Διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ο 5χρονος που ανασύρθηκε χθες τα ξημερώματα από πυροσβέστες έπειτα από φωτιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα στην οδό Αλκυόνης στον Κολωνό. Μαζί με τον 5χρονο, για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και τα δύο αδέλφια του, 5 και 12 ετών.
Τις στιγμές πανικού, με τους πυροσβέστες να κάνουν μαλάξεις στο λιπόθυμο αγοράκι και τη σοβαρή καθυστέρηση του ΕΚΑΒ, περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» και σε ανάρτησή του στο facebook ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Κυριάκος Αγγελάκος, που μένει στην ίδια πολυκατοικία.
Η επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση της πυρκαγιάς είναι κάποιο ξεχασμένο σκεύος στην κουζίνα του διαμερίσματος, ενώ ο πατέρας του παιδιού, 45 ετών, συνελήφθη με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στις Αρχές, βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα όταν ξέσπασε η φωτιά, την οποία προσπάθησε να ελέγξει, όμως φέρεται να βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.
Η μητέρα των παιδιών δεν βρισκόταν στο σπίτι καθώς είχε πάει να πάρει φαγητό, έχοντας μαζί της ένα από τα παιδιά. Η ίδια διαψεύδει μάλιστα ότι ο σύζυγός της ήταν μεθυσμένος και τονίζει ότι έκανε όσα μπορούσε για να ελέγξει τη μικρής έκτασης φωτιά, όμως το αγοράκι εισέπνευσε καπνό επί αρκετά λεπτά.
Οπως περιγράφει ο κ. Αγγελάκος, ενώ η μητέρα του 5χρονου φώναζε σπαρακτικά «το παιδί μου», πυροσβέστες και πολίτες είχαν ξαπλώσει τον μικρό στο πεζοδρόμιο κάνοντάς του μαλάξεις και δίνοντάς του το «φιλί της ζωής». Τηλεφωνούσαν στο «166» και στο «100» χωρίς αποτέλεσμα. Παραθέτουμε με την άδειά του τα όσα κατέγραψε ως αυτόπτης:
«Γύρω από το παιδάκι στήνεται ο χορός της τραγωδίας:
Πατέρας: Ημουν όλη μέρα στις ελιές. Γύρισα κομμάτια και με πήρε ο ύπνος. Δεν κατάλαβα τίποτα. Η γυναίκα μου έλειπε.
Στο παιδί κάνουν μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή.
Γείτονας: Το παιδί ήταν ζωηρό. Δεν μπορούσαν να το ελέγξουν.
Στο παιδί κάνουν μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή.
Γείτονας: Η φωτιά μπήκε από βραχυκύκλωμα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, μετά άρπαξε η πόρτα, εγώ μπήκα μέσα και την έσβησα.
Γείτονας: Η φωτιά ξεκίνησε κάτω από την τηλεόραση.
Πυροσβέστης: Η φωτιά ξεκίνησε από την κουζίνα, από μαγειρικό σκεύος.
Στο παιδί κάνουν μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή.
Αλλος πυροσβέστης ρωτάει το αδελφάκι του: Από ποια χώρα είσαι;
Γείτονες: Ελληνες είναι.
Ενα κορίτσι σε υστερία βρίζει το ΕΚΑΒ που αργεί να στείλει ασθενοφόρο. Οι πυροσβέστες φωνάζουν στον συγκεντρωμένο κόσμο, οι αστυνομικοί φωνάζουν κι αυτοί, μπλε φώτα από τους φάρους των μηχανών και του περιπολικού, απλωμένες μάνικες παντού, η σπασμένη εξώπορτα της πολυκατοικίας. Απόκοσμο τοπίο, σκηνικό θανάτου. Το ασθενοφόρο έρχεται με 30 λεπτά καθυστέρηση, σε έναν δρόμο 1,5 χιλιόμετρο από την Ομόνοια».
Η μαύρη λίστα των αστικών πυρκαγιών
Με την ευχή το μικρό αγοράκι να παραμείνει στη ζωή υπενθυμίζουμε ότι το 2020 68 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από αστικές πυρκαγιές και άλλοι 82 το 2021. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής, Ανδριανού Γκουρμπάτση, και φέτος ώς τις αρχές Νοέμβρη έχουμε θρηνήσει άλλα 57 θύματα. Με τον φετινό χειμώνα να έχει μόλις αρχίσει και την ενεργειακή φτώχεια να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η ανησυχία για περισσότερα θύματα είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη…
