Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.9° 25.8°
3 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.1° 26.6°
4 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
29.4° 25.0°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 25.9°
3 BF
44%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
31.0° 23.5°
0 BF
51%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.4° 25.1°
2 BF
21%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
30°C
29.6° 29.6°
3 BF
39%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.9° 25.1°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
27.8° 22.2°
2 BF
73%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
0 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 26.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
31.8° 26.6°
3 BF
46%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.1° 27.1°
3 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 22.7°
2 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
29.4° 24.2°
3 BF
59%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
3 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κωνσταντίνος Τσακαλίδης

«Οι στρατηγικές αγωγές χτυπούν τη φωνή των αδύναμων και σπέρνουν τον φόβο»

Γνωριστήκαμε πριν από πολλά χρόνια, αλλά την είδα να δουλεύει στις Σκουριές. Αεικίνητη, παθιασμένη, μαχητική, ακούραστη, η Σταυρούλα Πουλημένη δεν έλειψε ποτέ από καμία μάχη στον μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Αύριο, Πέμπτη, θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ακριβώς γιατί έκανε τη δουλειά της: το συνεταιριστικό σάιτ alterthess της Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται, δημοσίευσε μια αληθή είδηση, αλλά η είδηση δεν άρεσε στον πρωταγωνιστή της, ο οποίος με αγωγή εναντίον της δημοσιογράφου και του μέσου, ζητά αποζημίωση 100.000€ - μάλιστα σε περίπτωση μη εκτέλεσης της όποιας αποζημίωσης, η δημοσιογράφος απειλείται με κράτηση ενός έτους.

Το ρεπορτάζ αφορούσε την καταδίκη από το Πρωτοδικείο Πολυγύρου του Ευστ. Λιάλιου, τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός, και του Μ. Θεοδωρακόπουλου, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι, ύστερα από αναφορές του Δήμου Αριστοτέλη και καταγγελίες πολιτών, το 2015. Τα γεγονότα προφανώς δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εξ ου και η κατηγορία στην οποία βασίζεται η αγωγή είναι η... «παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» του κ. Λιάλιου. Θυμίζουμε ότι οι SLAPPs (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού) είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα κατά της ελευθερίας του Τύπου - ένα όπλο που έχει στραφεί και κατά της δικής μας εφημερίδας και του συναδέλφου Τάσου Σαραντή.

● Για την «Ελληνικός Χρυσός» η επικοινωνία ήταν πάντα πολύ σημαντική - είδαμε από χρυσά ταξίδια και χορηγίες μέχρι διάφορα πρότζεκτ «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Είναι αλλαγή στρατηγικής η ευθεία επίθεση ενός υψηλόβαθμου στελέχους της σε ένα Μέσο;

Κάθε πολυεθνική που ρυπαίνει ή καταστρέφει το περιβάλλον, έχει ως πάγια τακτική της την ωραιοποίηση της εικόνας της. Αυτό γίνεται με διάφορους τρόπους, όχι μόνο με «χρυσά» ταξίδια, αλλά και με τον de facto περιορισμό του ελέγχου της δραστηριότητάς της μέσα από advertorials σε ΜΜΕ και χορηγίες. Μέχρι και σήμερα, η εταιρεία κάνει δωρεές και δώρα, φτιάχνει γήπεδα, αγοράζει περιπολικά, δωρίζει νοσοκομειακά μηχανήματα και μας δείχνει φωτογραφίες για το πώς φυτεύονται πανέμορφα λουλούδια πάνω σε λίμνες τοξικών αποβλήτων. Φαίνεται, όμως, ότι αυτή η τακτική δεν επαρκεί για να φιμώσει όλα τα στόματα. Έτσι, πλέον, βλέπουμε ευθείες επιθέσεις από στελέχη εταιρειών, όπως αυτή του υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» στο Alterthess και σε μένα προσωπικά, επιθέσεις των ίδιων των εταιρειών κατά κινημάτων, φορέων και δημοσιογράφων. Χαρακτηριστικές είναι οι αγωγές εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και η αγωγή εναντίον του συναδέλφου στη δική σας εφημερίδα, Τάσου Σαραντή. Στην περίπτωσή μας, η αγωγή αφορά τη δημοσίευση της καταδίκης του ενάγοντα για ρύπανση των υδάτων της ΒΑ Χαλκιδικής σε μια δημόσια δίκη που αφορούσε ένα κατεξοχήν θέμα δημοσίου συμφέροντος.

● Τι σημαίνει αυτή η επιθετική αγωγή για ένα συνεταιριστικό Μέσο, όπως το Alterthess και γενικότερα για τα ΜΜΕ;

Στόχος της είναι ο εκφοβισμός του Μέσου και η οικονομική εξόντωσή του. Το Alterthess είναι ένα μικρό σε μέγεθος ανεξάρτητο συνεταιριστικό Μέσο στη Θεσσαλονίκη, που φυσικά και δεν έχει τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει οικονομικά στην αποζημίωση που του ζητείται μέσω της αγωγής. Δεν είναι όμως μόνο οικονομικό το θέμα. Οι οικονομικές απαιτήσεις είναι το μέσο για τον εκφοβισμό. Οι αγωγές SLAPP, όπως αυτή εναντίον του Alterthess, έχουν στόχο τον παραδειγματισμό όλων των δημοσιογράφων, ώστε να μην ασχοληθούν με ζητήματα που ενοχλούν εταιρείες και κέντρα εξουσίας. Προσπαθούν να οδηγήσουν σταδιακά σε μια ιδιότυπη (αυτο)λογοκρισία εκείνα τα Μέσα που δε συμβιβάζονται με την αναπαραγωγή δελτίων Τύπου των εταιρειών ή τη «γραμμή» ισχυρών κέντρων εξουσίας. Αυτό είναι και το δικό μας συλλογικό στοίχημα, να μην το καταφέρουν.

● Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα λειτουργούν σε ένα ολοένα και πιο ασφυκτικό τοπίο -εργασιακή επισφάλεια, νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή για τα fake news, παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. Η βιομηχανία μηνύσεων είναι ακόμα ένα όπλο κατά της ελευθερίας του Τύπου - πώς επηρεάζει την καθημερινή δημοσιογραφική δουλειά;

Σημαίνει να σκέφτεσαι 10 φορές παραπάνω την κάθε λέξη σου. Σημαίνει να γράφεις υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας νέας αγωγής. Τα SLAPP, αλλά και οι άλλου τύπου επιθέσεις στον Τύπο που αναφέρεις, ουσιαστικά αυτό θέλουν• να εγκαθιδρύσουν ένα πλαίσιο φόβου και ανασφάλειας μέσα στο οποίο πρέπει εμείς καθημερινά να αντέξουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Όσον αφορά τις SLAPP αγωγές, η ψυχολογική εξάντληση είναι ακόμη μεγαλύτερη από το οικονομικό σκέλος της εμπλοκής σε μια δίκη. Όλο το διάστημα που προηγείται της συζήτησης μιας αγωγής, εξαναγκάζεσαι σε μια άχαρη και ψυχοφθόρα διαδικασία, που είναι η προετοιμασία της δίκης και όχι το θέμα ή τα θέματα με τα οποία ασχολιόσουν. Η εξάντληση δεν είναι μόνο ατομική, δεν αφορά δηλαδή μόνο τα θύματα. Αν το σκεφτούμε πιο βαθιά, είναι και συλλογική. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ασχολούμαστε με μια δίκη για μια αναφορά σε αυτό που θα θέλαμε να υπερασπιστούμε, δηλαδή το περιβάλλον, και όχι το ίδιο το περιβάλλον.

● Τι σημαίνουν οι στρατηγικές αγωγές για τους πολίτες;

Οι στρατηγικές αγωγές δεν απευθύνονται μόνο στους δημοσιογράφους. Απευθύνονται στο δικαίωμα έκφρασης όλων των πολιτών. Και αυτό, όχι μόνο γιατί χτυπιέται η φωνή των πιο αδύναμων, αλλά γιατί σπέρνουν και τον φόβο σε όποιο άλλο κίνημα, φορέα η συλλογικότητα θα τολμήσει να εκφραστεί ενάντια σε ένα ισχυρό οικονομικό ή πολιτικό κέντρο. Οι SLAPP αγωγές έχουν στόχο να κατασταλούν κινήματα εν τη γενέσει τους. Το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού ήταν ένα κίνημα που μέσω της αποσιώπησής του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, αλλά και των διώξεων εναντίον μελών του, αντιμετώπισε πολλαπλές δυσκολίες να ακουστεί. Σήμερα, η τακτική εναντίον τέτοιων κινημάτων αλλάζει και πλέον οι ίδιες οι εταιρείες προχωρούν σε επιθετικές κινήσεις για να καταστείλουν κάθε τύπου αντίδραση.

● Παράλληλα ωστόσο ξεδιπλώνεται κι ένα κίνημα αλληλεγγύης.

Το αισιόδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι άνοιξε η συζήτηση γύρω από το δικαίωμα μιας ανεξάρτητης και ελεύθερης ενημέρωσης που, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη. Για την επίθεση στο Alterthess έχουμε δεχτεί στήριξη, τόσο από τοπικές και εθνικές ενώσεις του Τύπου, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η ECPMF και η IPI, που εδώ και χρόνια ασχολούνται με το φαινόμενο των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων. Η αλληλεγγύη από συναδέλφους-ισσες, πολίτες, κινήματα και οργανώσεις είναι παραπάνω από συγκινητική και ίσως το πιο πολύτιμο εφόδιο στη συλλογική μας υπόθεση. Είναι, επίσης, αυτονόητη η ανάγκη εισαγωγής ANTI SLAPP νομοθεσίας και στη χώρα μας. Άλλωστε, σχετική οδηγία προς τα κράτη-μέλη συζητιέται να εκδοθεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων. Διαφορετικά, ως δημοσιογράφοι και ως κινήματα θα βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι-ες με διαδικασίες εξοντωτικές και νόμος θα γίνει το κερδοσκοπικό συμφέρον των εκάστοτε εταιρειών και των ισχυρών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οι στρατηγικές αγωγές χτυπούν τη φωνή των αδύναμων και σπέρνουν τον φόβο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας