Τον γύρο του κόσμου κάνει η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη μετά τη μετωπική σύγκρουση ενός εμπορευματικού και ενός επιβατικού τρένου, ενώ οι ώρες που ακολούθησαν το περιστατικό αναδεικνύουν την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών για το προμελετημένο έγκλημα που κόστιζε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ τα ερωτήματα για τα αίτια και τους υπευθύνους δεν αρκούνται και υπερβαίνουν την κυβερνητική και εταιρική αφήγηση του «ανθρώπινου λάθους».
Διεθνή ΜΜΕ από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ινδία, ακόμη και την Κίνα, αποτυπώνουν σήμερα τις εικόνες από τις χθεσινές διαδηλώσεις από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίες εκφράζουν την οργή που βράζει στη νεολαία και τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας. Τις εικόνες από τους διαδηλωτές και τις δράσεις τους συνοδεύουν ωστόσο και τα σκηνικά άγρια καταστολής και χημικών της ΕΛΑΣ που σημειώθηκαν για το πνίξιμο της αντίδρασης.
BBC
«Σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα: Οργισμένες διαδηλώσεις ξεσπούν μετά την καταστροφή», γράφει στον τίτλο του το σχετικό άρθρο του BBC.
«Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι, με πολλούς να το θεωρούν ως ένα προμελετημένο δυστύχημα», γράφει. «Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα – της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην πόλη της Λάρισας, κοντά στο σημείο όπου συνέβη η καταστροφή το βράδυ της Τρίτης».
Στη συνέχεια το άρθρο κάνει αναφορά στην απεργία των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους για την επίσημη, όπως λένε, παραμέληση των σιδηροδρόμων.
«"Ο πόνος έχει μετατραπεί σε οργή για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους και συμπολίτες μας", αναφέρει το συνδικάτο των εργαζομένων σε ανακοίνωση που ανακοινώνει την απεργία», συνεχίζει ο αρθρογράφος.
«Στην Αθήνα, στην συγκέντρωση που οργανώθηκε έξω από τα γραφεία της Hellenic Train, τα πράγματα αργότερα έγιναν βίαια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που πέταξαν πέτρες και άναψαν φωτιές στους δρόμους», γράφει το BBC.
Reuters
«Η ασέβεια που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις προς τους ελληνικούς σιδηροδρόμους οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε σε σχόλια που κατέγραψε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Forbes
«Βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τη θανατηφόρα σύγκρουση τρένων στη Θεσσαλία» είναι ο τίτλος του βίντεο που έχει ανεβάσει το Forbes χωρίς σπικάζ, με στόχο να αποδοθεί η κατάσταση μέσα από τις εικόνες.
South China Mornin Post
«Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ μετά τη μοιραία σύγκρουση τρένων στην Ελλάδα», τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της η κινεζική South China Morning Post. Μέσα υπάρχει και βίντεο που περιέχει και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, περιγράφει με λίγα λόγια την κατάσταση, δίνοντας όμως το βάρος στις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας.
CNN
«Aυξανόμενη οργή» στην Ελλάδα βλέπει το CNN, το οποίο κάνει αναφορά στο κακό ιστορικό της χώρας μας αναφορικά με την ασφάλεια των επιβατών των σιδηροδρόμων σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει καταγράψει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων επιβατών τρένων ανά εκατομμύριο σιδηροδρομικά χιλιόμετρα από το 2018 έως το 2020 μεταξύ 28 χωρών της ηπείρου, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022. Το σχετικό ρεπορτάζ του τιτλοφορείται: «Βίντεο δείχνει να ξεσπούν συμπλοκές για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους».
CNNNews18
Το ινδικό CNNNews18 γράφει για «Σύγκρουση τρένων: Οργισμένοι οι Έλληνες πολίτες». «Αστυνομικοί των ΜΑΤ στην Αθήνα ήρθαν αντιμέτωποι με διαδηλωτές έξω από τα γραφεία της εταιρείας σιδηροδρόμων της Ελλάδας μετά τον θάνατο τουλάχιστον 43 ανθρώπων από τη σύγκρουση δύο τρένων στο βόρειο τμήμα της χώρας. Κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας το βράδυ της Τετάρτης», αναφέρεται στο συνοδευτικό κείμενο.
ITV
Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV κάνει λόγο για συγκρούσεις έξω από τα γραφεία της HellenicTrain στην Αθήνα. «Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, κοντά στο σημείο όπου συνέβη η καταστροφή. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις πιστεύουν ότι το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας ήταν ένα προδιαγεγραμμένο δυστύχημα», γράφει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας