• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 9.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 2.3°C / 5.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.8°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Λευκάδα σώζει το Κάστρο της

 • A-
 • A+
Υστερα από σχεδόν 11ωρη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να ανακαλέσει τις αποφάσεις παραχώρησης της έκτασης στη NOTION και να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό ή έκπτωτη την εταιρεία ● Το χρονικό ενός μικρού «θαύματος» της τοπικής κοινωνίας που υπεράσπισε τον δημόσιο χώρο και νίκησε τη νομική «τρομοκρατία» των επίδοξων επενδυτών.

Να, λοιπόν, που συμβαίνουν και μικρά «θαύματα» στις τοπικές κοινωνίες, αδίκως επισκιασμένα από τον ζόφο της κεντρικής πολιτικής των υποκλοπών ή της διασπάθισης δημοσίου χρήματος και της ανατριχιαστικής ειδησεογραφίας της παιδικής κακοποίησης.

Στη Λευκάδα των 23.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι ο πληθυσμός της σχεδόν δεκαπλασιάζεται από τον τουρισμό, μια μικρή «εξέγερση», που συσπείρωσε υπεράνω ιδεολογικών και πολιτικών διαιρέσεων την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, πέτυχε μια σημαντική νίκη. Υστερα από τέσσερις μήνες κινητοποιήσεων, συσκέψεων, ψηφισμάτων, ακόμη και συλλαλητηρίων στην πόλη του νησιού κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, της παραλίας του και του τουριστικού περιπτέρου που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ουσιαστικά να ακυρώσει την αμφιλεγόμενη παραχώρηση στην εταιρεία NOTION της αγαπημένης περιοχής των Λευκαδιτών. Της βόλτας τους, της πίσω αυλής της πόλης τους, της ελεύθερης παραλίας τους δίπλα στα τείχη του μεσαιωνικού Κάστρου της Αγίας Μαύρας.

Επειτα από μια συνεδρίαση σχεδόν 11 ωρών, που τέλειωσε στις 4 το ξημέρωμα της Πέμπτης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, που έχει και την τυπική αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, να ανακαλέσει τις δύο αποφάσεις παραχώρησης που έχει αποστείλει προς έγκριση στο υπουργείο Ναυτιλίας, μια και η αμφιλεγόμενη παραχώρηση αφορά έκταση εντός της χερσαίας λιμενικής ζώνης, αλλά και εντός αρχαιολογικής ζώνης.

Τα δύο ψηφίσματα που τέθηκαν σε ψηφοφορία δεν είχαν ριζικές διαφορές στην ουσία, ωστόσο πλειοψήφησε με 18 ψήφους (έναντι 9 υπέρ του δεύτερου ψηφίσματος και 3 λευκών/κατά) η πρόταση που υποστήριξαν ο δήμαρχος Χ. Καλός και η παράταξη του Θ. Σολδάτου. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου –τυπικά είναι έκφραση γνώμης– καλεί, επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μετά την ανάκληση των αποφάσεών του, να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, λόγω των παραβιάσεων των όρων της διακήρυξης, ενώ, σε περίπτωση που φανεί ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, να κινηθεί η διαδικασία, ώστε να κηρυχθεί έκπτωτη από τον διαγωνισμό η εταιρεία NOTION, που τον είχε κερδίσει σε πρώτη φάση.

Το ψήφισμα που μειοψήφησε και υπέβαλαν οι παρατάξεις της δημοτικής αντιπολίτευσης είναι στο ίδιο πνεύμα της ακύρωσης του διαγωνισμού, προσθέτει ωστόσο τη διάσταση ότι ο δήμος πρέπει να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για την ανάπλαση της περιοχής του Κάστρου υπέρ των κατοίκων, ως δημόσιο έργο και χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.

Η «μπάλα» τώρα είναι στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, η πλειοψηφία των μελών του οποίου (τα 3/5) διορίζεται από τον δήμαρχο, επομένως θεωρητικά είναι απίθανο να μη λάβει υπόψη τη θέση του δημοτικού συμβουλίου.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι, από τον περασμένο Ιούλιο, ξεκίνησε ένα κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου, από πρωτοβουλίες πολιτών που τελικά συσπείρωσαν την τεράστια πλειοψηφία των φορέων του νησιού.

Ακολούθησαν:

 Οι εκφοβιστικές αγωγές της NOTION εναντίον δύο πολιτών που είχαν εκφράσει δημόσια τη θέση τους εναντίον του φαραωνικού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας (απαιτούσε αποζημιώσεις 300.000 ευρώ καθεμιά από τις δύο εναγόμενες κατοίκους!)

 Το εξώδικο της εταιρείας εναντίον του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την οποία απαιτούσε τον πειθαρχικό έλεγχό τους, γιατί τόλμησαν να συνεδριάσουν με θέμα την παραχώρηση του Κάστρου. Το εξώδικο είχε την υπογραφή του καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη και της δικηγορικής εταιρείας του (του γνωστού για γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις των ΜΚΟ του, βλέπε «Εφ.Συν.», 22/9/2022, «Η Λευκάδα, το Κάστρο και ο φλεγόμενος επίτιμος δημότης).

 Η ομόφωνη καταδίκη των εκφοβιστικών αγωγών και της νομικής «τρομοκρατίας» της εταιρείας εναντίον πολιτών και δήμου, τόσο από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων (έστω κι αν οι προσκείμενες στην κυβέρνηση παρατάξεις στο θέμα του Κάστρου επέμειναν στην «αξιοποίησή» του), που συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες.

Είναι άγνωστο τι θα κάνει η εταιρεία NOTION μετά την τελευταία εξέλιξη, καθώς η διαφαινόμενη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του Κάστρου αναπόφευκτα επηρεάζει και το σχέδιό της για πεντάστερο ξενοδοχείο στα παρακείμενα κτίρια του συνεταιρισμού οινοπαραγωγών της Λευκάδας (ΤΑΟΛ), που συμπληρώνει το φαραωνικό τουριστικό σχέδιο της NOTION. Εναντίον και αυτής της πώλησης εκκρεμεί δικαστική προσφυγή από περίπου 80 συνεταιριστές.

Τελικά, ακόμη και οι ακριβοπληρωμένες νομικές, τρομοκρατικές στρατηγικές ενίοτε συντρίβονται από τη δύναμη των τοπικών κοινωνιών και από την αγάπη τους για όσα κομμάτια του τόπου τους δεν τα έχει σαρώσει ο τουριστικός ολετήρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάγο» στην ιδιωτικοποίηση του Κάστρου βάζει ο δήμος Λευκάδας
Το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καλέσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να ανακαλέσει τις δυο αποφάσεις παραχώρησης που έχει υποβάλει προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
«Πάγο» στην ιδιωτικοποίηση του Κάστρου βάζει ο δήμος Λευκάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ωρα μηδέν για το Κάστρο Λευκάδας: Στο δημοτικό συμβούλιο η «αξιοποίηση»
Κάλεσμα για τη συνεδρίαση με θέμα την αμφιλεγόμενη αξιοποίηση της περιοχής και της παραλίας του Κάστρου, που καταγγέλλεται όχι μόνο ως βάναυση ιδιωτικοποίηση αλλά και ως αποκλεισμός τους από τη μοναδική...
Ωρα μηδέν για το Κάστρο Λευκάδας: Στο δημοτικό συμβούλιο η «αξιοποίηση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Σώστε την παραλία Μύλος της Λευκάδας»
Η παραλία «Μύλος» της Λευκάδας, δίπλα στο γραφικό χωριό του Αγίου Νικήτα, είναι μία από τις ομορφότερες του νησιού και των Επτανήσων και από τις τελευταίες που είχαν παραμείνει σχεδόν ανέπαφες, καθώς η...
«Σώστε την παραλία Μύλος της Λευκάδας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προχωρούν οι εργασίες στη σεισμόπληκτη Λευκάδα
Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές της νότιας Λευκάδας από τους σεισμούς του περσινού Νοεμβρίου πραγματοποίησε ο υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Υποσχέθηκε ότι είναι απολύτως...
Προχωρούν οι εργασίες στη σεισμόπληκτη Λευκάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρεία κινητοποίηση για τη διάσωση του Κάστρου Λευκάδας
Διημερίδα στις 24 Ιανουαρίου απ' την Πρωτοβουλία για την διάσωση της περιοχής του Κάστρου και πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών στις 25 Ιανουαρίου.
Ευρεία κινητοποίηση για τη διάσωση του Κάστρου Λευκάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!
Η προσφυγή της δημοτικής αρχής κατά του σωματείου τους συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο που αποφάσισε ότι η απεργιακή κινητοποίηση είναι παράνομη και καταχρηστική, κάνοντας αποδεκτές τις αιτιάσεις του δήμου.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ανέστειλαν την αποχή και σύρθηκαν στα δικαστήρια!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας