• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.8°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 35.4°C
  3 BF
  27%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.3°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  6 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 36.6°C
  0 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.5°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 31.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.0°C
  4 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  5 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  31%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!

 • A-
 • A+
Έτοιμος να πατήσει «το κουμπί της ανακύκλωσης», ενάμιση χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζεται ο Γ. Πατούλης, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο έρευνα κοινής γνώμης που περιείχε και ένα «πονηρό» ερώτημα

Επικοινωνιακή καταιγίδα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έως και την... επίλυση των αδιεξόδων σχετικά με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΑΑ: Μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης), ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής. Έπειτα από τρία χρόνια διοίκησης -και ενάμισι έτος πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, βεβαίως- κι ενώ έχει εντάξει ακόμη και την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων στον περιφερειακό του σχεδιασμό, ο Γ. Πατούλης δηλώνει «έτοιμος να πατήσει το κουμπί της ανακύκλωσης», ρίχνοντας «βάρος στη γνώμη των πολιτών».

«Εργαλείο» του -όπως ειπώθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου- θα αποτελέσει έρευνα κοινής γνώμης της Metron Analysis, η οποία ήρθε να επιβεβαιώσει την αυτονόητη ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από την ανακύκλωση, αλλά και να αναδείξει ένα αμφιλεγόμενο εύρημα που σχετίζεται με την κατασκευή μονάδων/εργοστασίων απορριμμάτων.

Στη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας, ο περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη μιας μεγάλης καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από θέματα ανακύκλωσης. Δύο σποτ με κεντρικό μότο «Δώσε αξία στα σκουπίδια σου» θα προβάλλονται στους πολίτες για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης θα αποτελέσει και η έρευνα της Metron Analysis. Διεξήχθη μεταξύ 31/3/2022 και 12/4/2022 -παρουσιάστηκε δηλαδή με ενάμιση μήνα καθυστέρηση- με 1.400 συμμετέχοντες και με ερωτήσεις που συντάχθηκαν με τη συνεργασία αυτοδιοικητικών στελεχών. Καταλήγει μεταξύ άλλων στα εξής:

● το 86% πιστεύει ότι σήμερα η ανακύκλωση δε γίνεται σωστά,

● το 68% πιστεύει ότι η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι χειρότερη συγκριτικά με χώρες της Ε.Ε.,

● το 76% χαρακτηρίζει ντροπή τις χωματερές (επισημάνθηκε ως σημείο προβληματισμού το υψηλό ποσοστό της τάξης του 21% που θεωρεί τις χωματερές «αναγκαίο κακό»),

● το 63% δηλώνει ότι τα σκουπίδια είναι πολλά στον χώρο όπου κινείται και ζει,

● το 79% τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική απαιτείται να αλλάξει,

● το 83% ζητά περισσότερη ενημέρωση γύρω από θέματα ανακύκλωσης,

● η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει τι είδους απόβλητα μπαίνουν σε κάθε κάδο (π.χ. το 61% δε γνωρίζει ότι στον καφέ κάδο μπαίνουν βιοαπόβλητα).

Αν και τα παραπάνω έρχονται να επαναδιατυπώσουν δεδομένα που έχουν αποσαφηνιστεί προ πολλού και έχουν αποτυπωθεί στο πλαίσιο κριτικής προς τις εκάστοτε περιφερειακές διοικήσεις (και κυβερνήσεις), αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ερώτημα για το πώς θα αντιμετώπιζαν οι πολίτες τη λειτουργία μιας «αυτόνομης μονάδας» ή «εργοστασίου ανακύκλωσης» στα ευρύτερα όρια του δήμου τους, σε μη κατοικήσιμη περιοχή.

Το 74% εκφράστηκε θετικά (36% «πολύ θετικά», 38% «μάλλον θετικά») εφόσον «πράγματι υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη», όπως περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στρ. Φαναράς, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ερώτηση συμπεριλήφθηκε στην έρευνα κατόπιν παρότρυνσης «αρμόδιων και ειδικότερων εμού». Αν και στη χθεσινή παρουσίαση συνδέθηκε με τη μείωση ανταποδοτικών τελών, ο όρος ανταποδοτικά οφέλη παραπέμπει σε μια πρακτική που έχει καταγγελθεί από οικολογικά κινήματα ως εργαλείο εκμαυλισμού τοπικών κοινωνιών για την ανοχή τους στη λειτουργία μονάδων, όπως ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο περιφερειάρχης αναζητά χωροθετήσεις για τρεις από τις έξι μονάδες του σχεδιασμού του (ονοματισμένες είναι μόνο οι μονάδες σε Σχιστό, Γραμματικό και το ΕΜΑΚ Φυλής), ανάμεσα στις οποίες είναι και η μεγαλύτερη μονάδα -του Κεντρικού Τομέα, δυναμικότητας 315.000 τόνων/έτος- που, αν και έχει δημοπρατηθεί, είναι άγνωστο πού θα κατασκευαστεί – με τον περιφερειακό σχεδιασμό να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χωροθετηθεί ακόμη και στη Δυτική Αττική.

Πάντως, ο κ. Πατούλης περιορίστηκε χθες να μιλήσει για την εν εξελίξει κατασκευή τριών μονάδων, προϊδεάζοντας έτσι ότι η «καυτή πατάτα» των υπόλοιπων χωροθετήσεων θα παραπεμφθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν και το έδαφος μοιάζει να προλειαίνεται από σήμερα. Όσον αφορά τον περιφερειακό σχεδιασμό -ο οποίος στο πλαίσιο μιας αόριστης «μεταβατικότητας» προβλέπει καύση ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ προβλέπει έως και διπλασιασμό του νέου ΧΥΤΑ που κατασκευάζεται στη Φυλή- αναμένεται να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, την ερχόμενη Τετάρτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης
Η καύση παρουσιάζεται ως αναγκαία προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων όμως από την ανάλυση των αριθμών και των ποσοτικών στόχων του νέου ΠΕΣΔΑ καθίσταται σαφές ότι αυτή που «καίγεται» είναι η...
Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα
Αναδίπλωση του περιφερειάρχη Αττικής μετά τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» ● Εστω κι εν μέρει κάνει πίσω στην τιμολόγηση των απορριμμάτων. Επιμένει, ωστόσο, στην εκτίναξη του κόστους των βιοαποβλήτων.
Οπισθεν Πατούλη στις αναδρομικές χρεώσεις, εμμονή στα βιοαπόβλητα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
Στη λογοδοσία των δημοτών τους σχετικά με το τι ποσοστά ανακύκλωσης επιτυγχάνουν θέτει τους 66 δήμους η Περιφέρεια Αττικής, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
Εγκρίθηκε άρον άρον η καύση ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ως «απάντηση» στην ταφή για άγνωστο «μεταβατικό» χρονικό διάστημα από την Εκτελεστική Επιτροπή του αρμόδιου φορέα.
Από τον κάδο κατευθείαν στα καμίνια τα σκουπίδια της Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής
Πρωτοβουλία για να κληθούν στις εγκαταστάσεις απορριμμάτων Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αντιπροσωπεία επιτροπής της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν για την τραγική κατάσταση, αναλαμβάνουν το «Δυτικό Μέτωπο» και ο...
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας