Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.2°
2 BF
78%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
14.4° 11.0°
1 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
14°C
13.8° 8.0°
2 BF
58%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
2 BF
66%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.3° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.7° 10.0°
1 BF
78%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
9.0° 6.4°
2 BF
70%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
71%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.6° 11.5°
2 BF
78%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
74%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
77%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
70%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
48%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.7° 8.9°
2 BF
76%
Λαμία
Αίθριος καιρός
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 15.8°
3 BF
72%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.4° 13.8°
2 BF
47%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 11.6°
2 BF
91%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
12°C
13.3° 11.4°
2 BF
91%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
5°C
5.5° 5.5°
1 BF
84%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
155 μετακλητοί υπηρετούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Αδωνη Γεωργιάδη, μαζί με τους φορείς που εποπτεύει

Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι μετακλητοί της Ν.Δ.

Αυξάνονται, πληθύνονται και… έρχονται να κυριαρχήσουν επί της ελληνικής δημόσιας διοίκησης! Διπλασιασμό των μετακλητών υπαλλήλων που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την αρχή της διακυβέρνησης της Ν.Δ. έως τον Μάιο του 2022 καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής». Ειδικότερα, από τον Ιούλιο του 2019 –μήνας των τελευταίων εθνικών εκλογών– οπότε καταγράφηκαν 1.710, οι μετακλητοί έφτασαν σε λιγότερο από τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας τους 3.483 σε υπουργεία, δήμους, περιφέρειες και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ βολέματος «ημετέρων».

Από τη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη καταγράφεται σταδιακά και σταθερά αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων μήνα με τον μήνα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως θα δείτε στους σχετικούς πίνακες της «Εφ.Συν.» με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το –ανανεωμένο πλέον– Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημόσιου Τομέα (apografi.gov.gr). Ο αριθμός των 3.483 μετακλητών αποτελεί ρεκόρ στα ιστορικά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και «επιτυγχάνεται» από μια κυβέρνηση που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατακεραύνωνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για κομματικούς διορισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να την ξεπεράσει…

97 μετακλητούς διαθέτει η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Πέρα από την υποκρισία της κυβέρνησης Ν.Δ., το ζήτημα των μετακλητών δεν αναδεικνύει μόνο ποσοτικά χαρακτηριστικά αλλά και ποιοτικό ενδιαφέρον: επί παρούσας κυβέρνησης, μετακλητοί έχουν αναλάβει διευθυντικά καθήκοντα, όπως έχει συμβεί στην περίπτωση του υπουργείου Μετανάστευσης, κάτι που σημαίνει ότι επιλέγονται αρεστά στην πολιτική ηγεσία πρόσωπα όχι μόνο για να στελεχώσουν θέσεις προσωπικών συνεργατών ή συμβούλων, αλλά και για νευραλγικές θέσεις της ίδιας της δημόσιας διοίκησης – δίνοντας έτσι και νέα διάσταση στις πρακτικές «outsourcing» κρατικών λειτουργιών και εμφανίζοντας λογική απαξίωσης των θεσμικών αξιοκρατικών διαδικασιών, υπέρ των κομματικών επιλογών.

Με την ανανεωμένη έκδοση της πλατφόρμας της «Απογραφής», για πρώτη φορά αναρτήθηκε σε δημόσια θέα και η κατανομή των μετακλητών ανά δημόσιο φορέα. Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί μετακλητοί (1.720 στον αριθμό) έχουν διοριστεί σε ΟΤΑ. Κυβερνητικά στελέχη έχουν «οχυρωθεί» πίσω από αυτό το δεδομένο, απαντώντας στην κριτική που δέχονται για «στρατιά» κομματικά διορισμένων και αποδίδοντας τη μεγάλη αύξηση των μετακλητών στα γραφεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι με βάση τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, η πλειονότητα των δημάρχων καθώς και 12 στους 13 περιφερειάρχες πρόσκεινται στο κόμμα της Ν.Δ. Από την άλλη, 1.720 μετακλητοί έχουν διοριστεί σε 345 ΟΤΑ (332 δήμους και 13 περιφέρειες) και 1.763 σε 19 υπουργεία, τη Βουλή, Ανεξάρτητες Αρχές και λοιπούς κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού με 97 μετακλητούς. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας απασχολούνται 24 μετακλητοί.

Το υπουργείο με τους περισσότερους μετακλητούς –σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της «Απογραφής»– είναι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων (155), συμπεριλαμβανομένων των φορέων που εποπτεύει. Ακολουθούν το υπουργείο Εργασίας με 64 και το υπουργείο Μετανάστευσης με 54 μετακλητούς.

Το ελληνικό φαινόμενο των μετακλητών έχει απασχολήσει και διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Η “βιομηχανία” των μετακλητών στην Ελλάδα» είναι τίτλος δημοσιεύματος της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle (30/12/2021), όπου καταγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας Tageszeitung, σύμφωνα με την οποία «στην Ελλάδα γιγαντώνεται ο νεποτισμός. Στη διάρκεια της θητείας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει μια πραγματική βιομηχανία κρατικών λειτουργών. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί μετακλητοί υπάλληλοι».

Με την DW να επισημαίνει ότι «η έννοια του μετακλητού είναι άγνωστη στο γερμανικό κοινό», οι εξηγήσεις δίνονται από την ΤΑΖ ως εξής: «Πρόκειται για έναν κρατικό υπάλληλο, φιλικά προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα. Οσο εκείνο κυβερνά, παραμένει κρατικός υπάλληλος. Οταν το κόμμα χάνει την εξουσία, χάνει και αυτός τη δουλειά του. Στην πραγματικότητα οι μετακλητοί είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων, καθώς η Ελλάδα, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, έχει σχεδόν 600.000 δημοσίους υπαλλήλους. Οι θέσεις (των μετακλητών) αμείβονται με μισθούς παχυλούς για τα ελληνικά δεδομένα συν τα επιδόματα, οι απολαβές είναι σαφώς μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα. Μια τόσο ονειρεμένη δουλειά προορίζεται κατά προτίμηση για συγγενείς ή κομματικούς στρατιώτες κάθε επαγγέλματος. Δεν έχουν σημασία η προσωπική απόδοση και η επαγγελματική κατάρτιση. Το μόνο που μετράει είναι η επίδειξη πίστης και ο συγχρωτισμός με την εξουσία. Πρόκειται για μια κουλτούρα μετριότητας», σχολιάζει η Tageszeitung για την ελληνική κυβέρνηση… των αρίστων…

Οσον αφορά τις αποδοχές των μετακλητών, η «Εφ.Συν.» σε παλαιότερο δημοσίευμά της (βλ. 12/1/2021, Δημήτρης Τερζής: «Νέο ρεκόρ 10ετίας στο βόλεμα ημετέρων»), επικαλούμενη στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατέγραφε σε 22.000 ευρώ τις μέσες ετήσιες αποδοχές ενός μετακλητού. Αν αυτό το ποσό πολλαπλασιαστεί με τον αριθμό των μετακλητών για τον περασμένο Μάιο, προκύπτει ετήσιο κόστος 76,626 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες, παπάδες

«Περισσότεροι οι αστυνομικοί, παρά οι πυροσβέστες»! Η διαπίστωση των πολιτών που είδαν τις περιουσίες του να καταστρέφονται ή να απειλούνται από τις πρόσφατες πυρκαγιές αποτυπώνεται και στα στοιχεία της «Απογραφής». Οι αστυνομικοί καταγράφονται παραπάνω από τριπλάσιοι συγκριτικά με τους πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν 55.636 υπάλληλοι (54.238 μόνιμοι και 1.398 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), ενώ στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν 16.317 (11.600 μόνιμοι και 4.717 συμβασιούχοι). Τα στοιχεία είναι επικαιροποιημένα μέχρι τον Μάιο του 2022, δηλαδή πριν από την εμφάνιση των πρώτων μεγάλων πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού και πάντως 30 ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Οσον αφορά τους ιερείς, καταγράφεται σε 9.788 το συνολικό προσωπικό των Ιερών Μητροπόλεων, αριθμός στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι 3.266 ιερείς που «τακτοποιήθηκαν» με διάταξη-σφήνα στον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με την οποία δημιουργήθηκαν 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος και 955 οργανικές θέσεις για την Εκκλησία της Κρήτης. Προκύπτουν μικρές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με την τελευταία χρονικά δημοσιοποίηση στοιχείων για τον αριθμό των –μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο– ιερέων: οι κληρικοί καταγράφονταν σε 9.298 τον Μάρτιο του 2016.

Περισσότερα και σε βάθος στοιχεία (ανά φορέα και ανά κλάδο) για το προσωπικό που απασχολείται στον δημόσιο τομέα αποτυπώνονται στη νέα μορφή της «Απογραφής» που βρίσκεται πλέον στον «αέρα» με διαδραστική και πιο φιλική προς τον χρήστη απεικόνιση των δεδομένων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σπάνε όλα τα ρεκόρ οι μετακλητοί της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας