• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 13.4°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.4°C / 10.5°C
  0 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 8.0°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 11.7°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 8.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 13.0°C
  1 BF
  54%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  4 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 7.5°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  76%

Ακτογραμμή στο Μάτι - εμφανής η διάβρωση. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να αφαιρέσουν 2,5 μέτρα από τα οικόπεδά τους για να προχωρήσει το σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο, που δεν είναι ακόμα γνωστό σε όλες του τις λεπτομέρειες...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάτι, 4 χρόνια μετά: Είναι... μακρύς ο δρόμος της αποκατάστασης

 • A-
 • A+
Οι κάτοικοι του παράκτιου μετώπου μιλούν για έναν δημόσιο διάλογο που περιορίζεται στην παρουσίαση συμπερασμάτων και θέσεων για το τι έφταιξε ● Τονίζουν ακόμη ότι ο σχεδιασμός παρουσιάζει έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι μαρτυρίες και οι τοποθετήσεις των κατοίκων, ούτε η συνέχεια του κράτους με τις διοικητικές πράξεις του, ενώ δεν υπάρχει σεβασμός στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ● Με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο νόμιμες ιδιοκτησίες καθίστανται εν μέρει παράνομες, οδηγώντας τους ιδιοκτήτες σε νέες γραφειοκρατικές και δικαστικές περιπέτειες ● Το διαχρονικό αφήγημα διαφόρων κυβερνήσεων «εσείς φταίτε που καήκατε» και η ατομική ευθύνη εξοργίζουν τους Ματιώτες. Αγνωστο πότε θα ξεκινήσει η δίκη για την τραγωδία.

«Αυτό που πρέπει να κάνει όλη η Ελλάδα στις 23 Ιουλίου είναι τον σταυρό της για τα θύματα στο Μάτι. Τουλάχιστον μετά, με το 112 και τις εκκενώσεις, σώθηκαν ζωές στις επόμενες μεγάλες φωτιές». Είναι τα πρώτα λόγια που ακούμε από τον Νίκο Γιαννόπουλο, εκπρόσωπο των συγγενών των 102 θυμάτων στη φονική πυρκαγιά του 2018. Η περιοχή σιγά σιγά ανασυγκροτείται, έστω κι αν μένουν πολλά να γίνουν και υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα και παράπονα σχετικά με το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΤΕΕ.

Οπως κάθε χρονιά όταν πλησιάζουν αυτές οι μέρες, το Μάτι γεμίζει αφισάκια που καλούν κατοίκους και τοπικές επιχειρήσεις στο μνημόσυνο και τις σημερινές εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων.

Ο χρόνος δεν είναι ικανός να θεραπεύσει όλα τα τραύματα. Μαθαίνουμε για επιζώντες που ακόμα και σήμερα χρειάζονται ιατρική, ψυχολογική ή άλλη υποστήριξη. Αρκετοί είναι και εκείνοι που δεν έχουν καταφέρει να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, τα ερωτήματα για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι στην περιοχή παραμένουν αναπάντητα και η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη αρχίζει να κλονίζεται μετά τα μπρος-πίσω σχετικά με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος και την καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης των 21 ατόμων στα οποία καταλογίστηκαν τελικά ποινικές ευθύνες.

Ο Γιάννης, συγγενής θύματος, σχολιάζει τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Παλλήνη και στο Ντράφι και βλέποντας φωτογραφίες φέρνει στο μυαλό του τη δοκιμασία εκείνων των ημερών: «Μας αφήσανε μόνους μας. Ολοι είχαν πάει στα διυλιστήρια στην Κινέτα. Δεν ήρθε κανένας», μας λέει με πικρία.

Ο κ. Γιαννόπουλος διαφωνεί με τη... δαιμονοποίηση της άναρχης δόμησης: «Εχασα τη μητέρα μου. Σε συνάντησή μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του έθιξα την καθυστέρηση στη Δικαιοσύνη και δεν έχω πάρει συγκεκριμένη απάντηση. Ακόμα δεν έχω καταφέρει να φτιάξω το σπίτι μου, τώρα έχω μπλέξει με τη γραφειοκρατία και βλέπω ένα σχέδιο που θέλει να εξαντλήσει όλη την αυστηρότητα στο Μάτι σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας».

Ο φωτογράφος Βασίλης Βρεττός ανήκει σε μία από τις παλαιότερες οικογένειες της περιοχής, διαμένοντας από τη δεκαετία του 1960 στο παραλιακό μέτωπο. «Σας παρακαλώ να γράψετε ότι δεν φταίνε οι κάτοικοι που κάηκαν. Το αφήγημα είναι διαχρονικό και το είδαμε τότε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. και σήμερα συνεχίζεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη, την Εύβοια και τώρα στην Παλλήνη και στο Ντράφι». Μετά τη φωτιά κλήθηκε 3 φορές να αποδείξει τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας που κληρονόμησε από τον παππού του.

Περπατώντας στην πυρόπληκτη περιοχή στο Μάτι, βλέπουμε τη βλάστηση να έχει ξαναβγεί, ακόμα και μικρά δενδρύλλια να έχουν ξεπεταχτεί, χωρίς να λείπουν απομεινάρια της τραγωδίας και «μαυρισμένα» σημεία. Η ανασυγκρότηση προχωρά με αργά βήματα, με πολλά γραφειοκρατικά κωλύματα και κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (όσων διαθέτουν τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που απαιτούνται, καθώς η στεγαστική συνδρομή δεν είναι απλή υπόθεση), ανέφερε στην «Εφ.Συν.» μηχανικός που δραστηριοποιείται στο Μάτι από το 2019.

Συνέχεια φτιάχνονται νέα ή παλιά σπίτια και ο τόπος ομορφαίνει. Ορισμένοι κάτοικοι φτάνουν στο σημείο να ζητούν «να μη φυτευτεί ξανά στην περιοχή πεύκο», υπενθυμίζοντας ότι τα περισσότερα φυτεύτηκαν από τους παλαιότερους κατοίκους και πάντως μέσα στα τελευταία 100 χρόνια, κάτι που επιβεβαιώνουν παλιές αεροφωτογραφίες.

Τον Φεβρουάριο η κοντινή έκταση 130 στρεμμάτων του ΝΑΤ πέρασε με ΚΥΑ του ΥΠΕΝ και του υπουργείου Εργασίας στον Δήμο Μαραθώνα με σκοπό τη δημιουργία πάρκου αναψυχής εναρμονισμένου με το περιβάλλον, με τον δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα να ευελπιστεί ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.

Η ασφαλτόστρωση και το ΕΠΣ

Οπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στα μέσα Απριλίου (19/4: «Ασφαλτόστρωνε - ασφαλτοξήλωνε στον Δήμο Μαραθώνα»), σε περιοχές του Δήμου Μαραθώνα όπως το πολύπαθο Μάτι πραγματοποιήθηκαν έργα ασφαλτόστρωσης.

«Καλώς έγιναν γιατί είχαν να γίνουν 40 χρόνια και η φωτιά είχε προκαλέσει επιπλέον ζημιές στο οδικό δίκτυο», μας λέει ο Γιάννης, κάτοικος της περιοχής και συγγενής θύματος. Ομως η φρέσκια άσφαλτος που αυτή τη στιγμή δίνει μια αίσθηση αναβάθμισης στην περιοχή θα ξηλωθεί από Σεπτέμβριο για να γίνουν έργα ύδρευσης και συγκεκριμένα αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων. Πιθανόν να ακολουθήσουν και έργα αποχέτευσης. «Για να μη μιλήσουμε για την ανάγκη υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ, που είναι συνεχής κίνδυνος για νέα φωτιά», προσθέτει άλλος κάτοικος.

Μετά την τραγωδία, καταγράφηκαν σοβαρές συλλογικές προσπάθειες για να αποκατασταθούν και να νομιμοποιηθούν περιουσίες. Ομως με το ΕΠΣ τώρα κινδυνεύουν περίπου 1.500 κάτοικοι του παραλιακού μετώπου. Στο σχέδιο προβλέπεται η δημιουργία δημόσιου κοινόχρηστου χώρου στη ζώνη των 30 μ. από τον αιγιαλό, θίγοντας αρκετές ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο στο παράκτιο μέτωπο. «Ετσι, κάποιοι “παράνομοι” καλώς έγιναν νόμιμοι ακόμα και με αλλαγές στη φορά των ρεμάτων και παλιότεροι νόμιμοι ιδιοκτήτες για πάνω από μισό αιώνα στο Μάτι κινδυνεύουν να γίνουν παράνομοι. Είναι μια παράνοια», συνεχίζει ο κ. Βρεττός.

Οπως μας εξηγεί, τα κτίρια εκατέρωθεν της λ. Ποσειδώνος, στην ανατολική πλευρά της οποίας είναι το παράκτιο μέτωπο, είναι τα μόνα κτίρια στην περιοχή που είχαν πρόσωπο σε κοινοτική οδό και χτίστηκαν με νόμιμες οικοδομικές άδειες. Αφού το κράτος έχει συνέχεια, τονίζει, έπρεπε να επιδείξει συνέπεια στις εκδοθείσες διοικητικές πράξεις, λαμβάνοντάς τες πρωτίστως υπόψη στον σχεδιασμό.

Πέρα από τις προβλέψεις του ΕΠΣ που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συγκεκριμένων κατοίκων, πολύ σοβαρή κρίνεται και η διάβρωση του παραλιακού μετώπου, απαιτώντας παρεμβάσεις σύντομα. Καθώς δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση εάν ο παραλιακός πεζόδρομος θα γίνει πάνω ή κάτω από το πρανές της ακτής, έχει μείνει πίσω η μελέτη στήριξης της ακτογραμμής, με αποτέλεσμα να καταρρέουν ολόκληρα τμήματα με κίνδυνο για διερχόμενους και λουόμενους. Πληροφορούμαστε ότι έχει ανατεθεί νέα μελέτη και το θέμα χρονίζει, ενώ η μελέτη που έχει εκπονηθεί και πληρωθεί παραμένει στα αζήτητα.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου η «Ομάδα Πολιτών Παράκτιου Μετώπου Μάτι», με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ Δ’ 398/10.06.2022) με το οποίο επιχειρείται η χωρική και πολεοδομική ρύθμιση της περιοχής, μιλά για ψευδείς αναφορές και αβάσιμα επιχειρήματα εκ μέρους της πολιτείας και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι κάτοικοι του παράκτιου μετώπου μιλούν για έναν δημόσιο διάλογο που 4 χρόνια μετά περιορίζεται στην παρουσίαση συμπερασμάτων για το τι έφταιξε. Τονίζουν ακόμη ότι ο σχεδιασμός παρουσιάζει έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεν λαμβάνονται υπόψη οι μαρτυρίες και οι τοποθετήσεις των κατοίκων, ούτε η συνέχεια του κράτους με τις διοικητικές πράξεις του. Απουσιάζει και ο σεβασμός στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς στο ΕΠΣ δίνεται η ερμηνεία ότι έφταιγαν τα κτίρια του παράκτιου μετώπου για τα θύματα της φωτιάς.

Ολα τα παραπάνω συνιστούν κατά τους κατοίκους προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με σκοπό να εμφανιστούν ως μια θεαματική δήθεν παρέμβαση της πολιτείας. Οι κάτοικοι του παράκτιου μετώπου διαπιστώνουν ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για την παντελή απουσία σχεδίου έκτακτης ανάγκης ή σχεδίου εκκένωσης των οικισμών, που μετά τη φωτιά στο Μάτι η Πολιτική Προστασία εφαρμόζει κατά κόρον.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία συμπερίληψη στον σχεδιασμό των δημόσιων εγκαταστάσεων, όπως τα στρατιωτικά θέρετρα και οι κρατικές κατασκηνώσεις, που επίσης κλείνουν σε μεγάλο μήκος την ακτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θεσμοθετημένο ΕΠΣ να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις «τιμωρητικά» απέναντι στους ιδιώτες-ιδιοκτήτες γης, με υπερβολικά και ανεφάρμοστα μέτρα επιβολής και κατευθύνσεις που τους θίγουν υπέρμετρα, έχοντας μάλιστα αβέβαια αποτελέσματα σε σχέση με τον επιχειρούμενο στόχο της πολεοδομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

«Ως κάτοικοι της περιοχής, εμείς που βιώσαμε τις τραγικές στιγμές του 2018 αλλά και τις ατομικές προσπάθειες συνεισφοράς όλων των ανθρώπων για ανασυγκρότηση, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Το εργαλείο του ΕΠΣ ενεργοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει άμεσα και υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης τα πολλαπλά προβλήματα της επόμενης μέρας. Τελικά αποδείχτηκε μια ψευδεπίγραφη κίνηση που συνιστά αποποίηση ευθυνών, πεδίο αντιπαράθεσης και μια προσπάθεια εμφάνισης μιας θεαματικής παρέμβασης, καθ’ όλα πρόχειρης, άδικης και ανεφάρμοστης. Και εμφανίζεται ως πιλότος για να εντυπωσιάσει το πανελλήνιο!» αναφέρει χαρακτηριστικά η ομάδα πολιτών.

Ούτε η ουσιαστική πρόοδος ούτε η κοινωνία των πολιτών επιτυγχάνονται με την παρωδία σχεδιασμού και διαβούλευσης που συντελέστηκε στο Μάτι, το οποίο χρησιμοποιείται για προεκλογικούς σκοπούς και παραδειγματισμό, αναφέρει σε επιστολή της προς τα ΜΜΕ η Νάντια Αργυροπούλου, κάτοικος της περιοχής επί 27 χρόνια. Αφού αποδομεί τις προβλέψεις του ΕΠΣ, μιλά για τον κίνδυνο μοιραίας εγκατάλειψης από τους κατοίκους εάν θιγούν ανεπανόρθωτα οι περιουσίες τους και στη συνέχεια την εμφάνιση μιας άλλης σειράς από παραλιακές καφετέριες. «Εάν αυτό είναι το όραμα κυκλικής οικονομίας και ανάπτυξης του ΥΠΕΝ αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, το μόνο που μπορούμε να πούμε όσοι ζούμε εκεί από γενιές είναι ότι τελικά υπάρχουν συμφορές χειρότερες και από τη φωτιά στη δημόσια ζωή», καταλήγει η επιστολή.

 Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο απευθύναμε ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ΕΠΣ και το εάν θα ακολουθήσουν νέες διαβουλεύσεις κατόπιν των ενστάσεων των κατοίκων, χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση.


EΔΩ τι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανασυγκρότηση στο Μάτι 


Το χρονικό μιας δίκης σε αναμονή

► 6.8.2018 Με εντολή της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας ανατέθηκε στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο.

► 24.9.2018 Το πόρισμα των 100 και πλέον σελίδων για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς παραδίδει στον Ηλία Ζαγοραίο ο πυραγός της Πυροσβεστικής που όρισε πραγματογνώμονα η Εισαγγελία.

► 6.3.2019 Ασκούνται διώξεις σε 20 πρόσωπα για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

► 25.6.2020 Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αναφορικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ζητεί ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. Ο αρμόδιος εισαγγελέας λέει «όχι».

► 20.7.2020 Βροχή οι διαψεύσεις από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους για το «θάψιμο στοιχείων» έπειτα από δημοσίευμα και ηχητικό ντοκουμέντο της «Καθημερινής».

► 20.4.2021 Κατηγορούμενος για το Μάτι και ο τότε υποδιοικητής των Εναέριων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ.

► 29.6.2022 Την παραπομπή σε δίκη 21 από τους συνολικά 24 κατηγορουμένους για την πυρκαγιά αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Μεταξύ αυτών, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής (Ρ. Δούρου), δήμαρχοι της περιοχής (Η. Ψινάκης, Β. Μπουρνούς), στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, αλλά και ο ηλικιωμένος που φέρεται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον και για εμπρησμό από αμέλεια.

EΔΩ τι ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ανασυγκρότηση στο Μάτι 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ώρα της Δικαιοσύνης και ο πολλαπλά αδικαίωτος αγώνας των πυρόπληκτων
Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινά άλλη μια πολύκροτη δίκη, αυτή για την τραγωδία στο Μάτι, όπου τα θύματα έφτασαν τα 104 ● «Ανοιχτή πληγή» αποτελεί η διαδικασία ανοικοδόμησης, που συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας.
Η ώρα της Δικαιοσύνης και ο πολλαπλά αδικαίωτος αγώνας των πυρόπληκτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γεμάτο προβλήματα το σχέδιο για το Μάτι
Αντιδράσεις με το καλημέρα προξενεί το πολεοδομικό-ρυμοτομικό σχέδιο των περιοχών που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) για το Μάτι, με τους κατοίκους να εκφράζουν σειρά ενστάσεων και τον...
Γεμάτο προβλήματα το σχέδιο για το Μάτι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Οκτώβριο ξεκινά η δίκη για το Μάτι
Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών θα καθίσουν 21 πρόσωπα μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς, και ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα,...
Οκτώβριο ξεκινά η δίκη για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος παραμονή της μαύρης επετείου από τη φονική πυρκαγιά ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έχει σταλεί για έγκριση στο ΣτΕ ● Ασαφές το χρονοδιάγραμμα των...
Μόνο υποσχέσεις για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
Μια ατελείωτη σειρά από παθογένειες δεκαετιών που πρέπει να ξεπεραστεί προκειμένου να οργανωθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, κατέγραψε στο πόρισμα της η Ανεξάρτητη...
«Βουνό» οι προκλήσεις για τη δασική προστασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας