ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Στέργιος Ζιαμπάκας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Στην «καρδιά» της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση των… αρίστων ετοιμάζεται να δρομολογήσει προσλήψεις «αρεστών». Με τροπολογία που έχει συνταχθεί και προωθείται προς ενσωμάτωση πιθανότατα σε κάποιο από τα νομοσχέδια που ήδη έχουν κατατεθεί στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς προσλήψεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) σε επτά Ανεξάρτητες Αρχές, με το οποίο οι εκάστοτε πρόεδροι των Αρχών θα μπορούν να εισηγούνται και να αποφασίζουν προσλήψεις, μέσω ελεγχόμενων από τους ίδιους Επιτροπών Επιλογής Προσωπικού.

Η τροπολογία -το προσχέδιο της οποίας βρίσκεται στην κατοχή της «Εφ.Συν.»- αφορά τις εξής Ανεξάρτητες Αρχές: α) Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, β) Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, γ) Επιτροπή Ανταγωνισμού, δ) Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων, ε) Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στ) Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ζ) Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων. Οι προσλήψεις ΕΕΠ στις παραπάνω Αρχές θα γίνονται «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης», σύμφωνα με την τροπολογία, με διαδικασία που εμπλέκει μεν το ΑΣΕΠ, αλλά μόνο κατ’ επίφαση, και έχει συνοπτικά ως εξής:

● Η οικεία Αρχή θα συντάσσει την προκήρυξη. Ακολούθως, θα στέλνει την προκήρυξη στο ΑΣΕΠ προς έλεγχο νομιμότητας. Εντός ενός μήνα, το ΑΣΕΠ καλείται να προβεί στον έλεγχο και εάν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία «τεκμαίρεται η έγκριση του ΑΣΕΠ». Ως γνωστόν, το ΑΣΕΠ είναι υποστελεχωμένο και έχει να ανταποκριθεί σε έναν τεράστιο όγκο εργασίας, που περιλαμβάνει από προσλήψεις έως και την επιλογή προϊσταμένων στο σύνολο του Δημοσίου, ενώ καλείται ήδη να βγάλει εις πέρας τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό με τη συμμετοχή 108.229 υποψηφίων.

● Ολες οι αιτήσεις των υποψηφίων για τις θέσεις ΕΕΠ στις 7 Ανεξάρτητες Αρχές θα αξιολογούνται από μια πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού, στην οποία θα μετέχουν τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της οικείας Αρχής, οριζόμενα από τον πρόεδρό της, και μόλις ένα μέλος του ΑΣΕΠ. Και, βέβαια, πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ένα από τα μέλη που όρισε ο πρόεδρος της Αρχής.

● Η Επιτροπή αυτή θα καλεί σε δομημένες συνεντεύξεις, όχι απαραίτητα όλους τους υποψήφιους, αλλά εκείνους «που αξιολογεί ως επικρατέστερους», διατύπωση που ευνοεί την επικράτηση υποκειμενικών κριτηρίων. Ακολούθως, θα συντάσσει προσωρινούς πίνακες που θα αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ προς έλεγχο νομιμότητας και προς έλεγχο τυχόν ενστάσεων, με προθεσμία δύο μηνών. Αν παρέλθει άπρακτη η δίμηνη προθεσμία, τεκμαίρεται η επικύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Με λίγα λόγια, τη στιγμή που ο νέος νόμος για το ΑΣΕΠ (4765/2021) προβλέπει προσλήψεις ΕΕΠ μέσω γραπτού διαγωνισμού κι ενώ ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δρομολογεί 31 προσλήψεις ΕΕΠ σε Ανεξάρτητες Αρχές -με διαδικασίες δομημένων συνεντεύξεων πρόσθετες στις γραπτές εξετάσεις-, μια νεότερη κυβερνητική τροπολογία έρχεται να προσπεράσει τις διαδικασίες που θέσπισε η ίδια κυβέρνηση.

Αντί η κυβέρνηση να «εξοπλίσει» το ΑΣΕΠ με επαρκές σε μέγεθος προσωπικό και υποδομές που να διασφαλίζουν αξιοκρατικές και κατά το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα προσλήψεις, έρχεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία να επικαλεστεί το ΑΣΕΠ απλά για να το προσπεράσει και να προωθήσει διαδικασίες, στις οποίες λίγο-πολύ ο εκάστοτε πρόεδρος μίας εκ των επτά συγκεκριμένων Ανεξάρτητων Αρχών θα επιβάλλει προαποφασισμένες προσλήψεις.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», από δύο διαφορετικές μεταξύ τους πηγές, η τροπολογία επρόκειτο να ενσωματωθεί σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών. Μετά τις εξελίξεις με την τραγωδία στα Τέμπη και τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου, φέρεται να κατατεθεί ως τροπολογία σε ένα ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή νομοσχέδιο. Το περιεχόμενό της έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις στελεχών των Ανεξάρτητων Αρχών.

«Ολες οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και το ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχει τον κύριο λόγο, όχι να χρησιμοποιείται απλά και μόνο για ελέγχους νομιμότητας και ενστάσεων. Ο πρόεδρος αλλά και η πλειοψηφία στελεχών των Επιτροπών Επιλογής Προσωπικού πρέπει να προέρχονται από το ΑΣΕΠ», ξεκαθαρίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ανεξάρτητων Αρχών, Διον. Λιναρδάτος, προσθέτοντας ότι, σε περίπτωση που η τροπολογία κατατεθεί στη Βουλή, «η Ομοσπονδία πρέπει να διατυπώσει τις απόψεις της ευθαρσώς και να αντιδράσει αναλόγως».