• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 20.7°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 20.0°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.5°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 20.0°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  89%

Ζημιές στο σχολείο του Αρκαλοχωρίου από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανύπαρκτοι αντισεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία

 • A-
 • A+
Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», που συνδράμει στους ελέγχους σε δημόσια κτίρια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επόμενη τραγωδία που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια» αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, ιδιαίτερα σε σεισμόπληκτες περιοχές.

«Δυστυχώς η πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, αντί να γίνει η αφορμή επιτέλους για να πάρουν οι κυβερνώντες μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών μας σε όλους τους τομείς (σχολεία και σχολές, υγεία-πρόνοια, εργασία, μεταφορές κ.ά.), μετατρέπεται από τους θιασώτες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που θεωρούν αυτά τα μέτρα κόστος, σε πέπλο συγκάλυψης και περιορισμού της προσοχής στους σιδηροδρόμους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με τους 54.000 νεκρούς, έγινε υπουργικό συμβούλιο και ακολούθησαν εξαγγελίες για επανέναρξη των προσεισμικών ελέγχων σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι χειροπιαστό μέχρι σήμερα, αλλά τείνει να μπει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», όπως είχε γίνει τόσα χρόνια και με την κατάσταση στους σιδηρόδρομους και οδήγησε στην πρόσφατη τραγωδία», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.), ανοίγοντας το σοβαρότατο ζήτημα των ανύπαρκτων εδώ και δεκαετίες αντισεισμικών ελέγχων στα σχολικά κτίρια.

Υπεύθυνοι οι δήμοι

Η νομοθεσία ορίζει τους δήμους ως κύριους υπεύθυνους για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων αλλά και για τους μετασεισμικούς ελέγχους, ενώ διευκρινίζει ότι μόνο αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν απευθύνονται στις περιφέρειες και αν κι αυτές αδυνατούν να συνδράμουν, τότε μόνο αναλαμβάνει η ΚΤΥΠ Α.Ε. Μετά τον τελευταίο, σχετικά μέτριας έντασης, σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 στη Δυτική Αττική, που ωστόσο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δημόσια κτίρια, όλοι οι σεισμόπληκτοι δήμοι καθώς και το 6ο και το 7ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων απευθύνθηκαν στην ΚΤΥΠ. Με ούτε 60 μηχανικούς στο δυναμικό της, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μανώλης Δανδουλάκης, η εταιρεία έδωσε την οδηγία να κάνουν οι διευθυντές των σχολείων έναν πρώτο οπτικό έλεγχο, με τις υπηρεσίες της ΚΤΥΠ να ελέγχουν τελικά 355 σχολεία, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά (164 τον αριθμό) βρέθηκαν με βλάβες, με 29 από αυτά μάλιστα να εκκενώνονται λόγω σοβαρών ζημιών.

Αποκαλυπτικό της διαχρονικής απουσίας αναγκαίων μέτρων και ελέγχων είναι ότι τόσο η ΚΤΥΠ Α.Ε. όσο και η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο ερώτησης που υπέβαλαν, τότε, τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τόνισαν ότι οι ζημιές «δεν οφείλονται στον πρόσφατο σεισμό, αλλά είτε σε ελλιπή συντήρηση είτε σε αστοχία σε επισκευές από παλιότερους σεισμούς» και ότι «μεγάλος αριθμός κτιρίων από αυτά που χαρακτηρίστηκαν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ είχαν ήδη χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση από τον σεισμό του 1999 και δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες επισκευής για την αποκατάστασή τους, συνεπώς εξακολουθούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση» αντίστοιχα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στην ΚΤΥΠ Α.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σε κάθε μικρό ή μεγάλο σεισμό επισημαίνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την ασφάλεια και την αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων. Δεν είναι λίγες και οι φορές που αναφέρονται στις 100 εκθέσεις με ζημιές σε ισάριθμα σχολεία που στάλθηκαν μετά τους μετασεισμικούς ελέγχους του 1999 στους δήμους, η τύχη των οποίων, όμως, αγνοείται μαζί και με το αν και ποιες επισκευές έγιναν τελικά.

«Φτάνει πια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή θα τους υποχρεώσουμε να πάρουν εδώ και τώρα έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας της δικής μας και των οικογενειών μας ή θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη τραγωδία για την οποία τα μόνα που δεν γνωρίζουμε από τώρα είναι ο τόπος, ο χρόνος και οι απώλειες», αναφέρει σε δραματικό τόνο η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ Α.Ε., με τον πρόεδρο του σωματείου Μανώλη Δανδουλάκη να επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» την ανάγκη ενός κεντρικού κρατικού φορέα που να έχει τον έλεγχο και την εποπτεία της κατάστασης.

Ζητά τη θεσμική κατοχύρωση της ΚΤΥΠ ως του κατ’ εξοχήν αρμόδιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές παιδείας, υγείας-πρόνοιας και δικαιοσύνης, την οικονομική της ενίσχυση αλλά και την ενίσχυσή της με μηχανικούς των αναγκαίων ειδικοτήτων καθώς και την αναδιάρθρωση του φορέα και τη βελτίωση της λειτουργίας του, ώστε να ξαναρχίσουν οι προσεισμικοί έλεγχοι, να επιταχυνθούν και να γίνουν όπως πρέπει οι επισκευές στα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια όπου βρέθηκαν βλάβες.

Στις 11/12/2022, με αφορμή τον θάνατο ενός μαθητή Δημοτικού σχολείου στις Σέρρες, αναδείξαμε σε εκτενές ρεπορτάζ μας («Εκπαίδευση στα ερείπια») τα τεράστια κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΥΠ, το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης. Πολλά σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί από πλευράς στατικής επάρκειας, δεν πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις πυροπροστασίας, ενώ στο 65% υπάρχουν σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη μέρα κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Λέσβο - «Κίτρινα» 19 σπίτια
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για ζημιές σε κτίσματα στα χωριά της Πέτρας, του Υψηλομετώπου και της Στύψης ● Να αποφεύγονται οι άσκοπες οδικές μετακινήσεις στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, καλούν οι αρχές
Τρίτη μέρα κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Λέσβο - «Κίτρινα» 19 σπίτια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο - Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Το γεγονός ότι το φαινόμενο εκτονώνεται με πολλούς μικρούς μετασεισμούς ενθαρρύνει τους σεισμολόγους ● Πάνω από 60 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, καθώς και πέντε δημόσια κτήρια ● Αυτοψίες και καταγραφές
Ομαλή η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο - Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέφτει το ταβάνι από την υγρασία στο 20ό Νηπιαγωγείο Αθήνας
Η Ενωση Γονέων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας ζητά γενναία χρηματοδότηση και σχεδιασμό των εργασιών αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων με προτεραιότητα την ασφάλεια και τις ανάγκες μαθητών και...
Πέφτει το ταβάνι από την υγρασία στο 20ό Νηπιαγωγείο Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψίες και έλεγχοι εν εξελίξει στην Κω
Πυρετωδώς εργάζονται τα συνεργεία των δημόσιων υπηρεσιών που κάνουν τους ελέγχους και τις αυτοψίες στις κατοικίες και τα δημόσια κτίρια της Κω. Έλεγχοι και στα σχολεία του νησιού. Ανοίγουν ξανά οι...
Αυτοψίες και έλεγχοι εν εξελίξει στην Κω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία μαθητών για την αλλαγή διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Αμύνταιου
Οι διαδικασίες επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, που χαρακτηρίστηκαν από τις στημένες βαθμολογίες στην προφορική συνέντευξη και τα ρουσφέτια «γαλάζιων» στελεχών, εμπεριείχαν ακόμη μία στρέβλωση: οι...
Διαμαρτυρία μαθητών για την αλλαγή διευθυντή στο Μουσικό Σχολείο Αμύνταιου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολεία υπό κατάρρευση: «Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε!»
Η αγωνία έγινε οργή στη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής- Προαύλια που πλημμυρίζουν, αίθουσες με υγρασία και μούχλα, πτώση σοβάδων, σπασμένα τζάμια, εκτεθειμένα καλώδια.
Σχολεία υπό κατάρρευση: «Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας