Μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός, ένας από τους 79 συλληφθέντες στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σχολίασε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που οφείλουν να ακολουθούν όχι μόνο οι ένστολοι κάθε χώρας, αλλά ακόμα και οι αντιμαχόμενες πλευρές σε μια σύρραξη απέναντι στους ανθρώπους του Τύπου.
Ούτε όμως ο δικηγόρος Νίκος Κοτσελόπουλος, που διέπεται από ειδικό καθεστώς απέναντι στις προσαγωγές, είχε «καλύτερη» αντιμετώπιση, ενώ δύο ακόμα συλληφθείσες που περιέγραψαν αυτά που βίωσαν στην «Εφ.Συν.» μιλούν για εξευτελιστική μεταχείριση και ιδιαίτερα προκλητική στάση των αστυνομικών.
Οι 79 συλληφθέντες από τα Προσφυγικά, οι δικηγόροι των οποίων καταγγέλλουν σε κοινό τους κείμενο ένα όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας επί 2 ημέρες, θα δικαστούν τελικά στις 2 Δεκεμβρίου, για κατηγορίες «καρμπόν» πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Χθες το απόγευμα, η Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών Λεωφόρου Αλεξάνδρας προχώρησε σε μικροφωνική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο σημείο με βασικά συνθήματα τα «δολοφόνοι» και «κάτω τα χέρια από τα προσφυγικά». Διάφοροι από τους συγκεντρωμένους που μας μίλησαν θεωρούν ότι πραγματικός στόχος ήταν η επίθεση και η τρομοκράτηση προς κάθε αλληλέγγυο και κάθε κοινωνικό χώρο, ενώ μέλη της συνέλευσης καταγγέλλουν ακόμα και τη χρήση πλαστικών σφαιρών από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Συζητώντας με τον δικηγόρο Νίκο Κοτσελόπουλο, μαθαίνουμε ότι ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του, παρά το βαθύ τραύμα στο κεφάλι που του προκάλεσαν, την Τετάρτη, αστυνομικά κλομπ. Ο κ. Κοτσελόπουλος βρισκόταν, την Τρίτη, στα Προσφυγικά ως αλληλέγγυος, σε κάλεσμα με σκοπό να αποτραπεί ο κίνδυνος της αστυνομικής εκκένωσης της αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας όπου ζουν πρόσφυγες από αφρικανικές χώρες, Κούρδοι, Τούρκοι κ.ά.
«Βρισκόμασταν, στο κτίριο 6, περίπου 40 άτομα, για να συζητήσουμε και, μόλις πέρασαν 5 λεπτά, είδαμε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της ΕΚΑΜ και άλλων μονάδων. Κάποιοι επέλεξαν να αμυνθούν σε αυτή την αστυνομική επέμβαση και μεσολάβησαν μερικά λεπτά όπου έγινε χαμός. Αφού ολοκληρώθηκε η αστυνομική έφοδος και ανέβηκαν πάνω, μας φώναζαν να μείνουμε ακίνητοι και να πέσουμε κάτω, αν και δεν είχαμε όπλα ή οτιδήποτε άλλο», μας περιγράφει.
Αμέσως ο δικηγόρος και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός έδωσαν τα στοιχεία τους και γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους, αλλά κρατήθηκαν για ώρες, όπως όλοι οι υπόλοιποι, μέχρι να μάθουν για τη μετατροπή των προσαγωγών σε συλλήψεις. Διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ το βράδυ, για να μεταφερθούν το πρωί στη σήμανση και έπειτα στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Προκλητική συμπεριφορά
Τελικά, ο κ. Κοτσελόπουλος απελευθερώθηκε, γιατί πρέπει να δικαστεί με ειδική διαδικασία, λόγω της ιδιότητάς του. Παρέμεινε όμως έξω από τη δικαστική αίθουσα, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις συμπεριφέρονταν προκλητικά στον συγκεντρωμένο κόσμο, ακόμα και μετά τη διαμαρτυρία για τη στάση της αστυνομίας, που έφτασε μέχρι και στη δικαστική έδρα, δημιουργώντας νέα επεισόδια. «Με χτύπησαν κατευθείαν στο κεφάλι, στα πλευρά και σε άλλα σημεία. Είχαν χτυπήσει κι άλλους. Διάφοροι φίλοι μου με περιέθαλψαν και μετά ήρθε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ», αναφέρει για την επίθεση των ΜΑΤ.
Ιδιαίτερη εντύπωση του προξενεί ότι, παρά τη συμμετοχή του σε αρκετές κινητοποιήσεις επί δεκαετίες, δεν έχει δεχθεί ξανά τέτοιου είδους επίθεση και αντιμετώπιση, θεωρώντας ότι δεν είναι άσχετη με τα γεγονότα στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού στου Ζωγράφου, με την κυβέρνηση να θέλει να δείξει πάλι μια εικόνα «νόμου και τάξης».
Χθες το απόγευμα, συναντήσαμε στο αυτοδιαχειριζόμενο καφέ της κατειλημμένης κοινότητας ακόμη δύο συλληφθείσες, που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», υπό τον όρο της ανωνυμίας τους. Οπως τονίζουν, τα όσα έγιναν την Τρίτη στα Προσφυγικά, όπου ουσιαστικά απαγορεύθηκε η παρουσία των φωτορεπόρτερ, δείχνουν τις «ανθρωποφαγικές και αθέατες» συμπεριφορές της αστυνομίας εις βάρος ευάλωτων ατόμων, όπως πρόσφυγες με προβλήματα υγείας και εγκύους, που συνεχίστηκαν και κατά τη σχεδόν 24ωρη κράτησή τους, αλλά και στα δικαστήρια της Ευελπίδων.
Πέρα από το ότι έμειναν 12 ώρες χωρίς φαγητό, με ελάχιστο νερό και δυσκολία πρόσβασης στην τουαλέτα, αντιμετώπισαν ένα παιχνίδι νεύρων, ειρωνείες, τραμπουκισμούς, μεγάλη δυσκολία να επικοινωνήσουν ακόμα και με τις οικογένειές τους και μια σκόπιμη απροθυμία στη διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, ώστε να μάθουν τουλάχιστον ποιες κατηγορίες αντιμετώπιζαν.
Μεταξύ των όσων καταγγέλλουν, είναι επίσης οι ρατσιστικές συμπεριφορές εις βάρος προσφύγων-μεταναστών, όπως και το ότι αστυνομικός της ΟΠΚΕ έφτυσε (!) συλληφθέντα! «Αυτό που μας έμεινε είναι η αλληλεγγύη που δεχθήκαμε από αρκετό κόσμο, όπως και το ότι ζήσαμε ξανά τον τρόμο με νέα επίθεση, βγαίνοντας από το δικαστήριο», καταλήγουν.
Το άλλο πρόσωπο της Κοινότητας Κατειλημμένων Προσφυγικών
Μέλη της κατάληψης που μετρά 13 χρόνια ζωής μάς μεταφέρουν την εικόνα ενός πολύπλευρου αυτοδιευθυνόμενου εγχειρήματος που στεγάζει εκατοντάδες άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί πρόσφυγες πολέμου και κυνηγημένοι από το καθεστώς Ερντογάν
Πέρα από την αφήγηση περί γκέτο ανομίας που κυριαρχεί σε μερίδα των ΜΜΕ, η στεγαστική κατάληψη στα Προσφυγικά, που ξεκίνησε το 2009, αποτελεί μία από τις λίγες κοινότητες αυτού του είδους πανευρωπαϊκά. Στα περίπου 220 διαμερίσματα των 8 πολυκατοικιών διαμένουν περίπου 400 άτομα, με πολλούς πρόσφυγες να προέρχονται από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, όπου υφίστανται βαρύτατες πολιτικές διώξεις.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» παλιό μέλος της συνέλευσης κατειλημμένων προσφυγικών, η αυτοοργανωμένη κοινότητα βασίζεται στο μοντέλο του κοινοτικού συνομοσπονδισμού που συναντάται στη Ροζάβα, στη βορειοανατολική Συρία. Παρότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην κοινότητα αυτοπροσδιορίζονται στον αναρχικό χώρο, δεν χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ως μία «αναρχική κατάληψη», αλλά ένα εγχείρημα βάσης που στηρίζεται στην αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη και την κοινωνική αυτονομία κατά Καστοριάδη.
Πέρα από το αυτοοργανωμένο καφέ, η κοινότητα λειτουργεί δομή συλλογικού φούρνου, που παράγει 60-70 κιλά ψωμί ημερησίως, δομή για την προσφορά ρούχων, συλλογική κουζίνα που συνεργάζεται με την Ομάδα αλληλεγγύης αστέγων, δομή παιδικού ινστιτούτου για τη στήριξη των παιδιών της γειτονιάς, δομή ξένων γλωσσών και δομή συλλογικού ίντερνετ. Παράλληλα, η κοινότητα συνεργάζεται με την ομάδα Ψ, με σκοπό τη στήριξη της ψυχικής υγείας και την αντιμετώπιση προβλημάτων, ειδικά των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, ενώ λειτουργεί γυναικείο καφέ και φιλοξενεί ξεχωριστή γυναικεία συνέλευση για τα ζητήματα των γυναικών της κοινότητας.
Τα μέλη της συνέλευσης των Προσφυγικών μάς μίλησαν ακόμη για τη συμμετοχή τους σε διάφορους κοινωνικούς αγώνες, όπως αυτόν ενάντια στην κατασκευή του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Τέλος, μας επισήμαναν με νόημα ότι «ενόχλησαν» το κράτος και την κυβέρνηση ως αυτόνομο εγχείρημα που φιλοξενείται σε ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας που οι κυβερνήσεις, ασχέτως κομματικής προέλευσης, δεν θέλουν να υπάρχει ως ένα αυτόνομο κοινωνικό σώμα, έχοντας έτοιμα πλάνα εκκένωσης, διάλυσης της κοινότητας και εκμετάλλευσης.
Πανταχόθεν έκθετος για τη σύλληψη του Νίκου Πηλού έμεινε ο Γιάννης Οικονόμου
«Ατυχές περιστατικό» χαρακτήρισε την πολύωρη κράτηση και το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου όχι μόνο δεν απολογήθηκε για τους χειρισμούς της αστυνομίας και της πολιτικής της ηγεσίας, αλλά αντίθετα επιστράτευσε μια σειρά από χονδροειδή ψεύδη, κατασκευάζοντας ένα αφήγημα που δεν μπορεί όμως να σώσει τη χώρα από τον διασυρμό, μιας και έχουν ήδη τοποθετηθεί για τα γεγονότα η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, η Ενωση Φωτορεπόρτερ, η ΕΣΗΕΑ, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου.
Μόνος εναντίον όλων αυτών των εγνωσμένου κύρους φορέων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο έμπειρος φωτορεπόρτερ και πολεμικός ανταποκριτής... «δεν είχε επιδείξει την ταυτότητά του». Ανέφερε επίσης ότι «δόθηκαν άμεσα οδηγίες για την απελευθέρωση, για τη μη σύλληψη του συγκεκριμένου δημοσιογράφου». Ουδέν αναληθέστερον τούτου, αφού ο πολυβραβευμένος φωτοειδησεογράφος κρατήθηκε για 10 ολόκληρες ώρες, χωρίς να του επιτρέπεται καμία επαφή με δικηγόρο, τις συνδικαλιστικές ενώσεις, τους συναδέλφους του που ήταν έξω από τη ΓΑΔΑ ή την οικογένειά του - κι όλα αυτά ενώ η ιδιότητά του ήταν γνωστή στην πολιτική και φυσική ηγεσία της αστυνομίας. Οσο δε για το βαρύ κατηγορητήριο με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπος, ο κ. Οικονόμου το χαρακτήρισε «τεχνικό ζήτημα», αποκαλώντας το πρωτοφανές περιστατικό, «γραφειοκρατικό της σύλληψης». Χωρίς να νιώσει έστω την ανάγκη για μια συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα πως «η υπόθεση αυτή θα έχει την κατάληξη που πρέπει να έχει, χωρίς περαιτέρω περιπέτειες για τον συνάδελφό σας».
Ο φωτορεπόρτερ διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λέγοντας πως τόσο κατά την αρχική «δέσμευσή» του όσο και κατά την προσαγωγή του στη ΓΑΔΑ, αμέσως επέδειξε την αστυνομική του ταυτότητα αλλά και τις δύο επαγγελματικές του
ταυτότητες, της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας, που είναι σε ισχύ. Αλλωστε, το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί στην κατάθεση (έκθεση εξέτασης κατηγορουμένου) που οικειοθελώς έδωσε στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, στην οποία καταχωρίζονται τα πλήρη στοιχεία του δελτίου αστυνομικής του ταυτότητας, καθώς και το επάγγελμά του (φωτοειδησεογράφος), το οποίο εδώ και 35 χρόνια ασκεί τηρώντας τους κανόνες που το διέπουν.
Ντίνα Δασκαλοπούλου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας