Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πλήθος επικρίσεων προκάλεσε σήμερα το απάνθρωπο συμβάν σε βάρος 35χρονου Ρομά με ελαφριά νοητική αναπηρία στην Πάτρα από παρέα ανδρών, που βιντεοσκόπησαν μάλιστα την αποτρόπαια πράξη τους.

Όλα ξεκίνησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν τον υποχρέωσαν να γονατίσει για να πει τα κάλαντα κι ύστερα του επιτέθηκαν ρίχνοντας εύφλεκτο υλικό και βάζοντας του φωτιά. Στις εικόνες φαίνεται ο άτυχος άντρας να προσπαθεί ουρλιάζοντας, να σβήσει τις φλόγες για να γλιτώσει.

Σύμφωνα με την «Πελοπόννησος», που αποκάλυψε το περιστατικό, ο φοβισμένος άνδρας κατέθεσε το πρωί στους αστυνομικούς πως τα γεγονότα δεν έγιναν έτσι και πως είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά δεν απάντησε στην ερώτηση ποιος τους έβαλε φωτιά μέσα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου ο ίδιος πηγαίνει συχνά για να αναζητήσει παλιά υλικά. Δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει ότι ο εξευτελισμός και η κακοποίηση έγιναν εν αγνοία του ιδιοκτήτη της.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πως ο 35χρονος, «ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Συνεπώς οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Νωρίτερα, από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δώσει εντολή για διερεύνηση του περιστατικού. 

Πολιτική αντίδραση και από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που καταδίκασε το «μαρτύριο της καύσης» στην Πάτρα σημειώνοντας πως οι ρατσιστικές συμπεριφορές δεν είναι με οποιοδήποτε τρόπο ανεκτές και πως η Πολιτεία οφείλει να τις εντοπίζει και να τις αντιμετωπίζει άμεσα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης, τόνισε ότι το «ρατσιστικό περιστατικό δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων» αλλά και τα εξής: «Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του».

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ εξέφρασε σε ανακοίνωσή της οργή και αποτροπιασμό δηλώνοντας την συμπαράστασή της στον 35χρονο και καταγγέλλοντας τον αντιτσιγγανισμό, που τροφοδοτεί πράξεις όπως αυτή.

Τέλος, αφήνει εμμέσως αιχμές κατά της ποινικής μεταχείρισης του αστυνομικού, που σκότωσε με μια σφαίρα στο κεφάλι τον περασμένο μήνα τον 16χρονο Κώστα Φραγκούλη αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη του, διαμηνύοντας πως αναμένει από την Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα λαμβάνοντας αυτή το φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο.