• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 12.6°C
  2 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 6.6°C / 11.6°C
  2 BF
  33%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.7°C / 11.6°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 9.3°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 6.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  1 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.7°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.5°C / 10.1°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.8°C
  5 BF
  33%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.1°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 10.0°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταφόπλακα με ΦΕΚ για Γεωπονική και Δασολογία του ΑΠΘ

 • A-
 • A+
Προσφυγές στο ΣτΕ και οργή των καθηγητών: Είναι σοκαριστικό, τρομακτικό και προσβλητικό αυτό που συμβαίνει. ● Σήμερα συγκαλούνται συνελεύσεις των σχολών που απειλούνται ενώ περιμένουν και τις απαντήσεις της πρυτανείας και των αντιπρυτάνεων.

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας σε ευθεία συνεργασία με την πρυτανεία του ΑΠΘ «ισοπεδώνουν» δύο πανεπιστημιακές σχολές -Γεωπονική και Δασολογία- καταργώντας αιφνιδιαστικά τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν το Αγρόκτημα και τα δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, τα πανεπιστημιακά τμήματα προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουν τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Το ΦΕΚ που υπογράφηκε στις 15 Δεκεμβρίου ολοκληρώνει ό,τι άρχισε με πρωτοφανείς αδιαφανείς μεθοδεύσεις ξεπουλήματος της τεράστιας περιουσίας του ΑΠΘ από τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι σχετικές προβλέψεις μπήκαν νύχτα στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την ανώτατη εκπαίδευση.

Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ή δεν κατάλαβε τα σχέδια του υπουργείου και της πρυτανείας. Από τις 11 Ιουλίου η «Εφ.Συν.» είχε κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα τις μεθοδεύσεις και τον σχεδιασμό («Σπρώχνουν σε ιδιώτες και τα δάση του ΑΠΘ») και συνέχισε και τις επόμενες μέρες («Οργή για το ξεπούλημα της περιουσίας του ΑΠΘ», 12.7.2022), περιγράφοντας τον «ξαφνικό θάνατο» στον οποίο οδηγούνται δύο ιστορικά πανεπιστημιακά τμήματα αφού τα προβλήματα που δημιουργούνται με το άρπαγμα της περιουσίας τους είναι ανεπίλυτα.

Ούτε οι επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες των Τμημάτων, ούτε ο αγώνας του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ («Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τα δασικά ακίνητα του ΑΠΘ», 14.11.2022), ούτε οι επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, τίποτα δεν σταμάτησε την παρελκυστική πολιτική κατευνασμού διά της παραπλάνησης μέχρι να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα με το ΦΕΚ 6357 της 15ης Δεκεμβρίου 2022.

Οπως αναφέρει το ΦΕΚ, τα Ταμεία Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1936) και Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1951) «καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα και συγχωνεύονται διά απορροφήσεως από το ΑΠΘ.

Το ΑΠΘ υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις των ως άνω φορέων, ως οιονεί καθολικός διάδοχος, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των ΟΤΑ ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα».

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, το ΦΕΚ κάνει καθαρό ότι τη διαχείριση αναλαμβάνει ανώνυμη εταιρεία που ανήκει στο Πανεπιστήμιο αλλά είναι ιδιωτικού δικαίου και που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται… τα κυλικεία, την κατασκήνωση και τα κέντρα φωτοτυπίας του ΑΠΘ!

Ολη η αγωνία για την επόμενη μέρα στο Αγρόκτημα (1.800 στρέμματα δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία») αποτυπώνεται στην επιστολή του Ταμείου Διοικήσεως Αγροκτήματος προς τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου και τους αντιπρυτάνεις (τι θέση θα πάρει άραγε ο αντιπρύτανης Δημήτρης Κωβαίος, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας;).

Στην επιστολή τονίζεται ότι «η ομαλή συνέχεια στη λειτουργία του Αγροκτήματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το Τμήμα Γεωπονίας να συνεχίζει την εύρυθμη εκπαιδευτική και ερευνητική του δραστηριότητα» καθώς εκεί «στεγάζονται οι περισσότερες υποδομές του Τμήματος στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το νέο κτίριο που ολοκληρώνεται σύντομα». Και υπογραμμίζονται η έλλειψη ενημέρωσης για τις αλλαγές και η αγωνία καθηγητών και φοιτητών η οποία τροφοδοτείται και από «αναφορές από επίσημες πηγές για επικείμενα σχέδια εκμετάλλευσης του Αγροκτήματος στο πλαίσιο συνεργειών με άλλους φορείς»!

Το Ταμείο ζητά μια βιώσιμη λύση «για να μη διασαλευθεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των δομών του Αγροκτήματος, όπως η προμήθεια αναλωσίμων (ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, σπόρων, ανταλλακτικών κ.λπ,), η συντήρηση και οι επισκευές του πολυάριθμου ηλεκτρομηχανολογικού εξειδικευμένου εξοπλισμού, η εκτέλεση μικροέργων βελτίωσης των υποδομών».

Υπάρχει επίσης θέμα με το προσωπικό, ενώ δεν έχει βρεθεί τρόπος αναπλήρωσης και αξιοποίησης των εσόδων που λαμβάνει το Αγρόκτημα από πωλήσεις προϊόντων και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες και εξασφαλίζουν την οικονομική αυτοτέλεια του Αγροκτήματος (περί τα 2 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ηδη πάντως Γεωπονική και Δασολογία έχουν προσφύγει στο ΣτΕ (14 Νοεμβρίου 2022) ζητώντας ακύρωση των προβλέψεων του νόμου Κεραμέως, ενώ μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ ο πρόεδρος της Γεωπονικής Στέφανος Κουνδουράς δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι θα υπάρξουν νέες προσφυγές και αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να ανασταλεί η ισχύς του ΦΕΚ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Σήμερα συγκαλούνται συνελεύσεις των σχολών που απειλούνται ενώ περιμένουν και τις απαντήσεις της πρυτανείας και των αντιπρυτάνεων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονικής του ΑΠΘ Στέφανος Κουνδουράς σημειώνει ότι «όλα έγιναν με αντισυναδελφικό και απαράδεκτο τρόπο, δεν έλαβαν υπόψη την άποψή μας, δεν μας ρώτησαν, δεν μας έχουν πει καν ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας μας. Για μας είναι σοκαριστικό ότι από τις 2 Ιανουαρίου του 2023 δεν θα υπάρχει για μας το Αγρόκτημα.

Τι θα γίνουν τα εργαστήρια, οι καλλιέργειες, οι υπάλληλοι; Ζητάμε εξηγήσεις από το πρυτανικό συμβούλιο, θέλουμε να ακούσουμε τους αντιπρυτάνεις και τις τοποθετήσεις τους, θέλουμε να μας πουν με ποιον θα μιλάμε για τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Είναι εκνευριστικό και τρομακτικό, είναι προσβλητικό αυτό που συμβαίνει, είναι σαν να καταργούνται δύο σχολές του Πανεπιστημίου που υπάρχουν από τότε που το ΑΠΘ ιδρύθηκε χωρίς καμιά εξήγηση. Εμείς δεν θα το βάλουμε κάτω, δεν θα δεχτούμε τον εμπαιγμό».

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΤΚΜ Αθανάσιος Σαρόπουλος μας δήλωσε λιτά: «Τώρα πλέον είναι η ώρα για φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τα δασικά ακίνητα του ΑΠΘ
Νέα παρέμβαση με επιστολή αποκλειστικά προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τα δασικά ακίνητα του ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα στο ΑΠΘ
Με ανοιχτή επιστολή 42 προσωπικότητες, φορείς του αγροτικού και γεωτεχνικού κόσμου της χώρας, ζητούν να αφαιρεθεί το άρθρο 296 του νομοσχεδίου Κεραμέως που θα οδηγήσει σε ξεπούλημα τα 1.800 στρέμματα του...
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το ξεπούλημα στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρέχει σοβάδες στο ΑΠΘ
Κατέρρευσε η οροφή και πλημμύρισε το εργαστήριο του 1ου ορόφου στην Οδοντιατρική ● Σε άθλια κατάσταση τα κτίρια του Πανεπιστημίου αλλά και οι υποδομές στις Εστίες ● Καταγγελίες από συλλόγους φοιτητών.
Βρέχει σοβάδες στο ΑΠΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλείδωσε τρεις αίθουσες λόγω... βιοασφάλειας
Η απόφαση του κοσμήτορα Θεόδωρου Δαρδαβέση να κλειδώνει μετά τις 4 το απόγευμα, αλλάζοντας και τις κλειδαριές σε τρεις αίθουσες, συνιστά εξόφθαλμο πλήγμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία.
Κλείδωσε τρεις αίθουσες λόγω... βιοασφάλειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας