• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 23.1°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 20.5°C
  0 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.9°C / 15.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.0°C / 18.7°C
  0 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 15.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  92%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.2°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 14.5°C / 21.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 21.5°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  85%
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταπεινωτική παραίτηση Λετζέρι λόγω των επαναπροωθήσεων

 • A-
 • A+
Ο επικεφαλής της Frontex αναγκάστηκε –υπό το βάρος αμέτρητων στοιχείων για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις με δικές του «πλάτες»– να παραιτηθεί. ● Κόλαφος το πόρισμα της OLAF για τον ίδιο και άλλα δύο ανώτατα στελέχη της υπηρεσίας που συγκάλυπταν την παράνομη δραστηριότητα του Λιμενικού. ● Μητσοτάκης - Μηταράκης θα συνεχίσουν να καμαρώνουν τον έκπτωτο αξιωματούχο;

Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή της Frontex σε ελληνικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και οι σοβαρές καταγγελίες για τον ρόλο του στη συγκάλυψη των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους των ελληνικών αρχών οδήγησαν τελικά τον άλλοτε ισχυρό διευθυντή της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής και ακτοφυλακής σε ταπεινωτική παραίτηση.

Ο Λετζέρι, που βρισκόταν στο τιμόνι της υπηρεσίας από το 2015, υπέβαλε την παραίτησή του την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex, αποτελούμενο από εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ευρωπαϊκών θεσμών. Αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης ήταν το μυστικό πόρισμα-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης, της γνωστής OLAF.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΟLAF προς ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιοσύνης, το πόρισμα 200 σελίδων καταλόγιζε στον κ. Λετζέρι και σε άλλα δύο ανώτατα στελέχη της διοίκησης βαρύτατες ευθύνες για μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών που αφορούν επαναπροωθήσεις του ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία. Οι μεθοδεύσεις περιλάμβαναν απόκρυψη στοιχείων και αφόρητες πιέσεις προς υφιστάμενους αξιωματικούς της υπηρεσίας και παραγκωνισμό τους, όπως και συστηματική υπονόμευση της αξιωματούχου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Λετζέρι κλήθηκε να σχολιάσει το πόρισμα της OLAF και υπέβαλε την παραίτησή του με άμεση ισχύ. Το Διοικητικό Συμβούλιο την έκανε δεκτή και αποφάσισε την απαλλαγή του από περαιτέρω πειθαρχικές ή άλλες διαδικασίες. Με άλλα λόγια, ο ισχυρός άνδρας της Frontex, o οποίος είχε βρεθεί στο προσκήνιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ύστερα από τις αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου για τον ρόλο του στη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων, επέλεξε τον δρόμο της διαφυγής προκειμένου να αποφύγει τις τεράστιες ευθύνες του.

«Επιστρέφω την εντολή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς φαίνεται ότι η αποστολή της Frontex με βάση την οποία εκλέχτηκα και με βάση την οποία ανανεώθηκε η θητεία μου τον Ιούνιο του 2019 έχει αλλάξει σιωπηλά αλλά αποτελεσματικά», σημειώνει ο ίδιος στην επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ζητά μάλιστα «να χρησιμοποιήσω το υπόλοιπο της ετήσιας άδειάς μου που αριθμεί 61 ημέρες».

Ο κ. Λετζέρι δεν διευκρινίζει γιατί θεωρεί ότι άλλαξε η αποστολή της Frontex ή ποια αποστολή νόμιζε ο ίδιος πως υπηρετούσε, δεδομένου ότι το καταστατικό της υπηρεσίας και οι ιδρυτικές συνθήκες της Ε.Ε. καθιστούσαν υποχρεωτική και άνευ όρων τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κάθε άλλο παρά επέτρεπαν συγκάλυψη, παραπλάνηση, κακοδιοίκηση και συμμετοχή σε παράνομες επαναπροωθήσεις, πρακτικές που αποκαλύφθηκε πως αυτός εφάρμοζε κατά κόρον.

Μία μέρα πριν από την παραίτησή του, η δημοσιογραφική έρευνα πέντε ευρωπαϊκών μέσων, που απέκτησαν αντίγραφο της βάσης δεδομένων της Frontex, αποκάλυπτε ότι η υπηρεσία συμμετείχε σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες. Τα περιστατικά καταγράφονταν με τον παραπλανητικό όρο «παρεμπόδιση αναχώρησης», ακόμα και όταν ήταν σαφές ότι επρόκειτο για πρόσφυγες που όχι απλώς είχαν εγκαταλειφθεί μεσοπέλαγα ακυβέρνητοι πάνω σε φουσκωτές σχεδίες liferaft από τις ελληνικές αρχές, αλλά είχαν νωρίτερα φτάσει σε ελληνικά νησιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τον κ. Λετζέρι αντικαθιστά προσωρινά ο αρχαιότερος αναπληρωτής διευθυντής Αΐγια Καλνάγια και ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή. Η Επιτροπή υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της Frontex στη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων με διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων και επανέλαβε τη δέσμευσή της στη συνεχή βελτίωση της υπηρεσίας.

Παραμένει άγνωστο πώς θα επηρεάσει η παραίτηση Λετζέρι το Ευρωκοινοβούλιο, που συνέρχεται για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει τον απολογισμό της Frontex για το 2020, δίνοντας το πράσινο φως για τη συνέχιση της ροής της χρηματοδότησης προς την υπηρεσία. Η έγκριση έχει προς το παρόν παγώσει λόγω των καταγγελιών για συμμετοχή της Frontex σε επαναπροωθήσεις. Για διεθνή διασυρμό της χώρας έκαναν λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης. Ποινική δίωξη όσων συμμετείχαν σε αυτές τις αποτρόπαιες πρακτικές ζήτησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Εξηγήσεις στη Βουλή ζήτησε από τον κ. Μηταράκη ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πώς η Frontex συγκάλυπτε τις παρανομίες στο Αιγαίο
Eνα ολόκληρο οπλοστάσιο μεθοδεύσεων χρησιμοποίησαν τουλάχιστον από το 2020 υψηλόβαθμα στελέχη της Frontex για να συγκαλύψουν τις επαναπροωθήσεις του Ελληνικού Λιμενικού, ώστε να μην υπάρξει λογοδοσία.
Πώς η Frontex συγκάλυπτε τις παρανομίες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη, αγνοούνται περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά δεν καταγράφηκε η άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος.
Βραβείο «ενοχής» στον πρώην αρχηγό του Λιμενικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
Τους αναθέτουν τη βρώμικη δουλειά να οδηγούν τις βάρκες που επιστρέφουν τα θύματα στην τουρκική όχθη ή συχνά μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν για να γυρίσουν στην Τουρκία κολυμπώντας.
Η Human Rights Watch αποκαλύπτει συνεργασία της αστυνομίας με πρόσφυγες για τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
Καταγγελίες από την Τουρκία για πρόσφατο περιστατικό επαναπροώθησης προσφύγων ως απάντηση στις κατηγορίες της ελληνικής κυβέρνησης προς την τουρκική ακτοφυλακή για ολιγωρία.
Ανταποδίδουν το κατηγορητήριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς εξαφανίστηκαν 110 πρόσφυγες ενώ τους... διέσωζαν;
Οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονται ότι οι επιβαίνοντες έκοψαν μόνοι τους τον κάβο της ρυμούλκησης και έφυγαν, μάλλον προς Ιταλία με τις απορίες να παραμένουν.
Πώς εξαφανίστηκαν 110 πρόσφυγες ενώ τους... διέσωζαν;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας