• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυστηρότερες ποινές και συρρίκνωση δικαιωμάτων για τους πολίτες

 • A-
 • A+
Σωρεία αλλαγών και πάλι στους πολλαπλά «μεταποιημένους» νέους Ποινικούς Κώδικες. Περιστέλλεται η ελευθερία λόγου και σκέψης, αφού και ένα απλό σχόλιο θα μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη για «υποκίνηση σε τρομοκρατία». ● Σφοδρές αντιδράσεις από τον νομικό κόσμο για τους περιορισμούς στο δικαίωμα αναβολής μιας δίκης. ● Σφυροκόπημα στη Βουλή από την αντιπολίτευση.

Εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα «εφ’ όλης της ύλης» νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα που ενώ είχε στόχο την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/713) για την «καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών» και χωρίς φυσικά να καταργήσει το ακαταδίωκτο διοικήσεων τραπεζών και φορέων, αλλάζει και πάλι τα φώτα στους πολλαπλά «μεταποιημένους» νέους Ποινικούς Κώδικες.

Το μισό σxέδιο νόμου αφορά αλλαγές με άρθρα που κατατέθηκαν στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουνίου με περιθώριο επεξεργασίας μόλις έξι ημερών για τους βουλευτές και τους αρμόδιους φορείς. Οπως ήταν φυσικό, το κύριο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι σφοδρές αντιδράσεις του νομικού κόσμου για την ετσιθελική απόφαση του υπουργού να μετατρέψει το δικαίωμα αναβολής μιας δίκης σε μια διαδικασία μαθητικού απουσιολογίου όπου ο δικηγόρος μετατρέπεται σε μαθητή που φέρνει από τον κηδεμόνα ιατρική βεβαίωση ότι είχε πράγματι... αμυγδαλές!

Ο γιατρός υπουργός Δικαιοσύνης κατάφερε αυτή τη φορά να στρέψει εναντίον του μέχρι και τους γιατρούς που διαμαρτύρονται γιατί εξαιρέθηκαν ως «ψευταράκοι» από τη διαδικασία έκδοσης ιατρικών βεβαιώσεων μια και απαιτείται η βεβαίωση ασθενείας να προέρχεται μόνο από δημόσια μονάδα υγείας ή ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Μόνος «συνήθης» συμπαραστάτης της νέας αυτής κυβερνητικής πρωτοβουλίας με πρόσχημα την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, η Ενωση Ελληνων Εισαγγελέων. Αντίθετη στο «διαίρει και βασίλευε» η μεγαλύτερη δικαστική ένωση (Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων) και οι δικηγορικοί σύλλογοι που ωστόσο δεν προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, όπως διατυπώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κύριος κορμός του νομοσχεδίου και των αλλαγών στους Ποινικούς Κώδικες έχει άξονα την ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση δικαιωμάτων των πολιτών ακολουθώντας πιστά την κυβερνητική επιλογή τής όλο και μεγαλύτερης και ασφυκτικότερης αυστηροποίησης του ποινικού συστήματος.

Ευαίσθητα και δύσκολα για τον επιστημονικό και νομικό κόσμο ζητήματα, όπως εκείνα που αφορούν τη λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία, αντιμετωπίζονται με σολομώντειες διατάξεις αυστηροποίησης που χαϊδεύουν μεν τα αυτιά της λεγόμενης κοινής γνώμης και των φοβικών αντανακλαστικών που τροφοδοτούνται από μεγάλη μερίδα ΜΜΕ, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αρκούν για να παρέχουν ασφάλεια δικαίου και κυρίως να αντιμετωπίζουν τόσο σύνθετα προβλήματα που αφορούν και τους ανηλίκους.

Το εκτενές σε διατάξεις «συμπληρωματικό» σκέλος επιμένει για τρίτη φορά επί επιτελικού κράτους να τροποποιήσει τον Ποινικό Κώδικα, τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά και τον τρόπο ενσωμάτωσης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και συγκεκριμένα:

Α) αλλάζει το άρθρο 187 Α για την τρομοκρατία έτσι ώστε να χωρέσουν ακόμα περισσότεροι, όπως έγινε πρόσφατα με το νομοσχέδιο Αυγενάκη με το άρ. 187 για τις εγκληματικές οργανώσεις/συμμορίες («Περισσότερη καταστολή με αφορμή την οπαδική βία», «Εφ.Συν.», 8/3/2022)

Β) με διάταξη παρέχει πλήρη κάλυψη στις αρχές στις αποφάσεις έκδοσης αλλοδαπών και Ελλήνων, ανεξάρτητα από τις εγγυήσεις δικαιωμάτων που προβλέπει ο ισχύων νόμος και το Σύνταγμα.

● Αρθρο 36 (και 37 Δημόσια υποκίνηση μέσω διαδικτύου) Τρομοκρατικές πράξεις – Τρομοκρατική οργάνωση

Το άρθρο 36 τροποποιεί πάλι σε δύο σημεία το άρ. 187 Α του Π.Κ. περί τρομοκρατίας που σήμερα λέει (παρ. 4 και 6): «Οποιος προκαλεί σε άλλον την απόφαση για συμμετοχή σε συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση ή για τέλεση ορισμένης τρομοκρατικής πράξης, παρέχοντας σε αυτόν οδηγίες, πληροφορίες ή κατευθύνσεις (στρατολόγηση), τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών αν η προς εκτέλεση πράξη συνιστά κακούργημα, και με φυλάκιση έως δύο έτη, αν πρόκειται για πλημμέλημα. Οποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση».

Η υποκίνηση

Τώρα αλλάζει η φράση «προκαλεί την απόφαση» και γίνεται «υποκινεί», ενώ αφαιρείται και η λέξη «δημόσια» από την υποκίνηση σε τρομοκρατική πράξη. Ο υπουργός το δικαιολόγησε λέγοντας ότι έχει όχληση από την Ευρ. Επιτροπή για την καλή ενσωμάτωση οδηγιών. Ομως η ίδια η κυβέρνηση ήδη έχει αυξήσει τις ποινές με τον Ν. 4689/2020 και έχει ενσωματώσει τη σχετική οδηγία του 2017. Τώρα ούτε αυτό δεν της φτάνει.

Οπως είπε ο εισηγητής της Ν.Δ., το άρθρο «αντιμετωπίζει το ζήτημα της υποκίνησης σε διάπραξη ορισμένης τρομοκρατικής ενέργειας υπό τη μορφή οποιασδήποτε συνέργειας ή συμμετοχικής δράσης. Διευρύνεται το αξιόποινο της απειλής με τέλεση τρομοκρατικής πράξης και όταν λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ιδιωτικής επικοινωνίας. Προβλέπεται η αφαίρεση υλικού από το Διαδίκτυο που συνιστά δημόσια υποκίνηση ή παρακίνηση σε τέλεση τρομοκρατικής ενέργειας».

Για όσους δεν κατάλαβαν, από τώρα και στο εξής δεν θα αρκεί μόνο το να πειστεί, να «ψηθεί» κάποιος για να ενταχθεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση με στόχο τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας, γεγονός που δημιουργούσε με όρους ποινικού δικαίου έναν υπαρκτό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη (απόπειρα ηθικής αυτουργίας).

Τώρα θα τιμωρείται ακόμα κι αν προσπάθησε να «υποκινήσει» χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς ούτε να πείσει ούτε να στρατολογήσει. Αν κάποιος επιχειρήσει να σας πείσει ότι πρέπει π.χ. να μπουν γκαζάκια στις ομπρέλες της Μυκόνου, ακόμα κι αν εσείς του απαντήσετε ότι «λέει τρέλες», αυτό θα αρκεί για να κατηγορηθεί ως τρομοκράτης άσχετα με το ότι δεν δημιουργήθηκε κανένας κίνδυνος για τη δημόσια τάξη. Κατά συνέπεια θα μπορεί να αρθεί και το απόρρητο των ιδιωτικών συνομιλιών του και ακόμα κι αν έλεγε υπερβολές ή σαχλαμάρες θα αντιμετωπίζει τη βαριά κατηγορία του τρομοκράτη.

Ο εισηγητής της αντιπολίτευσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελος Τόλκας, απευθυνόμενος στον υπουργό αναρωτήθηκε τι είναι αυτό που τόσο πολύ φοβούνται και τι ακριβώς θέλει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με την ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση όταν δεν γίνεται αντιληπτή η υπόσταση αυτού του φόβου. Κι ενώ οι πολίτες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, τόνισε ο κ. Τόλκας, οι διατάξεις αυτές έχουν αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Την ανασφάλεια του δικαίου και την ανασφάλεια του πολίτη για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του. Ενα έγκλημα συμπεριφοράς το μετατρέπετε, καθώς αλλάζετε τη φράση “προκαλεί την απόφαση” και το πάτε σε “υποκινεί”, πράγμα από το οποίο λείπουν συγκεκριμένα, εμφανή αποτελέσματα που απαιτούνται στο ποινικό δίκαιο να υπάρχουν στον εξωτερικό κόσμο.

Το απλά “υποκινεί” ξεχειλώνει όλο αυτό το άρθρο και προσβάλλεται ακόμα και η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της σκέψης» και επί πλέον: «Αφαιρείτε τη λέξη “δημόσια” που είναι συγκεκριμένη στο χώρο του δικαίου, ότι δηλαδή γίνεται αντιληπτή από αόριστο αριθμό ατόμων που δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά εσείς τη διαγράφετε. Ομως, το άρθρο 5 της οδηγίας 541/ 2017 απαιτεί να υπάρχει η λέξη “δημόσια” στην τέλεση του εγκλήματος της τρομοκρατικής πράξης. Αρα το αλλάζετε επί τα χείρω».

Οπως επεσήμανε και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, «όταν εσείς αδιακρίτως αφαιρείτε στοιχεία της υπόστασης του αδικήματος, παραδείγματος χάριν τη δημόσια υποκίνηση σε τρομοκρατικές πράξεις, τι σημαίνει αυτό, ότι κάποιος σε έναν ιδιωτικό κύκλο, όταν θα πει κάτι θα πάει για τρομοκρατία; Πώς διευρύνετε ανεπίτρεπτα όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο έχει και πολύ σοβαρές συνέπειες».

Η Μαρία Κομνηνάκα

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εύστοχα παρατήρησε η αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ότι «ο κίνδυνος να αξιοποιηθούν τέτοιες διατάξεις σε βάρος του λαϊκού κινήματος δεν μπορεί να αγνοηθεί, υπάρχει εξάλλου πληθώρα παραδειγμάτων.

Είναι μια πολύ επικίνδυνη διεύρυνση του αξιοποίνου, όταν υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία και με τέτοιες κατηγορίες έχουν τεθεί εκτός νόμου κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διώκονται συνδικαλιστές. Η τροποποίηση των διατάξεων του 187α του Ποινικού Κώδικα, που κι αυτό έρχεται σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, διευρύνει πολύ επικίνδυνα το αξιόποινο και αφήνει περιθώρια για να τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί άνθρωποι με πολύ αβάσιμες και έωλες κατηγορίες».

Αντιρρήσεις

Ανάλογες αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από την αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, σε αντίθεση με την αγορήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία αρκέστηκε στις διαμαρτυρίες για τα χρονικά περιθώρια που δόθηκαν για το θέμα των αναβολών και στις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης.

● Αρθρο 30 Απαγόρευση εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης

Τροποποιείται το άρθρ. 11 του ν. 3251/2004 για το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης. Με τη νέα διάταξη καταργούνται πέντε πολύ σοβαροί λόγοι υποχρεωτικής άρνησης εκτέλεσης και μετατρέπονται σε δυνητικούς λόγους άρνησης (άρ. 12).

Οι λόγοι αυτοί, οι οποίοι εφόσον συνέτρεχαν απέκλειαν την έκδοση ενός προσώπου σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ήταν αν το έγκλημα έχει παραγραφεί και υπάγεται στις ελληνικές αρχές, ή τελέστηκε στην Ελλάδα ή ο εκζητούμενος διώκεται στην Ελλάδα για την ίδια πράξη ή αν το ευρωπαϊκό ένταλμα «έχει εκδοθεί προς τον σκοπό της δίωξης ή τιμωρίας προσώπου λόγω του φύλου, της φυλής, της θρησκείας, της εθνοτικής καταγωγής, της ιθαγένειας, της γλώσσας, των πολιτικών φρονημάτων, του γενετήσιου προσανατολισμού του ή της δράσης του υπέρ της ελευθερίας».

Σοβαρός κίνδυνος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίθεση στο άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι «απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της Ελευθερίας». Αφαιρείται από τη διάταξη του ισχύοντος νόμου η αναφορά στο Σύνταγμα (άρ. 5 παρ. 2) που απαγορεύει την έκδοση για τη δράση υπέρ της ελευθερίας του εκζητούμενου.

Ο υπουργός Κ. Τσιάρας έσπευσε μάλιστα να δώσει τη δική του ερμηνεία στις προδιαγραφές που υποτίθεται ότι προβλέπει η οδηγία, χωρίς κανέναν ενδοιασμό για το αν όλα αυτά συνάδουν με το Σύνταγμα της χώρας. Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι στη Γερμανία, που έχει περάσει ναζισμό, το Σύνταγμά της υπερισχύει των πάντων (ακόμα και σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές οδηγίες) σε περίπτωση που θίγονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύονται από το γερμανικό Σύνταγμα. Ομως και το Ελληνικό Σύνταγμα που ψηφίστηκε μετά τη χούντα προστατεύει εξίσου ανάλογα θεμελιώδη δικαιώματα.

Για παράδειγμα, αν ένας αλλοδαπός (π.χ. Ούγγρος ή Τούρκος) έχει προβεί σε πράξη υπεράσπισης της ελευθερίας, το Σύνταγμα της Ελλάδας απαγορεύει ρητά την έκδοσή του ακόμα κι αν τον ζητά μια ευρωπαϊκή χώρα.

Τώρα ο κ. Τσιάρας και η κυβέρνηση με πρόσχημα την οδηγία αποφάσισαν να ξεπεράσουν αυτά τα όρια κι έτσι να μπορεί άνετα η χώρα μας να εκδίδει ακόμα και αλλοδαπούς που καταζητούνται για δράσεις υπέρ της ελευθερίας. Κι αυτό όταν άλλες δυσάρεστες για την κυβέρνηση ευρωπαϊκές οδηγίες παραμένουν στα συρτάρια (π.χ. προστατευόμενοι μάρτυρες) ή τροποποιούνται κατά τη βούληση των υπουργών (π.χ. συγκρότηση Αρχής Ανταγωνισμού).

Οπως και πάλι εύστοχα ρώτησε η αγορήτρια του ΚΚΕ για το άρ. 30 αλλά και για το άρ. 35 (Οροι διαμεταγωγής μέσω του ελληνικού εδάφους): «Υπάρχει περίπτωση που μπορεί να εκτιμηθεί ότι όταν ένα πρόσωπο διώκεται, για παράδειγμα για τον γενετήσιο προσανατολισμό του, για τα πολιτικά του φρονήματα, ότι είναι ανεκτό και μπορεί να κριθεί κατά περίπτωση ότι θα εκδοθεί ή θα εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψής του;» και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα απαλείφεται η δυνατότητα που δινόταν στη χώρα να αρνηθεί τη μεταγωγή εκζητούμενου μέσα από το έδαφος της χώρας μας σε όσες περιπτώσεις κρινόταν αναγκαίο. Καταλαβαίνουμε ότι τα όποια περιθώρια υπήρχαν να αρνηθεί ο δικαστής ή να αρνηθεί το κράτος εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης, περιθώρια να εκτιμήσει τις περιστάσεις και να αρνηθεί την εκτέλεσή του, αυτά περιορίζονται».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η Ν.Δ. τάχτηκε «υπέρ», το ΚΚΕ «κατά» ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχτηκαν και θα τοποθετηθούν στην αυριανή Ολομέλεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Τσιάρα με τις παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες. Κοινή συνισταμένη η επιβολή σκληρής καταστολής και τιμωρίας, ενώ επανέρχονται ακόμα και χουντικές διατάξεις περιορισμών της...
Πίσω ολοταχώς με τους νέους κώδικες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
Οι ποινικολόγοι θεωρούν άστοχες έως χονδροειδείς τις παρεμβάσεις για την αυστηροποίηση των ποινών, την αποδυνάμωση της χρηματικής ποινής και τη συρρίκνωση της κοινωφελούς εργασίας.
«Δογματικώς προβληματικό» το νομοσχέδιο Τσιάρα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Προστασία ανηλίκων με επικοινωνιακές διατάξεις
Συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση τη νομοθέτηση για το ειδικό ποινικό μητρώο αδικημάτων που στρέφονται σε βάρος ανηλίκων με αποκλειστική αφετηρία τη δικαιολογημένη αγανάκτηση της κοινής γνώμης για τα δεκάδες...
Προστασία ανηλίκων με επικοινωνιακές διατάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρωβουλή καλεί Τσιάρα
Στο Στρασβούργο καλείται ο υπ. Δικαιοσύνης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή LIBE σχετικά με τις διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών στην Ελλάδα.
Ευρωβουλή καλεί Τσιάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας