• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.9°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.1°C / 24.2°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.2°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.0°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.9°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  93%

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τροπολογία «μαζεύει» τα σκουπίδια από την αυλή... του Καχριμάνη

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση, μεταφέροντας την αρμοδιότητα σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων που είναι σε λειτουργία από την Περιφέρεια στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, «αδειάζει» τον ισχυρό γαλάζιο περιφερειάρχη.

Διαστάσεις λαμβάνει στην Ηπειρο η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με την οποία ξεκαθαρίζεται το τοπίο για το ποιος έχει την αρμοδιότητα σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία. Αρμόδιος είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), ο οποίος αναλαμβάνει ακόμα και στην περίπτωση που άλλος φορέας είχε προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με ιδιώτες για την υλοποίηση και λειτουργία των έργων.

Στην Ηπειρο η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα -ύστερα από προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί- της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), η οποία και λειτουργεί από ιδιωτική εταιρεία. Το θέμα θα είχε έναν περισσότερο διοικητικό και τεχνικό χαρακτήρα αν μετά το 2019 και τη συγκρότηση του περιφερειακού φορέα των δήμων δεν είχε προκληθεί μία έντονη δημόσια, πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ με δεκάδες ανακοινώσεις, δηλώσεις και δημόσιες αντιπαραθέσεις σε υψηλούς τόνους.

Η περιφερειακή αρχή του Αλ. Καχριμάνη εκτιμά όλο αυτό το διάστημα ότι έχει τη θεσμική αρμοδιότητα λόγω της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί όταν έπρεπε να υλοποιηθούν και να αρχίσουν να λειτουργούν τα έργα όπως η ΜΕΑ, ενώ οι δήμοι μέσω του φορέα εκτιμούν ότι αυτοδίκαια έπρεπε να περάσει σε αυτούς η αρμοδιότητα.

Η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε την Τρίτη και έχει τίτλο «Συμβάσεις Σύμπραξης του ν. 3389/2005 για την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας Φο.Δ.Σ.Α. — Προσθήκη παρ. 3α στο άρθρο 246 του ν. 4555/2018». Αναφέρει ότι συμβάσεις Σύμπραξης, που αφορούν στην υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας ΦΟΔΣΑ και βρίσκονται στο στάδιο λειτουργίας των εγκαταστάσεων, εφόσον αντισυμβαλλόμενος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης δεν είναι ο οικείος ΦΟΔΣΑ αλλά τρίτος φορέας, δυνάμει προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), η οποία είχε συναχθεί για λόγους που ανάγονται στην έλλειψη διοικητικής και τεχνικής επάρκειας του ΦΟΔΣΑ, αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από τον τελευταίο. Η υποκατάσταση επέρχεται αυτοδίκαια, όπως σημειώνεται με διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον ο Φορέας πληροί κάποιους όρους.

Για την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου, η εξέλιξη θεωρείται «ήττα» της περιφερειακής αρχής, η οποία σήκωνε το θέμα ως ένα από τα σημαντικότερα της πολιτικής της την τελευταία τριετία. Στο υπόβαθρο αναδύεται και ένα πολιτικό ζήτημα εντός της Ν.Δ. αφού η κυβερνητική τροπολογία εκτιμάται από κάποιες πλευρές ότι αντικειμενικά βάζει σε δεύτερη μοίρα την επιχειρηματολογία του Αλ. Καχριμάνη, ισχυρού αυτοδιοικητικού παράγοντα που εκλέγεται με πολύ υψηλά ποσοστά επί δεκαετίες στην Ηπειρο. Κι αυτό σε μια περίοδο που στην πράξη έχει ξεκινήσει η άτυπη προεκλογική περίοδος ενόψει των τοπικών εκλογών του 2023 και εν μέσω προεκλογικού κλίματος και για τις εθνικές εκλογές.

Πρωτοβουλία

Στην πράξη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πώς θα υλοποιηθεί η πρόβλεψη της τροπολογίας, η διοίκηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου) με ανακοίνωσή της πάντως «χαιρετίζει την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που οδηγεί στην απεμπλοκή του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηπειρο».

«Πάγια θέση της διοίκησης του φορέα αποτελούσε η άποψη ότι στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους ότι το αντικείμενο αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Με βάση αυτή τη θέση όλες οι προσπάθειες των εμπλεκομένων μερών θα έπρεπε να συγκλίνουν στη λογική της μεταβίβασης όλων των υποδομών και αρμοδιοτήτων στον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου. Με τον νόμο που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα», καταλήγει.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ από την περιφερειακή αρχή έως χτες δεν είχε υπάρξει δημόσια τοποθέτηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις αρμοδιότητες
Για «πραξικόπημα» κάνει λόγο ο περιφερειάρχης Ηπείρου αναφερόμενος στην τροπολογία με την οποία πέρασαν οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας στα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων που λειτουργούν, στον Φορέα των...
«Πραξικόπημα» η τροπολογία για τις αρμοδιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια
Οι δήμοι της Ηπείρου προσθέτουν τη φωνή τους στις αντιδράσεις για την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων από την 1η Ιανουαρίου, που αναμένεται να αυξήσει το κόστος διαχείρισης και την επιβάρυνση των δημοτών.
«Πονοκέφαλος» ο νέος φόρος για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολύ νερό, περισσότερα τα μεγάλα προβλήματα
​Βαρύ ήταν για ακόμα μία φορά για τα Ιωάννινα το τίμημα της κακοκαιρίας που έπληξε με έντονες βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη το πρωί ώς και χτες το απόγευμα πολλές περιοχές του νομού. Το χαρακτηριστικό...
Πολύ νερό, περισσότερα τα μεγάλα προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν το Δημόσιο καλωσορίζει τον πολίτη
Μια νέα συζήτηση έχει ανοίξει για τις αλλαγές που απαιτούνται στη δημόσια διοίκηση, την ώρα που παραμένει ανοιχτή μια άλλη συζήτηση -από την αρχή της εφαρμογής των μνημονίων-, εκείνη που αναφερόταν στην ανάγκη...
Οταν το Δημόσιο καλωσορίζει τον πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
Το συνολικό κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2022 υπολογίζεται σε 127,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34,7 εκατ. προκαλούνται από την επιβολή του τέλους ταφή.
«Φωτιά» τα απορρίμματα και ο λογαριασμός στους δημότες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σκληρή αντιπαράθεση για την ανάπτυξη στην Ηπειρο
Μέσα σε 15 μέρες στις περιοδείες των Κ. Μητσοτάκη και Α. Τσίπρα επιταχύνθηκε η συζήτηση για το μέλλον της Ηπείρου και το αν θα μείνει στο περιθώριο ή όχι του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.
Σκληρή αντιπαράθεση για την ανάπτυξη στην Ηπειρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας