• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 7.2°C / 13.1°C
  2 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.6°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.8°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  0 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  40%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 6.5°C / 10.6°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.8°C
  5 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.2°C
  2 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  51%

Από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων έξω από το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανηγυρική ήττα Πατούλη με τη μελέτη για ΠΥΡΚΑΛ

 • A-
 • A+
Απέτυχε να περάσει διά περιφοράς από το περιφερειακό συμβούλιο την έγκριση για την «υπουργειούπολη» στον Υμηττό, καθώς η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία.

Βιάστηκε να ευαρεστήσει την κυβέρνηση και να ανάψει «πράσινο φως» στους σχεδιασμούς της απαξιώνοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατική λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά υπέστη μια... πανηγυρική ήττα!

Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο οποίος θέλησε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς να περάσει σε διά περιφοράς συνεδρίαση -όπου δηλαδή οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα υπερψήφιζαν ή θα καταψήφιζαν μέσω e-mail ή τηλεφώνου- τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη δημιουργία της «υπουργούπολης» στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ.

Η απόπειρά του όμως έπεσε στο κενό, καθώς η δημοκρατική αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία και η εξ αποστάσεως ψηφοφορία ακυρώθηκε λόγω μη συγκέντρωσης της απαιτούμενης απαρτίας.

Εν ολίγοις, η περιφερειακή αρχή Πατούλη θέλησε να δώσει θετική γνωμοδότηση στη ΣΜΠΕ του project δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στον Υμηττό, χωρίς διάλογο με τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, χωρίς ανταλλαγή επιχειρημάτων και κατάθεση προτάσεων και αντιπροτάσεων, καθώς και ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Η βιαστική πρόσκληση της περιφερειακής αρχής για «έκτακτη» συνεδρίαση προκάλεσε άμεσες κι έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολιτευόμενων παρατάξεων που ενημέρωσαν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία, αρνούμενες να δώσουν νομιμοποίηση σε μια «συνεδρίαση–παρωδία». Εν τέλει, η συνεδρίαση ακυρώθηκε. «Δεν της πέρασε της διοίκησης Πατούλη», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η παράταξη με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, «Δύναμη Ζωής», συμπληρώνοντας ότι η περιφερειακή αρχή, μετά τη μεγάλη ήττα της, είναι πλέον υποχρεωμένη να φέρει τη ΣΜΠΕ σε κανονική, διά ζώσης συνεδρίαση.

Εξ αρχής η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, προωθήθηκε με fast-track λογική. Ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.

Τη στιγμή της κυβερνητικής «φιέστας», έξω από το παλιό εργοστάσιο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι με κεντρικό σύνθημα: «Η ΠΥΡΚΑΛ ανήκει στην κοινωνία, όχι στην κυβέρνηση και στα υπουργεία». Ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Τ. Μπινίσκος, κατηγορήθηκε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου ότι ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις, αλλά τις απέκρυψε από την τοπική κοινωνία.

Το project προβλέπει τη μετεγκατάσταση 9 υπουργείων και ακόμη 4 κρατικών οργανισμών -που σήμερα στεγάζονται σε συνολικά 127 μισθωμένα κτίρια και απασχολούν περίπου 15.000 υπαλλήλους- από το κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό.

Εχουν εκφραστεί δημοσίως ανησυχίες από επιστήμονες και δημοτικές παρατάξεις ότι το αποτέλεσμα θα είναι αφενός μεν να τσιμεντοποιηθεί ένας υπερτοπικός πνεύμονας πρασίνου, αφετέρου δε να δημιουργηθούν «μαύρες τρύπες» στο αθηναϊκό κέντρο από την απομάκρυνση των δημόσιων υπηρεσιών, σε βάρος ενός ευρύτερου πλέγματος μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων και προς όφελος του real estate.

Σημειώνεται ότι στα εισηγητικά έγγραφα που προωθήθηκαν στην ακυρωθείσα συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής ζητούσε περισσότερα στοιχεία για το project προκειμένου να αποφανθεί επί όποιων θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, τόνιζε ωστόσο ότι η μεταφορά των δημοσίων υπηρεσιών και των χιλιάδων υπαλλήλων τους θα αυξήσει τα κενά κτίρια στο Κέντρο της Αθήνας επιτείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας και την τάση απομάκρυνσης του πληθυσμού.

Συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ζητηθεί επανειλημμένως στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων από την αντιπολίτευση, κυρίως από την «Ανοιχτή Πόλη».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, σε συνέντευξή του στον Τύπο, έχει μεν κάνει λόγο για μια απόφαση που «ελήφθη για την Αθήνα, χωρίς την Αθήνα», αλλά όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ν. Ηλιόπουλος, ζήτησε να πάρει θέση το σώμα με ομόφωνη απόφαση, ο Κ. Μπακογιάννης δεν ανταποκρίθηκε και δέχθηκε κριτική ότι θέλει να νίψει τας χείρας του, συναινώντας παράλληλα διά της σιωπής στο κυβερνητικό σχέδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναδίπλωση Πατούλη με την υπουργειούπολη
Απέσυρε από το χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κυβερνητικό πάρκο, την οποία είχε επιχειρήσει να περάσει διά περιφοράς παραμονές Πρωτοχρονιάς.
Αναδίπλωση Πατούλη με την υπουργειούπολη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκριση στην «υπουργούπολη» της ΠΥΡΚΑΛ διά περιφοράς!
Η παράταξη Πατούλη ανάβει πράσινο φως στην κυβέρνηση για το υπουργικό πάρκο των 14.000 υπαλλήλων στον Υμηττό, χωρίς να συγκαλέσει καν περιφερειακό συμβούλιο.
Εγκριση στην «υπουργούπολη» της ΠΥΡΚΑΛ διά περιφοράς!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μποναμάς Πατούλη στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε δαπάνη για έργα επισκευής και επέκτασης του θεάτρου «Το Τρένο στο Ρουφ», που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
Μποναμάς Πατούλη στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης πρότεινε την ολέθρια για το περιβάλλον καύση ως «μόνη λύση» για τον περιορισμό της ταφής των σκουπιδιών, για να δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρεί να περάσει «έτοιμες δουλειές» με fast track διαδικασίες
Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση κόστους 1,2 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης υγείας με «έξυπνα ρολόγια».
Επιχειρεί να περάσει «έτοιμες δουλειές» με fast track διαδικασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας