• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 9.8°C / 14.6°C
    2 BF
    58%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    11°C 9.6°C / 12.1°C
    3 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    14°C 10.0°C / 13.8°C
    2 BF
    71%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    8°C 7.9°C / 7.9°C
    1 BF
    87%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    5°C 4.9°C / 6.9°C
    0 BF
    81%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    12°C 9.9°C / 15.0°C
    1 BF
    52%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    11°C 8.4°C / 11.4°C
    2 BF
    37%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    9°C 8.5°C / 8.5°C
    1 BF
    80%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.8°C / 12.5°C
    2 BF
    64%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    9°C 7.3°C / 8.9°C
    2 BF
    57%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    12°C 11.8°C / 12.4°C
    1 BF
    50%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    4 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 12.9°C
    2 BF
    71%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 8.9°C / 11.2°C
    2 BF
    57%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    14°C 6.5°C / 14.0°C
    2 BF
    62%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.7°C / 13.8°C
    4 BF
    31%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    11°C 10.5°C / 13.8°C
    2 BF
    60%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.5°C / 10.5°C
    1 BF
    73%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    13°C 9.7°C / 12.8°C
    1 BF
    76%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    7°C 6.8°C / 6.8°C
    2 BF
    76%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διήμερο μπλακ άουτ στη «Διαύγεια»

  • A-
  • A+
Εκτός λειτουργίας έμεινε το Σαββατοκύριακο το σύστημα στο οποίο αναρτώνται οι αποφάσεις του Δημοσίου. ● Πώς ναυάγησαν δύο διαγωνισμοί για αναβάθμιση της βάσης δεδομένων, με την κυβέρνηση (περιέργως) να μην προχωρεί στην αγαπημένη της μέθοδο των απευθείας αναθέσεων...

Μέσα σε ένα βουνό από απευθείας αναθέσεις και αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και της πανδημίας, η κυβέρνηση φαίνεται πως κατάφερε να αποφύγει αυτόν τον αγαπημένο της τρόπο επιλογής αναδόχου στη «Διαύγεια», το σύστημα στο οποίο αναρτώνται όλες οι αποφάσεις του δημόσιου τομέα προκειμένου να ισχύσουν.

Το σύστημα «Διαύγεια» έμεινε εντελώς εκτός λειτουργίας το τελευταίο Σαββατοκύριακο, ενώ τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν χρονικά διαστήματα στα οποία έπεφτε για κάποια ώρα ή απαγόρευε στον επισκέπτη του να κάνει αναζήτηση για να βρει το έγγραφο που επιθυμούσε.

Σε μια εποχή όπου οι επιλογές ενημέρωσης από την κυβέρνηση έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο, η «Διαύγεια» ήταν ένα από τα τελευταία ανοιχτά παράθυρα που επέτρεπαν σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να βλέπει ποιος και τι αποφασίζει. Ποιος λοιπόν αποφάσισε να κλείσει και αυτή την τελευταία χαραμάδα δημοκρατίας; Μέσα από τα ερωτήματα που έθεσε η «Εφ.Συν.» στους τεχνικούς υπευθύνους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνονται κάποιες απαντήσεις, απολύτως άξιες παρατήρησης:

● Από το 2019 που ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έγιναν δύο προσπάθειες να ανατεθεί το έργο αναβάθμισης της βάσης δεδομένων της «Διαύγειας», που δεν καρποφόρησαν. Το έργο, προϋπολογισμού λίγο πάνω από το 1 εκατομμύριο ευρώ, κόλλησε την πρώτη φορά σε δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δύο ενδιαφερόμενους να το αναλάβουν. Ακυρώθηκε, επαναπροκηρύχθηκε, νέα δικαστική διαμάχη προέκυψε και τελικά απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ που έληγε το 2021. Σε ένα διάστημα που δόθηκαν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό, η κυβέρνηση ντράπηκε μία ακόμη ύψους 1,3 εκατομμυρίων;

● Το σύστημα «Διαύγεια» υπηρετεί τη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα αδιάλειπτα από τον Οκτώβριο του 2010. Περίπου 130.000 χρήστες είναι διαπιστευμένοι να ανεβάζουν έγγραφα με τις αποφάσεις χιλιάδων φορέων. Μέσα του είναι φορτωμένα περίπου 54 εκατομμύρια έγγραφα και κάθε μέρα αναρτώνται από 15.000 έως 42.000 νέα. Το περίεργο είναι ότι τον τελευταία χρόνο παρατηρήθηκε αύξηση των αναρτήσεων που έφτασε το 30%. Πώς εξηγείται αυτό; Μάλλον, διότι περισσότεροι φορείς αποφάσισαν να ανεβάζουν και τα εντάλματα πληρωμής προμηθειών, ενώ πριν περιορίζονταν στις δεσμεύσεις ποσών.

● Το αποτέλεσμα αυτής της αύξησης των αναρτήσεων ήταν ότι η «Διαύγεια» έχει πλέον μέσα της φορτωμένα έγγραφα που αναλογούν σε όγκο δεδομένων 44 τεραμπάιτ (ΤΒ) ενώ το 2019 ήταν στα 18 ΤΒ. Δηλαδή από το 2010 έως το 2019 είχε συσσωρευθεί όγκος 18 ΤΒ που μέσα σε τρία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε. Υπενθυμίζεται ότι ένα αρχείο εγγράφου PDF μπορεί να έχει όγκο ενός μεγκαμπάιτ (1 ΜΒ) και κάθε ΤΒ αντιστοιχεί σε 1 εκατομμύριο ΜΒ.

● Ομως, η «Διαύγεια» είχε σχεδιαστεί το 2010 με πρόβλεψη όγκου δεδομένων δεκαετίας έως τα 10 ΤΒ. Και τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέποντας αυτή τη διόγκωση; Οπως αναφέραμε, έβγαλε δύο διαγωνισμούς για αναβάθμιση που ακυρώθηκαν αφού ντράπηκε να κάνει ακόμη μία απευθείας ανάθεση…

● Τι νόημα όμως έχει να γίνονται απευθείας αναθέσεις αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ για λόγους κατεπείγοντος, «δημόσιας υγείας και ασφάλειας», όταν η σχετική απόφαση δεν μπορεί να αναρτηθεί στην «πεσμένη» «Διαύγεια»; Στο εύλογο ερώτημα, η απάντηση είναι απλή. Η «Διαύγεια» ουδέποτε σταμάτησε εντελώς να λειτουργεί για μεγάλα διαστήματα.

● Αυτό που συνέβη αρκετά συχνά τους τελευταίους μήνες είναι να κόβεται το σύστημα ευρετηρίασης. Αυτό, δηλαδή, που επιτρέπει σε κάθε... περίεργο να ψάχνει να βρει αποφάσεις με σύνθετη αναζήτηση και λέξεις-κλειδιά. Οι συνομιλητές μας απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ασκείται πολιτική «σφράγισης των χαραμάδων» στην ενημέρωση. «Αν ίσχυε αυτό, θα είχε αφεθεί η «Διαύγεια» να καταρρεύσει εντελώς», υποστηρίζουν.

Αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι εργαζόμενοι στις βάσεις δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προφανώς δεν μπορούν να γνωρίζουν εάν ασκούνται τέτοιες πολιτικές. Ξέρουν μόνο ότι και το περασμένο Σαββατοκύριακο αλλά και άλλα που προηγήθηκαν, αναγκάστηκαν να εργάζονται υπερωριακά για να κρατήσουν ζωντανή την παραφορτωμένη «Διαύγεια». Προφανώς, ουδείς θα τους χειροκροτήσει εάν σήμερα το σύστημα αρχίσει να λειτουργεί και πάλι. Θα μείνουν με την αγωνία για το πότε θα «ξαναπέσει», γιατί η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα…

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
Τις τραγικές ελλείψεις στην υπηρεσία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Κτηματολογίου, οι οποίες οδηγούν στην ταλαιπωρία των πολιτών.
Κτηματολόγιο υπό διάλυση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σιγή ασυρμάτου από τις κατασκευαστικές
Με την ανακοίνωση του ΙΣΝ για την ακύρωση του διαγωνισμού των τριών περιφερειακών νοσοκομείων, αναδεικνύεται ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες ζήτησαν υπέρογκα και αδικαιολόγητα ανταλλάγματα για να εκτελέσουν...
Σιγή ασυρμάτου από τις κατασκευαστικές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου
Με μια απλή εγκύκλιο στο εξής, δεν θα πρέπει οι ιδιώτες να αποδεικνύουν εκείνοι τη δική τους κυριότητα αλλά θα αποσύρεται το Δημόσιο εάν δεν διαθέτει τίτλους.
Δάση: τέλος στο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας