ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Στέργιος Ζιαμπάκας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η εύρεση αρχαίων, αλλά κι ένας υπόγειος αγωγός φυσικού αερίου, θα περιορίσουν κατά τι το πράσινο στην ανάπλαση της κάτω πλευράς της πλ. Συντάγματος, αλλά θα φέρουν δύο σιντριβάνια! Με το εργοτάξιο ανοιχτό στο πρώτο σημείο όπου ξεκίνησαν οι μόνιμες παρεμβάσεις του Μεγάλου Περιπάτου, η δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη εισηγείται προς έγκριση στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου επικαιροποιημένη μελέτη της συγκεκριμένης ανάπλασης, τα έργα της οποίας σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής- εκτιμάται να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου.

Η εύρεση αρχαιοτήτων είχε αποκαλυφθεί στη διάρκεια ενός δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων στα μέσα Μαρτίου και σε αυτήν την εξέλιξη αποδόθηκαν οι καθυστερήσεις των έργων στην κάτω πλευρά της πλ. Συντάγματος που, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, επρόκειτο να έχουν ολοκληρωθεί τον περασμένο Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε μια «δεξαμενή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος», όπως αποτυπώνεται στην προς έγκριση επικαιροποιημένη μελέτη, κάτι που απαιτεί τη μετατόπιση κάποιων από τους λάκκους στους οποίους θα φυτευτούν τα δένδρα (κουτσουπιές) που προβλέπει η ανάπλαση. Ομως, όπως διαβάζουμε στη νέα μελέτη, αυτή η μετατόπιση θα έχει ως αποτέλεσμα να προσεγγίσουν οι εκσκαφές έναν παρακείμενο αγωγό φυσικού αερίου «με αποτέλεσμα να καθίσταται απαγορευτική η φύτευση των δέντρων που βρίσκονται πλησίον του αγωγού».

Σιντριβάνια και στην κάτω πλατεία Συντάγματος

Ετσι, οι αλλαγές που προτείνει η μελέτη είναι να μετατοπιστούν τα περισσότερα δένδρα κατά λιγότερο από μισό μέτρο προς την οικοδομική γραμμή και να μειωθούν από 20 (που προέβλεπε η αρχική μελέτη) σε 16. Στις θέσεις των τεσσάρων δένδρων προτείνεται να τοποθετηθούν δύο υδάτινοι πίδακες/σιντριβάνια, εκατέρωθεν της οδού Ερμού, οι οποίοι θα παραμείνουν στην ίδια ευθεία γραμμή με τις κουτσουπιές – τα δένδρα θα τοποθετηθούν σε δύο διπλές συστάδες, αμφίπλευρα στις πέργκολες που θα υψωθούν δεξιά κι αριστερά της Ερμού, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τα καταστήματα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Σιντριβάνια και στην κάτω πλατεία Συντάγματος

Οι δύο υδάτινοι πίδακες που θα μπουν στην κάτω πλευρά της πλ. Συντάγματος, προφανώς δεν θα παραπέμπουν στο σιντριβάνι της Ομόνοιας. Το καθένα από τα δύο σιντριβάνια θα έχει, όπως διαβάζουμε στη μελέτη, ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 1,8 x 9 μέτρων, τέσσερις πίδακες νερού, με εξοπλισμό φωτισμού ενσωματωμένο στον πυθμένα, με βάθος δεξαμενής 15 εκατοστά και στάθμη νερού 10 εκατοστά κάτω από το χείλος της δεξαμενής, ενώ η κατασκευή κάθε σιντριβανιού δεν θα κατεβαίνει κάτω από την πλάκα του εδάφους. Οι δεξαμενές θα είναι κατασκευασμένες από μπετόν, αλλά οι επιφάνειές τους θα καλύπτονται από άσπρο μάρμαρο.

Από τα σχετικά εισηγητικά έγγραφα απουσιάζει κάποια αναφορά στο τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου, ωστόσο αρμόδια στελέχη του δήμου, στα οποία απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», ενημερώνουν ότι δεν θα προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις και η ανάπλαση του κάτω τμήματος της πλ. Συντάγματος θα ολοκληρωθεί κοντά στις 15 Ιουνίου. Ουδεμία αναφορά υπάρχει επίσης και για ενδεχόμενο πρόσθετο κόστος στο πλαίσιο των τροποποιήσεων, με στελέχη του δήμου να απαντούν ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή στο 1,3 εκατ. ευρώ.