• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.1°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 6.6°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 8.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.0°C / 3.8°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  7 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  8 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  4 BF
  40%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.0°C
  7 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν βρίσκουν θέση στον ήλιο οι ενεργειακές κοινότητες

 • A-
 • A+
Η ενεργειακή κοινότητα Δημήτριου Υψηλάντη Κοζάνης κατέθεσε αίτημα για την κατασκευή μικρού πάρκου 0,5 MW με στόχο την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά της περιοχής ● Ο ΔΕΔΔΗΕ απάντησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο, προκαλώντας την οργή φορέων και κατοίκων, καθώς στην περιοχή κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά δεν γίνεται δεκτό ένα μικρό έργο που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Tο μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην... παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στη δυτική Μακεδονία υπάρχει χώρος μόνο για όσους θέλουν να κερδίζουν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες των δήμων, των ανθρώπων δηλαδή της περιοχής, μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν άλλοι. Κι αν επιμένουν κάποιοι να φτιάξουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά πάρκα, τότε δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής.

Πέρυσι τέτοιες μέρες είχε γίνει γνωστό το πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο των ΑΠΕ του Δήμου Αργους Ορεστικού Καστοριάς. Φέτος ήταν η σειρά της Ενεργειακής Κοινότητας Δημητρίου Υψηλάντη στην Κοζάνη, η οποία ήθελε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά προκειμένου να ηλεκτροδοτεί περισσότερες από 70 οικογένειες. Αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ την 1/2/2023 τον πληροφόρησε πως υπάρχει... «αδυναμία σύνδεσης».

Το αίτημα

Το αίτημα σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου είχε κατατεθεί από την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να κατασκευάσει ένα μικρό πάρκο μόλις 0,5MW με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά της περιοχής.

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ για την «αδυναμία σύνδεσης»

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν αφήνει περιθώρια για κανενός είδους αισιοδοξία: «Δεδομένης της αξιόλογης δέσμευσης ισχύος από προγενέστερα αιτήματα για έργα ΑΠΕ, η σύνδεση του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού σας δεν είναι τεχνικά εφικτή με τα τρέχοντα δεδομένα, αφού η γραμμή 21 του Υ/Σ Κοζάνης δεν μπορεί να ικανοποιήσει περαιτέρω εντάξεις σταθμών ΑΠΕ, καθόσον αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την -σε μόνιμη βάση- υπέρβαση των απαιτούμενων τεχνικών περιορισμών ένταξης σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου».

Οπότε σε μια περιοχή στην οποία κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα, η Ενεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΕΚΜΚΧ) δεν μπορεί να κάνει το δικό της. Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο ΕΚΜΚΧ Δυτικής Μακεδονίας «ΟΦeΛΟΣ» αναφέρει ότι «αυτή η πρόδηλη ενίσχυση των μεγάλων έναντι των μικρών γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για τις ενεργειακές κοινότητες, ειδικά στην Περιφέρειά μας» αφού «η Δυτική Μακεδονία είναι δεύτερη σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων πανελλαδικά, 261 έναντι 263 της Κ. Μακεδονίας».

Το δίκτυο αναφέρει ότι δύο χρόνια τώρα έχει παρουσιάσει σε εθνικό και τοπικό επίπεδο την πρότασή τους για αξιοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων «ως εργαλείων για την πραγματικά δίκαιη μετάβαση της περιοχής», αλλά «δυστυχώς δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που θα περίμενε κανείς». Και εξηγούν: «Ο δήμαρχος κ. Μαλούτας μάς αντιμετώπισε ως “μικροεπενδυτές” και δεν μας έδωσε ιδιαίτερη σημασία, ο περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης μάς άκουσε, αλλά δεν έπραξε απολύτως τίποτα. Στο υπουργείο Ενέργειας οι συνεργάτες της κ. Σδούκου απλά μας είδαν με κατανόηση, ενώ στη ΔΕΗ ούτε που δέχτηκαν να μας απαντήσουν». Ειδικά για τη ΔΕΗ τονίζουν ότι «αποδεικνύεται πως ενδιαφέρεται μόνο για τις δικές της μεγάλες επενδύσεις, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει την περιοχή ως αποικία, αφού απέρριψε ακόμα και την ιδέα να διατεθούν λίγες εκτάσεις με τις αναγκαίες υποδομές δικτύου εντός των απαλλοτριωμένων εδαφών των ορυχείων για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ενεργειακών κοινοτήτων».

Καμία ανταπόκριση

Οπως παρατηρεί το Δίκτυο, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι «η πρόταση για συμμετοχή των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση δεν βρίσκει ανταπόκριση στους θεσμικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ για την κυβέρνηση η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας είναι οι επιδοτήσεις και όχι οι βιώσιμες λύσεις και οι ενεργειακές κοινότητες, των οποίων τον ρόλο συστηματικά υποτιμά». Υπογραμμίζουν δε πως η ενεργοποίηση των υφιστάμενων πόρων του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις ενεργειακές κοινότητες «δεν είναι καν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης», αφού «έχουν προκηρυχθεί έργα που καλύπτουν το 36% των συνολικών διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται έργα ενεργειακών κοινοτήτων». Οι ίδιοι πάντως λένε ότι θα επιμείνουν και μάλιστα μόλις πριν από λίγες μέρες «σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με την παρουσία του κ. Ράσμουσεν (στέλεχος της Γεν. Δ/νσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε.) καταθέσαμε μαζί με άλλες ενεργειακές κοινότητες τις προτάσεις μας για να υπάρξει επιτέλους ηλεκτρικός χώρος για τις ενεργειακές κοινότητες κατά προτεραιότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ασάφειες της απαλλοτρίωσης μεγεθύνουν τα ερωτήματα
Ερωτήματα χωρίς τέλος προκύπτουν από τη δημοσίευση του ΦΕΚ απαλλοτρίωσης 4.000 στρεμμάτων στο Μενοίκιο όρος στις Σέρρες, έκταση στην οποία εταιρεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο...
Οι ασάφειες της απαλλοτρίωσης μεγεθύνουν τα ερωτήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν έχουν αναισθησιολόγο, παραγγέλνουν μελέτες...
Σύμβαση επέκτασης του «Μαμάτσειου» υπογράφηκε την ημέρα που καλούσαν συνταξιούχο ελλείψει αναισθησιολόγου, ενώ γυναίκα στην Κοζάνη κατήγγειλε τη δραματική περιπέτεια που έζησε στο νοσοκομείο.
Δεν έχουν αναισθησιολόγο, παραγγέλνουν μελέτες...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντιδράσεις για το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο
Η σχετική αίτηση για το έργο που δεν έχει συζητηθεί ακόμη στον δήμο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά σε ύψος 1.600 μέτρων με τα 3.200 στρέμματα να ανήκουν στην πόλη των Σερρών και άλλα 900 στρέμματα στον Δήμο...
Αντιδράσεις για το φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχεδιάζουν «οικονομικότερο» μοντέλο δημόσιας περίθαλψης με είσοδο ιδιωτών
Μέσα στην πανδημία, μελέτη-λαγός προτείνει ένα κεντρικό νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία, με μεταφορά προσωπικού από τα υφιστάμενα.
Σχεδιάζουν «οικονομικότερο» μοντέλο δημόσιας περίθαλψης με είσοδο ιδιωτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καρέ του ενεργειακού τραστ
Στενοί συγγενείς τριών αιρετών και ενός υψηλόβαθμου στελέχους της δημόσιας διοίκησης στη Δυτική Μακεδονία εμπλέκονται σε μεγάλες «μπίζνες» με φωτοβολταϊκά.
Το καρέ του ενεργειακού τραστ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καζάνι που βράζει η Κοζάνη
Χωρίς απαντήσεις παραμένουν οι κάτοικοι της Κοζάνης μετά την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση 49 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού.
Καζάνι που βράζει η Κοζάνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας