δήμου κυκλοφόρησαν για αποκομιδή μόλις τα 20-22 για την πράσινη γραμμή. Σε ό,τι αφορά τους τράκτορες, ενώ ο δήμος διαθέτει 14 σε κυκλοφορία, βγαίνουν 2 και μετά βίας 4, ενώ και για τους μπλε κάδους καθημερινά δουλεύουν περί τα 5 οχήματα.
Δραματική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό, αφού καθημερινά στο μάζεμα των σκουπιδιών εργάζονται 200 εργαζόμενοι, άλλοι 240 βρίσκονται στον τομέα σαρώματος, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι διπλάσιοι. Τα λόγια είναι περιττά σε ό,τι αφορά και τον τομέα των Μέσων Ατομικής Προστασίας, καθώς, όπως έδειξαν με χαρακτηριστική παρουσίαση, αυτά που διαθέτουν είναι… γάντια κηπουρικής.
Οι βλάβες
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Κωνσταντίνο Φουντούκη, για το θέμα των οχημάτων, μπορεί αυτά να μην είναι παλιά, αφού είναι οχήματα εξαετίας ή επταετίας, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τις εργολαβίες επιδιόρθωσης βλαβών. Ειδικότερα «ο δήμος δίνει για δύο χρόνια 4,6 εκατομμύρια ευρώ για συντηρήσεις και επισκευές και καταφέρνουμε να μην έχουμε οχήματα σε λειτουργία, να μην έχουμε καθημερινά οχήματα για να εκτελέσουμε το έργο μας. Η κατάσταση έχει ξεφύγει γιατί υπάρχουν υποχρεώσεις της διοίκησης, χρέος 1,6 εκατομμύρια στον εργολάβο που δεν τις έχει καλύψει και ο εργολάβος λογικά δεν κάνει τη δουλειά του».
Το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, Φώτης Μαραντζίδης, ζήτησε οι επισκευές να γίνονται στο συνεργείο του δήμου, καθώς «τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουν δοθεί 8 με 9 εκατ. ευρώ είτε με συμβάσεις είτε με απευθείας αναθέσεις στις ιδιωτικές εταιρείες που τα επισκευάζουν και δεν έχουμε στόλο». Αυτή η έλλειψη οχημάτων έχει οδηγήσει στην εξής συνθήκη: στο ιστορικό κέντρο, όποια απορριμματοφόρα λειτουργούν, περνούν τρεις φορές την ημέρα, αλλά οι γειτονιές ασκούνται στην υπομονή με ξεχειλισμένα από τους κάδους σκουπίδια στους δρόμους.
Στα λόγια
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον τομέα της ανακύκλωσης. Ενώ η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης έχει παραδώσει στον δήμο 21 οχήματα για άδειασμα των μπλε κάδων, είναι σε λειτουργία μόνο 4 ή 5, αλλά, όπως σημείωσε ο κ. Φουντούκης, από το 2016 η Εταιρεία Ανακύκλωσης δεν έδωσε κανένα απορριμματοφόρο και κάδους, οπότε ο δήμος προσπαθεί μόνος του και ζήτησε βοήθεια από την ΚΕΔΕ και την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του Μιχάλη Τρεμόπουλου -που πήγε και στον εισαγγελέα με βιντεοσκοπημένο υλικό που δείχνει απορριμματοφόρο της ανακύκλωσης να αδειάζει μπλε κάδους-, ο κ. Φουντούκης είπε ότι «αν αποσπασματικά δεν έχουμε οχήματα, τυχαίνει να μαζεύουμε σκουπίδια και με οχήματα που μαζεύουν πράσινο κάδο. Οταν είσαι μπροστά σε μια μικρή χωματερή, πρέπει να αποφασίσουμε αν θα μαζέψουμε γρήγορα ή αν θα τα αφήσουμε. Αλλά αυτό είναι εντελώς αποσπασματικό».
Σύμφωνα με τον κ. Μαραντζίδη, «δεν είναι μυστικό ότι και μπλε κάδοι καταλήγουν στη χωματερή. Αν πάτε στα Λαδάδικα και δείτε τι έχει μέσα ο μπλε κάδος, θα δείτε ότι δεν είναι ανακυκλώσιμα τα υλικά που υπάρχουν μέσα. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στον κόσμο και ο κάδος είναι ανοιχτός. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μαζεύουμε κάθε μέρα». Και η κορωνίδα: «την ανακύκλωση τη διαλύουν αυτοί που προωθούν την καύση».
Τα ατυχήματα
Για την απουσία εργατικού δυναμικού, ο κ. Φουντούκης σημείωσε πως «πρώτη φορά πάει σε εκλογές διοίκηση χωρίς προσλήψεις. Δεν πληρώνει ικανοποιητικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε κάθε εβδομάδα εργατικά ατυχήματα. Ενός εργαζόμενου συνθλίφθηκε το πόδι του, άλλη εργαζόμενη έχασε τα 3 δάχτυλά της, άλλη εργαζόμενη έσκισε το πόδι της από σπασμένο μπουκάλι. Πληρώνουμε ένα βαρύ τίμημα με αίμα και κανείς δεν ασχολείται μαζί μας».
Ο κ. Μαραντζίδης παρατήρησε πως, ενώ την περίοδο του covid έγιναν προσλήψεις 59 ατόμων, ύστερα από 2 χρόνια ο δήμος δεν τους βοήθησε και φύγανε, ενώ την ίδια στιγμή «ο Μπακογιάννης στην Αθήνα πήρε 350 και παλεύει να τους μονιμοποιήσει. Απλά η παρούσα διοίκηση δεν ενδιαφέρεται».