• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.1°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 15.9°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  16°C 15.4°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.2°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  63%

Φωτογραφία Αρχείου

Από διαμαρτυρία του ΕΣΔΟΓΕ / EUROKINISSI

ΕΣΔΟΓΕ: Όχι στη χειραγώγηση της Ελληνικής εκπαίδευσης από το γερμανικό κράτος

 • A-
 • A+

Εκδήλωση με θέμα «Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων - χρηματοδότηση σχολικών προγραμμάτων» διοργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Δ ́ Περιφερειακών Δράσεων της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης & Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (EΛΓΙΝ). Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αποσκοπεί στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας σχετικά με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων σχολικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Ήδη με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως (12-12-2022) το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας χρηματοδοτήθηκε για το οικονομικό έτος 2022, με 1 εκατομμύριο ευρώ, τη στιγμή που η Δημόσια Εκπαίδευση στενάζει από την υποχρηματοδότηση, αναφέρει το ΕΣΔΟΓΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Α) Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» με κοινό μας υπόμνημα προς τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 20.12.2020 είχαν ταχθεί ρητά και κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας ως μία εσφαλμένη και επιζήμια ενέργεια, τη στιγμή, μάλιστα, που η ΟΔΓ συνεχίζει προκλητικά και αφοριστικά να απορρίπτει τις δίκαιες και απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις κι επανορθώσεις.

Τονίζαμε, μάλιστα, ότι, με την παραπάνω συμφωνία, «δημιουργείται ένας διακρατικός οργανισμός με σκοπό, μέσω της διείσδυσης της Γερμανίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, να στρεβλώσει την ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και να ξεπλύνει τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία κατά του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό χρησιμοποιεί δήθεν ανώδυνα εκπαιδευτικά προγράμματα (όπως το πρόγραμμα «MOG / Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γερμανίας και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων), τα οποία όμως παραχαράσσουν άλλοτε ανοιχτά κι άλλοτε κεκαλυμμένα την Ιστορία της Κατοχής». Στο ίδιο πλαίσιο, αναθεώρησης και διαχείρισης της Ιστορίας της Κατοχής, κινούνται και άλλες γερμανικές κρατικές πρωτοβουλίες και ιδρύματα, όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» ή η «Ελληνογερμανική Συνέλευση».

Β) Με ανοιχτή μας επιστολή στις 20.7.2020 είχαμε καλέσει το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα να μην εγκαταστήσει την έδρα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στο διατηρητέο της πρώην Βίλας Πετρίδη, που βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το υπό κατασκευή Μουσείο-Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ολοκαυτώματος. Του υπενθυμίσαμε επίσης ότι το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», στο οποίο μετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίασή του στο Χορτιάτη την 1η Σεπτεμβρίου 2014 πήρε ξεκάθαρη θέση κατά των πρωτοβουλιών της γερμανικής κυβέρνησης που, λειτουργώντας ως «Δούρειοι Ίπποι» αποβλέποντας στην αναθεώρηση της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Μία απόφαση που επαναλήφθηκε αρκετές φορές έκτοτε και οφείλει να γίνει σεβαστή απ’ όλους.

Επαναλαμβάνουμε, για μία ακόμη φορά, ότι τρέφουμε φιλικά αισθήματα απέναντι στον γερμανικό λαό, όπως και όλους τους λαούς του κόσμου. Θεωρούμε όμως ότι η πραγματική φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια της Μνήμης, του αμοιβαίου Σεβασμού και της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, η πολύχρονη υποστήριξη και ενεργός συμμετοχή Γερμανών δημοκρατών, συλλογικοτήτων και κομμάτων στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση απέναντι στις μεθοδεύσεις του γερμανικού κράτους αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανιδιοτελούς αλληλεγγύης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Και πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δημοκρατικός, αντιφασιστικός αυτός κοινός μας αγώνας, αγώνας στον οποίο οι Μανώλης Γλέζος, Λάκης Σάντας, Ευάγγελος Μαχαίρας, Γιάννης Σταμούλης, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Πριόβολος, Μπάμπης Ρούπας και πολλοί ακόμη αγωνιστές αφιέρωσαν τη ζωή τους, ανοίγει μία ελπιδοφόρα προοπτική για την Ευρώπη! Σε κάθε περίπτωση, η μάχη για την ιστορική μνήμη και η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν είναι «βίοι παράλληλοι και ασύμπτωτοι». Είναι μία παράλληλη, διττή και αδιάσπαστη μάχη.

Καλούμε λοιπόν τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα να μην νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους τις γερμανικές μεθοδεύσεις χειραγώγησης της Εκπαίδευσης και «σωφρονισμού της μνήμης από τις μη ορθές πολιτικά αναφορές (sic) στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», για όσο τουλάχιστον διάστημα η Ο.Δ.Γ. αρνείται να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη της για τα ναζιστικά εγκλήματα, ως καθολικός διάδοχος του Γ΄ Ράιχ, σύμφωνα με τις διεθνείς μεταπολεμικές συνθήκες.

Η Ελληνική Δημοκρατία, ξεπερνώντας τις διαχρονικές ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 απαιτώντας, με όλα τα διαθέσιμα πολιτικά και νομικά μέσα, ακόμα και με μονομερείς ενέργειες, την καταβολή των οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, πρέπει να άρει κάθε νομικό κώλυμα που εμποδίζει την δικαίωση των θυμάτων από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μποϊκοτάζ σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών προς την Ελλάδα καλεί τους εκπαιδευτικούς να απόσχουν από εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το υπουργείο Παιδείας με το ΕΛΓΙΝ.
Μποϊκοτάζ σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημέρα μνήμης μεθαύριο για τους Ελληνες Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος
Την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στην Αποθήκη Γ του λιμανιού και στο Μέγαρο Μουσικής. Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γενς Πλότνερ.
Ημέρα μνήμης μεθαύριο για τους Ελληνες Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΣΔΟΓΕ κατά της «χειραγώγησης της ελληνικής εκπαίδευσης» από τη Γερμανία
Το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κατηγορεί το γερμανικό κράτος για απόπειρα «ωμής παρέμβασης» στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει.
ΕΣΔΟΓΕ κατά της «χειραγώγησης της ελληνικής εκπαίδευσης» από τη Γερμανία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία ξεκίνησε το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας και έφτασε στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σιωπηλή πορεία μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τριήμερο μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια της πόλης, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον σχεδόν ολοκληρωτικό αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Τριήμερο μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχείρησαν μάταια να ακυρώσουν εκδήλωση με drag queen στη Θεσσαλονίκη
Αντιφασίστες απώθησαν τους λιγοστούς ακροδεξιούς, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν γιατί ενοχλήθηκαν από την εκδήλωση ανάγνωσης χριστουγεννιάτικου παραμυθιού από drag queen σε παιδιά
Επιχείρησαν μάταια να ακυρώσουν εκδήλωση με drag queen στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας