• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 27.9°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.7°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.9°C / 27.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.4°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  51%

Βραδινή βάρδια, ξημερώματα κάτω από τη Βενιζέλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποσπάσεις αρχαίων: έγκλημα που κόβει την ανάσα

 • A-
 • A+
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει πρώτη φορά φωτογραφικό υλικό από τις «ανασκαφικές» εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, όπου 200 εργαζόμενοι δουλεύουν νυχθημερόν, σε τρεις βάρδιες, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο, σε συνθήκες ανεπαρκούς αερισμού και έλλειψης στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας

Με κομμένη την ανάσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά! Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.» από τη βόρεια πλευρά του κελύφους στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι οι πρώτες που απεικονίζουν πλήρως τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτή τη στιγμή 200 άνθρωποι –ακόμη και τρίτη βάρδια (10 το βράδυ-6 το ξημέρωμα)–, σε εργασία που ονομάζεται «ανασκαφή» και «απόσπαση αρχαιοτήτων».

Καλούνται οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού να απαντήσουν αν αυτό είναι «αρχαιολογικός χώρος» και συνθήκη «ανασκαφής». Καλούνται οι καθηγητές Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων να απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα.

Καλείται ακόμη το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ο πρόεδρός του μάλιστα προέρχεται από τις ανασκαφικές εργασίες του Μετρό) να τοποθετηθεί μπροστά σε αυτές τις εικόνες οι οποίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά επί 24ώρου βάσεως για έναν και μόνο λόγο: να προλάβουν οι υπεύθυνοι των καθυστερήσεων και του «εγκλήματος στη Βενιζέλου» τον... χρόνο, αν και δεν έδωσαν έστω μια φορά ένα χρονοδιάγραμμα.

Εκφράζουν και διαλαλούν μόνο την πρόθεσή τους για ολοκλήρωση του έργου στα... τέλη του 2023, ενώ είναι γνωστό πλέον πως όταν τελειώσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές και (καταστροφικές) αποσπάσεις χρειάζονται άλλα δύο χρόνια για να κατασκευαστεί ο σταθμός. Όπως και να μετρήσουν τον χρόνο, όσο και να στύψουν τους εργάτες, όση καταστροφή και να προσθέσουν σε όση έχουν ήδη καταφέρει, το τέλος του 2024 είναι το αισιόδοξο σενάριο, οπότε Μετρό στη Θεσσαλονίκη το 2025.

Η «Εφ.Συν.» είχε ήδη χτυπήσει καμπανάκι για την κατάσταση στη Βενιζέλου (5.5.2022, «Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!»), σε ένα ρεπορτάζ στο οποίο «σπάσαμε το μολύβι» για να είμαστε συγκρατημένοι καθώς είχαμε στη διάθεσή μας μόνο τις διηγήσεις των εργαζομένων οι οποίοι γνώριζαν –και μας το έλεγαν– ότι αυτό που ζουν δύσκολα θα γινόταν πιστευτό.

Μπορεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας να το έκαναν αφίσα στα εργοτάξια, αλλά το κυριότερο είναι ότι άρχισαν να μιλάνε κι άλλοι, σε σημείο που οι διηγήσεις τους να μας κάνουν να νιώθουμε ότι στην πρώτη περιγραφή ήμασταν πολύ συγκρατημένοι.

Η κατάσταση θα λάμβανε μπουφόνικη διάσταση αν την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποδεχόταν τη δημόσια πρόσκληση της τοπικής Ν.Δ. η οποία τον καλούσε «πάνω από όλα να επισκεφθεί το Μετρό Θεσσαλονίκης, τον σταθμό Βενιζέλου, τις αρχαιολογικές εργασίες και να πάρει μια εικόνα ενός υπερσύγχρονου Μετρό, με αληθινά βαγόνια, αληθινούς σταθμούς και αληθινά εκδοτήρια»!

Ευτυχώς γι’ αυτούς ο κ. Τσίπρας δεν πήγε γιατί θα αναγκαζόταν να τους προσκαλέσει να απολαύσουν το... θέαμα των «αρχαιολογικών εργασιών»! Κι αν πήγαιναν μάλιστα και στην τρίτη βάρδια, ακόμη καλύτερα! Μπορούν να πάρουν μια γεύση –ή ανάσα– από τι γλίτωσαν βλέποντας τις φωτογραφίες.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε και μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» είχαμε όμως εξελίξεις. Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα (στον ανάδοχο του έργου) πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου.

Τα ζητήματα ασφάλειας ήταν στην πρώτη γραμμή, προστέθηκαν όμως και οικονομικές διεκδικήσεις για αυξήσεις 5-20% καθώς οι αμοιβές τους κάτω από τέτοιες συνθήκες κυμαίνονται μεταξύ 700 και 800 ευρώ!

Ο πρόεδρος του σωματείου Μάκης Μιχαλόπουλος μας περιγράφει λιτά και ουσιαστικά: «Τα παπούτσια που φοράμε έχουν τρύπες (!), στη Βενιζέλου δεν υπάρχουν προσβάσεις να φτάσουν με ασφάλεια οι συνάδελφοι στο σημείο εργασίας, δεν υπάρχει επαρκής αερισμός, πολλοί εργάτες σε λίγο χώρο, ενώ την ίδια στιγμή αιωρούνται από πάνω τους μεγα-σάκοι χώμα από τις ανασκαφές και τμήματα αρχαιοτήτων που έχουν κοπεί, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω... Γράψτε και για το αίτημά μας για αυξήσεις, καθώς το 2016 είχαμε υποστεί μειώσεις 40%, λάβαμε ακολούθως μια αύξηση 5% και έκτοτε, τίποτα...».

Βραδινή βάρδια

Παράλληλα, με αναλυτική ανακοίνωσή της η Τ.Ο. Κατασκευών της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, της «Αττικό Μετρό» και της αναδόχου εταιρείας, καταγγέλλει ότι «η «δημοκρατία» σταματάει έξω από την πύλη των χώρων εργασίας» και τονίζει πως «οι συνθήκες εργασίας που βιώνει το σύνολο των εργαζομένων στο έργο απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου –και έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες– αποτελούν το τελευταίο (;) επεισόδιο μιας δραματικής σειράς (διάρκειας 16 χρόνων) για τους εργαζομένους του έργου και συνολικά για τον λαό της Θεσσαλονίκης [...] Η εντατικοποίηση της εργασίας με την επίκληση ενός απροσδιόριστου χρονοδιαγράμματος, η μετατροπή του εργοταξίου σε 24ωρης λειτουργίας με τη δημιουργία και βραδινής βάρδιας θέτουν τους εργαζομένους σε πολλαπλούς κινδύνους [...] ενώ η εντατικοποίηση των εργασιών δεν επιτρέπει την ουσιαστική τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνία και την τοπογραφία της πόλης».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι άλλοι φορείς της Θεσσαλονίκης έχουν να πουν τίποτα;

«Ένα λατομείο μέσα στην πόλη»

 

Μελίνα Παϊσίδου*

Οχι! Ο χώρος ΔΕΝ είναι αρχαιολογικός, στον οποίο διεξάγεται ανασκαφή, ΔΕΝ βρίσκεται στην καρδιά μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκής μεγαλούπολης, ούτε στο κέντρο τής άλλοτε μακεδονικής πρωτεύουσας του Κάσσανδρου, ούτε στην έδρα της ρωμαϊκής Τετραρχίας, βέβαια! Και φυσικά ΔΕΝ πρόκειται για τις πολύτιμες αρχαιότητες εκατέρωθεν και κάτωθεν του μεγάλου decumanus της πρωτοβυζαντινής Θεσσαλονίκης...

Ούτε, βέβαια, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μνημεία UNESCO. Είναι ένα εργοτάξιο, ένα λατομείο που βρέθηκε μέσα στην πόλη (τι τύχη και αυτή!) με ωραία, έτοιμ.α, καλοκαμωμένα μάρμαρα, με αδρανή υλικά σε ωραίους καλοχτισμένους σχηματισμούς και με κατασκευές από χέρι ανθρώπου, οι οποίες όμως επειδή περισσεύουν σε ύψος και πλάτος και εμποδίζουν την ανάπτυξη πρέπει να διαλυθούν, να κοπούν, να «ταπεινωθούν» – σύμφωνα με την ορθή ορολογία!

Αδράξτε, λοιπόν, τα εργαλεία σας και με σπουδή εξαφανίστε το αποτύπωμα του ανθρώπινου πολιτισμού, σακουλιάστε τις ρίζες σας μέσα στις πλαστικές τσάντες, ξεπατώστε την ιστορία σας και βάλτε τη μέσα σε μεταλλικά πλαίσια. Κρεμάστε τη σε ικριώματα. Θα σας βλέπει από ψηλά και θα χασκογελά. Γιατί η Ιστορία ξέρει καλύτερα και ήδη έχει διαβλέψει το μέλλον... Το λέει και ο ποιητής: «Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες».

*Αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα λατομείο μέσα στην πόλη
Οχι! Ο χώρος ΔΕΝ είναι αρχαιολογικός, στον οποίο διεξάγεται ανασκαφή. Αδράξτε, λοιπόν, τα εργαλεία σας και με σπουδή εξαφανίστε το αποτύπωμα του ανθρώπινου πολιτισμού, σακουλιάστε τις ρίζες σας μέσα στις...
Ενα λατομείο μέσα στην πόλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ξενάγηση» σε 13 δευτερόλεπτα
Σε βίντεο διάρκειας 13 δευτερολέπτων που αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καταγράφεται η αποθήκη της «Αττικό Μετρό» και ο τρόπος «αποθήκευσης» των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό...
«Ξενάγηση» σε 13 δευτερόλεπτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
Η Επιθεώρηση Εργασίας στο εργοτάξιο της Βενιζέλου μετά τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ● Στο φως οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοτάξιο ● Ηδη αναγκάστηκαν σε διορθωτικές κινήσεις
ΜΕΤΡΟντας τις ευθύνες τους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
Στα κάγκελα έχουν ανεβεί οι εργαζόμενοι στο σκάμμα Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τις απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη σωματική τους ακεραιότητα συνθήκες εργασίας, τις προσβλητικές συμπεριφορές απέναντί...
Ρισκάρουν ζωές για να προλάβουν!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τη νέα αίτηση των 316 πολιτών για έκδοση προσωρινής διαταγής διακοπής των εργασιών απόσπασης του μνημείου.
Το φιάσκο του μετρό δεν χωράει διθυράμβους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία
Επιβεβαιώνεται το σκάνδαλο με τον σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης ● Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου.
Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας