• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.2°C / 18.5°C
    3 BF
    57%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 12.0°C / 16.3°C
    2 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 16.0°C
    4 BF
    68%
  • Ιωάννινα
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.9°C / 10.0°C
    1 BF
    72%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    12°C 11.3°C / 11.9°C
    2 BF
    94%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 11.0°C / 14.8°C
    0 BF
    56%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 7.4°C / 11.2°C
    2 BF
    71%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.8°C / 11.8°C
    3 BF
    86%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 14.3°C / 17.8°C
    5 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.8°C / 16.9°C
    5 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    16°C 16.4°C / 16.8°C
    6 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.7°C / 15.7°C
    5 BF
    57%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.1°C / 14.1°C
    6 BF
    78%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.7°C / 16.1°C
    2 BF
    54%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.5°C / 15.6°C
    2 BF
    54%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 15.4°C / 15.8°C
    2 BF
    74%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.7°C / 18.8°C
    4 BF
    33%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.6°C / 11.6°C
    1 BF
    81%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 12.7°C / 15.5°C
    3 BF
    46%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    2 BF
    72%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργούν τη νομολογία για τα ύψη των κτιρίων

  • A-
  • A+
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδίδει σε... ελλιπή ενημέρωση τις δικαστικές αποφάσεις που θέτουν περιορισμούς στα ύψη, ανοίγοντας τον δρόμο για παράκαμψη αυτών των αποφάσεων κατά την έκδοση αδειών από τις πολεοδομίες. ● Η απόφαση του ΥΠΕΝ «εντείνει αντί να διορθώνει την αμφιβολία και την ανασφάλεια δικαίου», υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Με μια υπουργική απόφαση δύο παραγράφων η κυβέρνηση «ψηλώνει» τα κτίρια που θα μπορούν να χτίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ταυτόχρονα «κονταίνει» τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη καθώς καταργεί τη νομολογία που έθετε ώς τώρα περιορισμό στα ύψη και την αποδίδει σε «ελλιπή ενημέρωση».

Η απόφαση υπογράφεται από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά και έρχεται –όπως αναφέρει στον τίτλο– να «αποσαφηνίσει» μια πρόβλεψη του νόμου 4067/2012, δηλαδή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Γιατί όμως να χρειάζεται αποσαφήνιση νόμος που ισχύει εδώ και μια δεκαετία;

Το σημείο τριβής αφορά το επιτρεπόμενο ύψος για τα κτίρια και τις σχετικές άδειες που εκδίδουν οι πολεοδομίες. Ο ΝΟΚ περιλαμβάνει διάφορες προβλέψεις για «μπόνους» στο επιτρεπόμενο ύψος, για παράδειγμα, ανάλογα με την κάλυψη του οικοπέδου ή το αν ο κατασκευαστής θα προβλέπει φυτεμένο δώμα στην οροφή. Ομως, πολλά χρόνια πριν από τον ΝΟΚ, ίσχυαν διατάγματα που αφορούσαν τους όρους δόμησης και έθεταν συγκεκριμένα όρια στα ύψη των κτιρίων.

Στον νόμο 4067/2012, εξάλλου, υπήρχε πρόβλεψη ώστε «οποιουδήποτε είδους διατάγματα» να είναι ισχυρότερα του ΝΟΚ. Η υπουργική απόφαση Ταγαρά, όμως, επιχειρεί να πει ότι αυτό δεν σημαίνει όλα τα διατάγματα αλλά εκείνα που ίσχυαν όταν ψηφίστηκε ο ΝΟΚ, ενώ κάνει λόγο για διατάξεις καταργημένες «ρητώς ή σιωπηρώς». Κάνει επίσης ειδική αναφορά στο βασιλικό διάταγμα του 1955 για την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις του για τα ύψη των κτιρίων καταργήθηκαν με νομοθετικό διάταγμα της χούντας (ΓΟΚ 1973) και τα όρια και το πλήθος των ορόφων με τον νόμο 1577 (ΓΟΚ 1985).

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς που υπογράφει την απόφαση για τα ύψη των κτιρίων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το θέμα είναι όμως ότι η Δικαιοσύνη είχε αποφανθεί σε πλήθος περιπτώσεων πως τα διατάγματα υπερισχύουν του ΝΟΚ. Στην περίπτωση του γνωστού ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου κάτω από την Ακρόπολη, το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 705 και 706 του 2020 έκρινε ότι «το ανώτατο ύψος των οικοδομών στην περιοχή Μακρυγιάννη είναι 21 μέτρα, σύμφωνα με το ειδικό διάταγμα της 30.8./9.9.1955 “Περί όρων δομήσεως εν Αθήναις” και όχι τα ανώτατα ύψη που ορίζονται από τον ΓΟΚ/1985 και τον ΝΟΚ/2012, όπως εσφαλμένως υπέλαβε η διοίκηση κατά το παρελθόν». Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, προέκυψε σοβαρή εμπλοκή ειδικά στην Αθήνα καθώς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε πέρυσι δύο οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί με βάση τον ΝΟΚ και έδιναν αέρα για περισσότερους ορόφους.

Ο κ. Ταγαράς, όμως, είχε απάντηση και γι’ αυτό καθώς απέδωσε τις δικαστικές αποφάσεις στην «έλλειψη ενημέρωσης, επεξήγησης και παροχής στη Δικαιοσύνη, εκ μέρους της διοίκησης, του συνόλου των αναγκαίων στοιχείων, των παραμέτρων και της κατά περίπτωση ειδικότερης τεχνικής φύσεως επιχειρηματολογίας για την κάθε κρινόμενη διοικητική πράξη, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου δόμησης».

Δύο εξαιρέσεις

Είναι, όμως, δυνατό με μια «αποσαφηνιστική» απόφαση υπουργείου να καταργείται η νομολογία των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και να λύνεται η εμπλοκή στις πολεοδομίες όπου πολλοί υπάλληλοι αρνούνταν επί μήνες να υπογράψουν οικοδομικές άδειες; Η «Εφ.Συν.» ρώτησε σχετικά τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, αρμόδιο για τη Δόμηση, Γιώργο Χ. Αποστολόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε την υπουργική απόφαση σαφή, υποστηρίζοντας ότι «ξεκαθαρίζει πως για τα ύψη των κτιρίων ισχύει ο ΝΟΚ και όχι τα βασιλικά διατάγματα». Ο αντιδήμαρχος εξαίρεσε μόνο ορισμένα ειδικά διατάγματα προστασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα εκείνα για το Μετς και τη συνοικία Κυπριάδου.

Στον αντίποδα τέτοιων απόψεων, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η αποδοχή της νομολογίας είναι δείγμα χρηστής διοίκησης και όχι το αντίθετο». Η ΕΛΛΕΤ επικαλείται σειρά αποφάσεων του ΣτΕ (1383/2016, 796/2016), εκτός όσων ήδη προαναφέραμε, βάσει των οποίων τα ειδικά διατάγματα κατισχύουν του ΝΟΚ «ανεξάρτητα αν έχουν θεσπιστεί για λόγους προστασίας ή όχι».

«Η απόφαση του ΥΠΕΝ με την οποία τα διατάγματα του 1934 και του 1955 (για την Αθήνα) “δεν ήταν διατάγματα προστασίας”, ενώ το διάταγμα του 1955 έχει ήδη “καταστεί ανενεργό” ήδη από το 1973, επιχειρεί με λάθος τρόπο τη διόρθωση της εκκρεμότητας, χωρίς να ενσωματώνει τη νομολογία του ΣτΕ, και άρα εντείνει αντί να διορθώνει την αμφιβολία και την ανασφάλεια δικαίου», τονίζει η ΕΛΛΕΤ.

Υπενθυμίζει επίσης επιστολή της Εταιρείας στον κ. Ταγαρά από τις 23/5/2021 στην οποία του ζητούσε να εκδώσει εγκύκλιο ή να ρυθμίσει θεσμικά το θέμα των μέγιστων υψών σύμφωνα με τη νομολογία του ανώτατου δικαστηρίου. Μεταφέρει επίσης συγκεκριμένη διατύπωση του ΣτΕ βάσει της οποίας «δεν νοείται ισότητα στην παρανομία και συνεπώς, ακόμη και αν η διοίκηση κακώς εφήρμοσε τον νόμο σε άλλες περιπτώσεις, δεν υποχρεούνται ούτε η ίδια ούτε τα δικαστήρια να τον εφαρμόσουν κακώς στο μέλλον».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Εντεκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκδήλωσαν ήδη την κάθετη αντίθεσή τους με την κατάργηση πλήθους περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές που προωθείται με το νέο νομοσχέδιο του...
Κάθε εδάφιο και ρουσφέτι στο νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών
Υπό την πίεση των προθεσμιών αξιοποίησης των ακινήτων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε από τότε να προχωρήσει σε μελέτες, αλλά έφτασε Μάιος του 2022 για να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις.
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομίες σε αποδρομή
Η έλλειψη προσωπικού στις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων δημιουργεί τεράστια προβλήματα με συνέπεια οι μηχανικοί του Δημοσίου να προσανατολίζονται σε πενθήμερη απεργιακή κινητοποίηση.
Πολεοδομίες σε αποδρομή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα
Ναυαγεί στα ρηχά το πρώτο μεγάλο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας με προϋπολογισμό 400 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες προκηρύξεις απειλούνται με ματαίωση λόγω εκπτώσεων που...
Πολεοδομικός σχεδιασμός στον αέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Kατεδαφίσεις fast track και σε νεοκλασικά
Αποκαλύπτονται διαδικασίες «επιδρομής» σε κτίρια που έχουν κριθεί επικίνδυνα ως ετοιμόρροπα αλλά θα μπορούσαν να είχαν κηρυχθεί διατηρητέα ● Τους κινδύνους που κρύβει η τροπολογία αποκαλύπτει ο ομότιμος...
Kατεδαφίσεις fast track και σε νεοκλασικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας