Κέρδιζε τον σεβασμό σε κάθε μία από τις εκατοντάδες δικαστικές έδρες, όταν στεκόταν απέναντι για να υπερασπιστεί τον κάθε αδύναμο, τον κάθε αριστερό ή αναρχικό που αντιμετώπιζε –άσχετα με την όποια παραβατική συμπεριφορά ή πράξη ή ακόμα και μόνο λόγω ιδεολογικής του τοποθέτησης– κατηγορίες με τον μισό ποινικό κώδικα στο κεφάλι του. Ηταν ήπια και εξαιρετικά συγκροτημένη η Δάφνη Βαγιανού, με βαθιά γνώση του Ποινικού Δικαίου και με έναν λόγο ήρεμο, πλήρη, κατανοητό και ουσιαστικό στις αγορεύσεις της.
Για πολλά χρόνια μαζί με τον Σπύρο Φυτράκη και στη συνέχεια με την Αννυ Παπαρρούσου, αλλά και άλλους παλιούς και νέους δικηγόρους, υπερασπίστηκε το δίκαιο και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου. Στάθηκε δίπλα σε όλους τους απεργούς πείνας, δυναμώνοντας τη φωνή τους.
Στον αποχαιρετισμό του ο Θόδωρος Κουτσουμπός γράφει ανάμεσα στα άλλα: «Για πάνω από 35 χρόνια πρωταγωνίστησε σε όλες τις κομβικές μεγάλες δίκες της Μεταπολίτευσης. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 υπήρξε η συνήγορος υπεράσπισης του Μοχάμεντ Χαμντάν, του διωκόμενου και εκζητούμενου “τρομοκράτη Ρασίντ” κατά το αμερικανικό FBI. Ακόμα και μετά την απελευθέρωσή του από την Ελλάδα και τη σύλληψη-απαγωγή του στην Αίγυπτο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την παράνομη μεταγωγή του στις ΗΠΑ, η Δάφνη Βαγιανού ήταν υπερασπίστριά του για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες μέχρι τη συμφωνία απελευθέρωσής του πολύ μετά τη λήξη της ποινής του [...] Εως τη συνταξιοδότησή της υπήρξε υπερασπίστρια, αφιλοκερδώς, ας το σημειώσουμε, της συντρόφισσας Αγγελικής Κουτσουμπού που έπεσε θύμα της αστυνομικής επίθεσης της κακόφημης ομάδας ΔΕΛΤΑ».
Η Δάφνη υπερασπίστηκε την Αγγελική Σωτηροπούλου, την Κωσταντίνα Κούνεβα, την Πόλα Ρούπα και πολλές άλλες γυναίκες. Λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, δεν μπόρεσε δυστυχώς να παρευρεθεί στο πλάι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο Κώστας Παπαδάκης έγραψε για τη Δάφνη παραθέτοντας όλες τις σημαντικές στιγμές στη μακρόχρονη δικηγορική της πορεία: «Η εκτίμηση, η καταξίωση, η αγάπη και ο θαυμασμός μας θα την κρατήσουν για πάντα στη μνήμη μας ως ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια που πέρασαν από το μεταπολιτευτικό δικηγορικό στερέωμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το χαμόγελο της ευγένειας, αλλά όχι της υποκρισίας, θα συνοδεύει πάντα την εικόνα της» έγραψε στον αποχαιρετισμό του.
Η σορός της πολύτιμης φίλης μας Δάφνης θα παραδοθεί σήμερα στην «πυρά» της Ριτσώνας και θα είναι η μόνη φορά που η Δάφνη παραδίδεται...
Πάντα στην πρώτη γραμμή
Στις 17/5/22 χάσαμε τη Δάφνη μας. Χάσαμε την αγαπημένη φίλη, τη σπουδαία δικηγόρο της πρώτης γραμμής σε όλες τις πολιτικές δίκες που σημάδεψαν τη μεταπολιτευτική περίοδο και τα μετέπειτα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα. Το ήθος της, η επιστημονική της προσέγγιση σε συνδυασμό με την πολιτική της κατάρτιση και οξυδέρκεια την ανέδειξαν σε μία από τις ικανότερες δικηγόρους του καιρού της, με ιδιαίτερη έμφαση στο ποινικό δίκαιο το οποίο ερμήνευε με τρόπο οξυδερκή και διεισδυτικό, αναδεικνύοντας πάντοτε την πολιτική του διάσταση.
Υπερασπίστηκε με μαχητικότητα και αξιοπιστία πολιτικούς κρατούμενους, αγωνιστές, διωκόμενους, φτωχούς ανθρώπους που ζητούσαν τη βοήθειά της, χωρίς ποτέ να προσβλέπει στην πολιτική ή κοινωνική κατοχύρωση του έργου της. Χωρίς ενδιαφέρον για την προσωπική της προβολή υπερασπίστηκε και εκπροσώπησε με σθένος τον εκζητούμενο από τις ΗΠΑ Παλαιστίνιο αγωνιστή Μοχάμετ Χαμντάν, την Αγγελική Σωτηροπούλου στη δίκη της «17 Νοέμβρη», τους συλληφθέντες του Πολυτεχνείου του ’95, συλληφθέντες για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», τον Νίκο Μαζιώτη, την Πόλα Ρούπα, την Κωνσταντίνα Κούνεβα, την Αγγελική Κουτσουμπού και άλλους πολλούς και πολλές.
Γεννήθηκε στη Σάμο, σπούδασε στη Νομική Αθήνας κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Βαθιά πολιτικοποιημένη, συνεργάστηκε από το 1979 με τον Σπύρο Φυτράκη. Εκεί τη βρήκα κι εγώ, όταν περίπου μία δεκαετία αργότερα χτύπησα την πόρτα τους και ζήτησα να με γράψουν ως ασκούμενη. Τζωρτζ 3, τρίτος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος. Το γραφείο μας. Είκοσι χρόνια μοιράστηκα με τη Δάφνη τον ίδιο χώρο. Τα γραφεία μας ήταν δίπλα δίπλα. Προσωπικά, της χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ που δεν πρόλαβα να της το πω. Με βοήθησε, με ενέπνευσε, με τίμησε με τη φιλία της και με στήριξε με αγάπη, όπως έκανε και με όλους τους ανθρώπους που αξιώθηκαν να βρεθούν κοντά της.
Αγαπημένη μου Δάφνη, είσαι ένας άνθρωπος που έγραψε ιστορία χωρίς να το επιδιώκει.
Καλό σου ταξίδι, σπουδαία Δάφνη Βαγιανού
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας