Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την αναστροφή ενός Ι.Χ. στο ρεύμα ανόδου της λ. Αμαλίας, προκειμένου να προσεγγίσει την Πλάκα μέσω της οδού Λυσικράτους, κατατίθενται προς έγκριση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις φέρνουν ουσιαστικά την οδική σύνδεση της Πλάκας και με τα δύο ρεύματα της λ. Αμαλίας και προωθούνται ως λύση από τη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη σε έναν κυκλοφοριακό «αποκλεισμό» που δημιούργησε η ίδια δημοτική αρχή ως αποτέλεσμα της πεζοδρόμησης-ανάπλασης της Βασ. Ολγας – δηλαδή την πιο δαπανηρή παρέμβαση του «Μεγάλου Περιπάτου» (βλ. «Εφ.Συν.», 16/5/2022: «Πεζοδρόμηση με 7 εκατ. λίγο πριν από τις κάλπες»).
Μέχρι πριν από την πιλοτική παρέμβαση του πρότζεκτ στη Βασ. Ολγας, μία από τις επιλογές για όσους ανέβαιναν από τα νότια προάστια μέσω της λ. Συγγρού ή της λ. Βουλιαγμένης και είχαν προορισμό την Πλάκα ήταν να κάνουν αναστροφή στη Βασ. Κωνσταντίνου στο ύψος του Παναθηναϊκού Σταδίου, να στρίψουν δεξιά στη Βασ. Ολγας και ακολούθως αριστερά στη Βασ. Αμαλίας και δεξιά στη Λυσικράτους.
Με την πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας αυτή η επιλογή δεν υφίσταται και επομένως οι οδηγοί ακολουθούν αναγκαστικά μια διαδρομή-κύκλο κάνοντας τον γύρο της πλ. Συντάγματος: όλη την άνοδο της λ. Αμαλίας, αριστερή στροφή στη Βασ. Γεωργίου, ξανά αριστερή στροφή στο Σύνταγμα και μέσω Φιλελλήνων ξαναβγαίνουν λ. Αμαλίας προκειμένου να στρίψουν στη Λυσικράτους και να προσεγγίσουν την Πλάκα.
Προκειμένου να απαλλαγούν οι οδηγοί από αυτόν τον κύκλο, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων προτείνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης αναστροφής στο ανοδικό ρεύμα της λ. Αμαλίας λίγο πριν από τη συμβολή με τη Βασ. Ολγας. Στο σημείο θα τοποθετηθεί νέος φωτεινός σηματοδότης και για να γίνει εφικτή η αναστροφή προτείνεται η χρήση μιας από τις λωρίδες καθόδου της λ. Αμαλίας για ένα μικρό τμήμα της, προκειμένου να δημιουργηθεί η λωρίδα αναμονής οχημάτων για την αναστροφή, μήκους 45 μέτρων, και μια νησίδα πλάτους 1,5 μέτρου. Ακόμη μια νησίδα αποκλεισμού θα δημιουργηθεί στη λωρίδα καθόδου του τραμ, με σκοπό την ομαλή κυκλοφορία των Ι.Χ. Τέλος, ο φωτεινός σηματοδότης της καθόδου της λ. Αμαλίας στο ύψος της οδού Περιάνδρου προτείνεται να μεταφερθεί στο ύψος της συμβολής με τη Βασ. Ολγας.
Σύμφωνα με τα σχετικά εισηγητικά έγγραφα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις οδηγούν στην «αποφόρτιση ενός μέρους του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής».
