Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 25.8°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.8°
2 BF
66%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 26.0°
2 BF
74%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
1 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
3 BF
42%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
28.0° 28.0°
2 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 24.4°
3 BF
44%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.4°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.8°
3 BF
57%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.7° 24.8°
1 BF
55%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.2° 24.7°
1 BF
50%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
94%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 26.2°
0 BF
53%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
28.5° 26.5°
1 BF
41%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 27.0°
2 BF
11%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
26.6° 22.3°
0 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
82%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
87%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί ο Β. Μαρινάκης ζητά 300.000 ευρώ από τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.»

Ακόμη μια επιχείρηση φίμωσης του Τύπου και κάθε φωνής που δεν ακολουθεί κατά γράμμα τις επιθυμίες προβολής των ισχυρότερων παραγόντων αυτού του τόπου αποτελεί η αγωγή που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ζητώντας 300.000 ευρώ από την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τους αναγνώστες της, τους μοναδικούς εργοδότες της.

Οπως αναφέρεται στην αγωγή, που θα εκδικαστεί την επόμενη Παρασκευή 27/5/2022 στα Δικαστήρια του Πειραιά, εναγόμενοι από τον Βαγγέλη Μαρινάκη είναι ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηγεωργίου και η εταιρεία «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» που εκδίδει την «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Υπό την ως άνω ιδιότητά του στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρο το πανελλήνιο ο πρώτος εναγόμενος στις 3-4 Ιουλίου 2021 και στην σελίδα 110 του υπ’αριθμ. 2545 φύλλου της ως άνω εφημερίδας αλλά και στην ιστοσελίδα www.efsyn.gr, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Το Μαξίμου... πίκρανε τον Μαρινάκη” (και υπέρτιτλο) “Για τις υπό ανέγερση Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική, έργο άνω του 1 δισ. ευρώ”, παραθέτοντας στο κάτω αριστερό τμήμα της σελίδας ευμεγέθη φωτογραφία μου για να καθίσταται εμφανής η στοχοποίησή μου και να επιτείνεται η προσβολή».

Ο κ. Μαρινάκης δεν εξηγεί ακόμη ποια είναι η προσβολή και γιατί την επιτείνει η παράθεση της ευμεγέθους φωτογραφίας και συνεχίζει: «Ολόκληρο το εν λόγω άρθρο και καθ’ όλο το περιεχόμενό του από τον τίτλο αυτού μέχρι και την τελευταία λέξη του κειμένου, σε ότι με αφορά σε σχέση με το θέμα “των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική”, είναι εν γνώση των εναγομένων ψευδέστατα».

Δηλαδή είναι ψευδέστατη ακόμη και η αναφορά ότι ο κ. Μαρινάκης απέκτησε το 6% της εταιρείας ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, που είναι μία από τις υποψήφιες να αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο. «Προκειμένου δε να προσελκύσουν την προσοχή του αναγνώστη, που με πρώτη ματιά θα έβλεπε τις αναγγελίες της πρώτης σελίδας των κρεμασμένων στα περίπτερα εφημερίδων, ανήγγειλαν το άρθρο στην πρώτη σελίδα με τίτλο “Πόλεμος για τα σκουπίδια” και υπότιτλο “Σύννεφα στις σχέσεις Μαξίμου-Μαρινάκη”», συνεχίζει.

«Ο πρώτος εναγόμενος επικαλείται ως δήθεν πηγή πληροφόρησης “κύκλους της αγοράς” που ωστόσο αποτελεί απλώς το αναγκαίο πρόσχημα για την εξυπηρέτηση του σκοπού προσβολής μου με τρόπο ωμό και κυνικό», αναφέρει η επόμενη παράγραφος. Προφανώς στις εφημερίδες που εκείνος διαχειρίζεται δεν γίνεται ποτέ επίκληση «κύκλων της αγοράς».

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτηρίζει τον εαυτό του «θύμα προσβλητικής αρθρογραφίας»: «Σε κάθε περίπτωση, το δημοσίευμα είναι βαρύτατα προσβλητικό διότι με παρουσιάζει ως άνθρωπο των αδιαφανών διεργασιών που εκ λόγω ιδιοτέλειας, έχω εκμανεί διότι δεν εξυπηρετούνται οι φιλοκερδείς επιδιώξεις, κατά παράκαμψη της νομιμότητας».

Οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.» και του efsyn.gr μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν ποιο σκηνικό περιέγραφε το συγκεκριμένο άρθρο, δηλαδή μια μάχη ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν να αναλάβουν μια δημόσια υπηρεσία, την επεξεργασία των απορριμμάτων, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται πίσω ακόμη και από κράτη της Αφρικής. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια αγορά που χρειάζεται πολλές επενδύσεις, προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον και περιλαμβάνει σοβαρά διακυβεύματα δημοσίου συμφέροντος.

Ομως ο κ. Μαρινάκης επιμένει ότι όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα «είναι ψευδέστατα εν γνώσει του αρθρογράφου και δημοσιοποιούνται επί σκοπώ της τιμής και υπόληψής μου» και μέσω αυτών του καταλογίζονται «ιδιοτελείς προσδοκίες κατ’ εκμετάλλευση της δήθεν αμέριστης υποστήριξής μου προς την κυβέρνηση και της ευχέρειας υποβολής και επιβολής όρων των σχετικών διακηρύξεων». Ο κ. Μαρινάκης όχι μόνο τονίζει πως δεν παρέχει αμέριστη υποστήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά δηλώνει λίγο παρακάτω: «Ουδέποτε ασχολήθηκε με τις προαναφερόμενες δύο διακηρύξεις, ούτε με τους όρους που αυτούς περιέχουν ή μη».

Διαμαρτύρεται, επίσης, διότι το δημοσίευμα τον «απαξιώνει ως άνθρωπο και επιχειρηματία ως κινούμενο υπό την εποπτεία ή και την προστασία άλλου επιχειρηματία», εννοώντας τον Β. Βαρδινογιάννη, ο οποίος με άλλη κοινοπραξία είναι επίσης μεταξύ των υποψηφίων να αναλάβουν το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων. Επίσης διαμαρτύρεται διότι του καταλογίζεται «ότι δήθεν έδωσα μάχη για κάτι το οποίο πλήρως αγνοούσα και ουδόλως με είχε απασχολήσει, δηλαδή για να αποκτήσει προπορεία η ΤΕΡΝΑ και ότι προς επίτευξη αυτής της επιδίωξης είχα αθέμιτες συναλλαγές με συγκεκριμένους υπουργούς και ότι ενοχλήθηκα από τις αντίθετες επιλογές άλλων υπουργών».

Οσοι διάβασαν το επίμαχο δημοσίευμα μπορούν να διαπιστώσουν ποια από τα παραπάνω αποτελούν όντως συστατικά του στοιχεία και ποια αναφέρονται από τον γνωστό επιχειρηματία για να δικαιολογήσει την αγωγή, γνωρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία ενός μέσου ενημέρωσης που δεν στηρίζεται από ανεξάντλητα κεφάλαια.

Υπό την έννοια αυτή, η συγκεκριμένη αγωγή εντάσσεται επάξια μεταξύ των καταχρηστικών αγωγών (διεθνώς χαρακτηρίζονται με τον όρο SLAPP) όπως εκείνες που πρόσφατα κατατέθηκαν και πάλι κατά της «Εφ.Συν.» και του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή ή του σάιτ alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις συγκεκριμένες αγωγές και ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη, η αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, ανέφερε: «Οι δημοσιογράφοι (…) αποτελούν βασικό στοιχείο μιας λειτουργικής δημοκρατίας. Πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσουν το επάγγελμά τους με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και, ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύονται από απειλές και επιθέσεις».

Συνεχίζοντας στο ιστορικό της αγωγής, πάντως, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει ότι η «σε βάρος του προσβολή» επιτάθηκε από την αναπαραγωγή από άλλα μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Επιτείνεται δε ο δόλος των εναγομένων από την απάντηση που καταγράφουν στο φύλλο της 18/7/2021», αναφέρει. Τότε η «Εφ.Συν.», σεβόμενη τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δημοσίευσε την εξώδικη απάντηση του επιχειρηματία χωρίς όμως ο κ. Μαρινάκης να θεωρήσει το γεγονός της δημοσίευσης της άποψής του ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην τιμωρητική σε βάρος της εφημερίδας και του συντάκτη αγωγή, με την οποία ζητά ένα υπέρογκο για τα δεδομένα της εποχής, της εφημερίδας, αλλά και του συντάκτη ποσό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιατί ο Β. Μαρινάκης ζητά 300.000 ευρώ από τους αναγνώστες της «Εφ.Συν.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας