• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 14.3°C
  3 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  1 BF
  75%

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε μισθώσεις 1.000 κατοικιών του ESTIA που θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτες οικογένειες. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των σπιτιών είναι απλήρωτοι επί μήνες για τη φιλοξενία των προσφύγων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοροϊδία από την κυβέρνηση με το πρόγραμμα ESTIA

 • A-
 • A+
Απλήρωτοι έως και έξι μήνες από το υπουργείο Μετανάστευσης οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που φιλοξενούν πρόσφυγες ● Τώρα ο Μητσοτάκης υπόσχεται πως με τα ίδια σπίτια θα λύσει το στεγαστικό των ευάλωτων οικογενειών ● Πριν από έναν χρόνο τα υποσχόταν στους σεισμόπληκτους ● Κοινωνικός αυτοματισμός έναντι των μεταναστών ● Αντιδράσεις από την ΠΟΜΙΔΑ

Θύματα απίστευτης κοροϊδίας από την κυβέρνηση πέφτουν ιδιοκτήτες ακινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων ESTIA, καθώς, όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, αλλά βλέπουν με κάθε ευκαιρία τα σπίτια τους να χρησιμοποιούνται επικοινωνιακά από το κυβερνητικό επιτελείο που κάνει σπέκουλα στο ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα της στέγασης.

Το πρόγραμμα ESTIA ξεκίνησε το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και προέβλεπε αρχικά 25.000 έως 27.000 θέσεις φιλοξενίας σε 21 πόλεις της Ελλάδας. Μέχρι το 2020 είχαν ωφεληθεί περισσότεροι από 70.000 πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνταν σε ιδιωτικές κατοικίες, το ενοίκιο των οποίων κάλυπτε η Ύπατη Αρμοστεία. Το πρόγραμμα λειτούργησε υποδειγματικά με ομαλή ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό για όσο διάστημα παρέμεναν στην Ελλάδα, ενώ και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών πληρώνονταν στην ώρα τους το συμφωνημένο μίσθωμα.

Όλα άλλαξαν το 2020, όταν το πρόγραμμα άρχισε να φθίνει καθώς η Ύπατη Αρμοστεία αποχώρησε λόγω των τεράστιων εμποδίων που έθετε η πολιτική της νέας κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Η διαχείριση του προγράμματος πέρασε στην ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και από τότε ξεκίνησε ένα πραγματικό μπάχαλο. Μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές αλλά και στοχευμένη μείωση των θέσεων που επισήμως αποδιδόταν στη «βελτιωμένη διαχείριση του Μεταναστευτικού» (σ.σ. βλέπε επαναπροωθήσεις). Έτσι, τον περασμένο Απρίλιο ανακοινώθηκε πως οι διαθέσιμες θέσεις θα περιοριστούν σε 10.000 (την ώρα που τα camps είναι ασφυκτικά γεμάτα), ενώ ήδη έχει προβλεφθεί το οριστικό τέλος του προγράμματος στο τέλος του 2022.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων παραμένει απλήρωτο επί μήνες, γεγονός που έχει αναδείξει και στο παρελθόν η «Εφ.Συν.», αλλά πλέον προκαλεί και την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ειδικά εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει πως γίνεται συνεχώς δέκτης έντονων διαμαρτυριών ιδιοκτητών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και αλλού, καθώς από τότε που το πρόγραμμα περιήλθε στην αρμοδιότητα του υπουργείου, έχει προκύψει συνεχής πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των μηνιαίων μισθωμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται πως ιδιοκτήτες παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και από τον Απρίλιο (έξι μήνες), τη στιγμή που το κράτος τούς ζητά να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει πως «οι μηνιαίες δόσεις των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών στο Δημόσιο, τους δήμους και τις διάφορες ρυθμίσεις τρέχουν και με σημαντικές επιβαρύνσεις, ενώ για πολλούς ιδιοκτήτες η έγκαιρη είσπραξη των χρημάτων αυτών αποτελεί ζήτημα κυριολεκτικά επιβίωσής τους».

Σε όλα αυτά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη απάντηση από τον υπουργό κ. Μηταράκη (σ.σ. τον κανονικό, όχι αυτόν που υποδύεται τον υπουργό στα σίριαλ), ενώ οι ιδιοκτήτες οδηγούνται σε απόγνωση, γεγονός που οδηγεί και σε εντάσεις (σκόπιμες ίσως από την πλευρά της κυβέρνησης) απέναντι στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες που δηλώνουν ότι επιθυμούν να διακόψουν άρον άρον το πρόγραμμα, διώχνοντας τους πρόσφυγες και διαθέτοντας ξανά τα ακίνητά τους στην αγορά για μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να έχουν επιτέλους έσοδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες επί μήνες απλήρωτους, η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της στην επικοινωνιακή πολιτική με όχημα τα ίδια αυτά σπίτια για τα οποία δεν έχει καταβάλει τα μισθώματα. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατόπιν εξειδικεύοντας τα μέτρα ο Κωστής Χατζηδάκης, υποσχέθηκαν πως θα λύσουν το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης στη χώρα με τα σπίτια του προγράμματος ESTIA. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση υπόσχεται στους ιδιοκτήτες «εξασφάλιση εγγυημένου μισθώματος από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης» για να διαθέσει τα σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες, πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, όχι δωρεάν, όπως στο ESTIA, αλλά με πολύ χαμηλό ενοίκιο. Σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται η μίσθωση 1.000 ακινήτων για τρία χρόνια, ενώ η δαπάνη που προβλέπεται είναι 21,5 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο 600 ευρώ τον μήνα). Το προφανές ερώτημα όμως είναι πόσοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα «τσιμπήσουν» την ώρα που με το υπάρχον πρόγραμμα έχουν μείνει έως και έξι μήνες απλήρωτοι.

Ανεκπλήρωτες εξαγγελίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σπίτια του ESTIA χρησιμοποιούνται για επικοινωνιακούς σκοπούς. Την προσεχή Τρίτη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι και όλοι θυμούνται τις πρώτες εξαγγελίες Μητσοτάκη μετά την επίσκεψη στην περιοχή, όπου είχε υποσχεθεί σπίτια από το ESTIA στο Ηράκλειο για τις ανάγκες στέγασης των σεισμοπλήκτων. Τελικά, σχεδόν κανένας από τους σεισμόπληκτους δε μεταφέρθηκε εκεί, ωστόσο επικοινωνιακά φάνηκε πως δίνεται λύση στο πρόβλημά τους.

Στο οικονομικό σκέλος, οι ιδιοκτήτες καλούνται σε μια κρίσιμη περίοδο να εμπιστευτούν ένα κράτος-κακοπληρωτή που, όπως λέει και η ΠΟΜΙΔΑ, θα έπρεπε «να δίνει πρώτο στους πολίτες το παράδειγμα της συνέπειας στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων».

Αλλά και πολιτικά η κυβέρνηση παίζει για άλλη μία φορά το επικίνδυνο χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού, ικανοποιώντας το πιο συντηρητικό κομμάτι του ακροατηρίου της. Πέρσι το αφήγημα ήταν «σπίτια στους σεισμόπληκτους και όχι στους πρόσφυγες». Φέτος μετατρέπεται σε «σπίτια σε ευάλωτες οικογένειες (ελληνικές προφανώς) και όχι στους μετανάστες». Το θέμα είναι αν θα «τσιμπήσουν» τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και η κοινωνία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφημένοι στη μοίρα τους εδώ και μέρες πρόσφυγες στη Χίο
Πρόκειται για οκτώ Σομαλούς και ανθρώπους από την Υεμένη, οι οποίοι φέρονται να βρίσκονται στο νησί εδώ και πέντε ημέρες, και παρότι η παρουσία τους είναι γνωστή στις αρχές, κανείς μέχρι τώρα δεν έχει...
Αφημένοι στη μοίρα τους εδώ και μέρες πρόσφυγες στη Χίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι πρόσφυγες και η κυβερνητική εκδοχή της «αριστείας»
Η εκπληκτική επιτυχία του νεαρού Ιρανού πρόσφυγα Κουρός (Kourosh Nourmohammadi Baygi) να αριστεύσει στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτέλεσε άλλη μια...
Οι πρόσφυγες και η κυβερνητική εκδοχή της «αριστείας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ύπατη Αρμοστεία για τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών
Τη βαθιά της θλίψη για τους τραγικούς θανάτους στο Αιγαίο Πέλαγος την τελευταία εβδομάδα, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε...
Η Ύπατη Αρμοστεία για τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένουν στην αδιαφάνεια για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
Μηχανισμό ελέγχου κάτω από τις φτερούγες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας του κ. Μπίνη και με συμμετοχή του εμπλεκόμενου υπουργείου Μετανάστευσης μεθοδεύει η κυβέρνηση, αντί για την ανεξάρτητη επιτροπή για την...
Επιμένουν στην αδιαφάνεια για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άσυλο στον 13χρονο Μοχάμεντ
«Μπορεί το τέλος να είναι αίσιο αλλά η διαδικασία είχε πολλά εμπόδια, τα οποία έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόσει η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια» σχολιάζει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Άσυλο στον 13χρονο Μοχάμεντ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικοί καταγγέλλουν την αγορά «ηχητικού κανονιού» για την αποτροπή μεταναστών
«Συγχαρητήρια» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει η Πρωτοβουλία Αστυνομικών για τη φερόμενη αγορά του λεγόμενου «ηχητικού κανονιού» από την ΕΛ.ΑΣ. για την απώθηση μεταναστών και προσφύγων στον Έβρο. 
Αστυνομικοί καταγγέλλουν την αγορά «ηχητικού κανονιού» για την αποτροπή μεταναστών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας