• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.6°C
  4 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 1.9°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / -0.1°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  6 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 1.9°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 4.3°C
  4 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  58%

Φωτ. αρχείου

MotionTeam / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αναστολή κινητοποιήσεων αποφάσισαν στην καθαριότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης

 • A-
 • A+

Να αναστείλει τις κινητοποιήσεις στον Τομέα Καθαριότητας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα σήμερα και έγινε γνωστή, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση τής αγωγής που κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου στο Μονομελές Πρωτοδικείο, με την οποία ζητεί να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις με αίτημα νέες προσλήψεις, δεδουλευμένα, μέσα ατομικής προστασίας και να επιστρέψουν εργάτες που έχουν πάει σε γραφεία, ενώ διαμαρτύρονται επίσης για την ανάθεση εργασιών καθαριότητας σε ιδιώτες.

Με τις εικόνες από λόφους σκουπιδιών να έχουν κατακλύσει δρόμους της πόλης, το νομικό επιτελείο του Δήμου επέμεινε να προχωρήσει η διαδικασία συζήτησης της αγωγής - όπως κι έγινε - χαρακτηρίζοντας «προσχηματική» την συγκεκριμένη απόφαση. «Δε γίνεται άλλο όργανο να παίρνει την απόφαση για τις κινητοποιήσεις (σ.σ. εννοώντας τη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων του Δήμου) κι άλλο να την ανακαλεί» ανέφεραν οι δικηγόροι του Δήμου. Η απόφαση επί της αγωγής αναμένεται να γίνει γνωστή ως αργά το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, το νομικό επιτελείο του Δήμου επικαλέστηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος, τονίζοντας- μεταξύ άλλων - ότι εξαιτίας των κινητοποιήσεων «η πόλη έχει αφεθεί στη μοίρα της ενόψει των Χριστουγέννων», με τους κάδους «να έχουν γεμίσει οργανικά σκουπίδια». Τονίστηκε εξάλλου ότι δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς την κήρυξη της «απεργίας», όρο τον οποίο δεν αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι που έκαναν λόγο για «αποχή» ή «διαθεσιμότητα».

Οι δικηγόροι του Δήμου χαρακτήρισαν ως ψευδεπίγραφο το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων και αναφορικά με το αίτημα για τη χορήγηση Μέτρων Ατομικής Προστασίας (όπως για παράδειγμα γάντια, παπούτσια, μάσκες κ.ά.) ανέφεραν ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί είναι «χρονοβόροι», αλλά βαίνουν προς ολοκλήρωση και «τα επόμενα 24ωρα είναι η καταληκτική προθεσμία για την υπογραφή συμβάσεων με τους αναδόχους». «Αρχές του Ιανουαρίου θα παραδοθούν όλα τα ΜΑΠ» τόνισαν οι δικηγόροι του Δήμου και πρόσθεσαν ότι κατά το ίδιο διάστημα θα πιστωθούν «κάποια χρήματα που συνδέονται με υπερωρίες» των εργαζομένων.

Από την πλευρά των εργαζομένων στην Καθαριότητα, ο δικηγόρος τους ανέφερε ότι «δεν μπορεί ο Δήμος να επικαλείται το δημόσιο συμφέρον, διακινδυνεύοντας την υγεία 700 εργαζομένων». Σημείωσε ακόμη ότι ο Δήμος «προσχηματικά» επικαλείται τη δημόσια υγεία, ενώ έκανε λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις όσον αφορά στους διαγωνισμούς για τα ΜΑΠ. Επιπλέον ανέφερε, ότι λόγω της έλλειψης των ΜΑΠ, έχουν προκληθεί «πολλαπλά ατυχήματα» και κατήγγειλε τη διοίκηση του Δήμου για «εμμονική στάση» και «προσπάθεια να υποχρεώσει τους εργαζόμενους σε 6ήμερη εργασία».

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν η γενική διευθύντρια του Δήμου Μαρία Τατάγια, το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου των Εργαζομένων Φώτης Μαραντζίδης και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

► Αργότερα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Τομέα Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας δεκτή την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση του κεντρικού Δήμου. Με την ίδια απόφαση, διατάσσεται η διακοπή της κινητοποίησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
Η προσφυγή της δημοτικής αρχής κατά του σωματείου τους συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο που αποφάσισε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας αποδεκτές τις αιτιάσεις του δήμου.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκδίκαση της αγωγής των απογόνων του συνεργάτη των ναζί φρούραρχου Θεσσαλονίκης κατά του δήμου, της Περιφέρειας, του υπουργείου Εσωτερικών και μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων...
Συγκέντρωση αντιστασιακών για τη δίκη Χρυσοχόου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτύρονται αύριο οι απλήρωτοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς δεν είναι μόνο οι μετακινήσεις προσωπικού, είναι και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της «προκήρυξης 3Κ» οι οποίοι έπιασαν δουλειά...
Διαμαρτύρονται αύριο οι απλήρωτοι του Δήμου Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για επαναπρόσληψη
Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή 478 συμβασιούχων στη Θεσσαλονίκη που μένουν χωρίς δουλειά ύστερα από τέσσερα χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου, ενώ προσεχώς αναμένεται να κριθεί και η τύχη άλλων 193, οι...
Μάχη για επαναπρόσληψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευτυχώς, οι κινητοποιήσεις δεν ήταν ρυπογόνες!
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος και ο τότε πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας. Κάθισαν στο...
Ευτυχώς, οι κινητοποιήσεις δεν ήταν ρυπογόνες!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλώνεται και στην Αθήνα η αλληλεγγύη στους απεργούς της «Μαλαματίνας»
Το βράδυ του Σαββάτου στο Πεδίον του Αρεως και χθες στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιήθηκαν δράσεις για τη στήριξη των απολυμένων απεργών της «Μαλαματίνας».
Απλώνεται και στην Αθήνα η αλληλεγγύη στους απεργούς της «Μαλαματίνας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας