• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.8°C
  4 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.5°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 21.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 8.9°C / 13.8°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 13.4°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 19.4°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  1 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 20.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.7°C / 17.5°C
  0 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  60%

Ενωμένοι οι λιμενεργάτες μετά από το νέο εργατικό ατύχημα

 • A-
 • A+

Στο πλευρό των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά στέκονται οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ στην προβλήτα Ι.

Με αφορμή το σημερινό νέο εργατικό ατύχημα, η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ, τονίζει ότι άλλο ένα εργατικό ατύχημα στο λιμάνι του Πειραιά και δυστυχώς επιβεβαιώνονται αυτοί που ζητούν περισσότερα μέτρα υγείας και ασφάλειας αλλά και αυτοί που ζητούν περισσότερα άτομα στις ομάδες εργασίας. Φωνές που δεν εισακούγονται σχεδόν από κανέναν «υπεύθυνο και αρμόδιο».

«Έφτασε η ώρα να ακουστούν οι φωνές αυτών που παλεύουν πράγματι με τα σίδερα, αυτών που πάνω από το σώμα τους περνούν τόνοι σιδερικών είτε είναι κουτιά είτε μηχανήματα» αναφέρουν οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ και ζητούν από τους αρμόδιους να καθίσουν για μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφουγκραστούν τα αιτήματά τους «αυτά που ζητάμε αφορούν τις ζωές μας και τις οικογένειες μας. Διεκδικούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για να πηγαίνει ο κάθε εργαζόμενος στο σπίτι του σώος και αβλαβής».

Τα αιτήματα από όλα τα λιμενεργατικά σωματεία στο λιμάνι του Πειραιά είναι:

•    Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζομένους.
•    Περισσότερα μέτρα για την υγεία και ασφάλεια.
•    Περισσότερα άτομα στις εργατικές ομάδες.
•    Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα για όλους τους λιμενεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά.

«Η λύση όλων αυτών των προβλημάτων δεν είναι μακριά εάν ακούσετε τους εργαζόμενους. Είναι προς το συμφέρον όλων μας το λιμάνι του Πειραιά να είναι πρώτο όχι μόνο στη διακίνηση εμπορευμάτων αλλά και πρώτο στην ασφάλεια των εργαζομένων στην Ευρώπη. Ευχόμαστε περαστικά στον συνάδελφο Τάκη Πέτα και γρήγορα να είναι κοντά μας» σημειώνουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ οι τομεάρχες Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νεκτάριος Σαντορινιός, αναδεικνύουν σε κοινή τους ανακοίνωση τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης. 

Αναλυτικά

«Το νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα στο container terminal της ΣΕΠ/Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ανήμερα της «Διεθνούς ημέρας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία», αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και των ελέγχων στους εργασιακούς χώρους.»

Έξι μήνες μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι του Πειραιά, και ανήμερα της «μέρας δράσης που έχει καθιερωθεί από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για υγιείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας», ένα νέο εργατικό ατύχημα συνέβη στο container terminal της ΣΕΠ/Cosco με τον τραυματισμένο εργαζόμενο να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι ο τραυματίας λιμενεργάτης τηρούσε τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας και καταγγέλλουν ότι δεν είχε προηγηθεί έλεγχος ασφαλείας στο πλοίο.  

Έξι μήνες μετά, και παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις υποσχέσεις της ΣΕΠ/Cosco και της κυβέρνησης, η κατάσταση για τους εργαζόμενους στο λιμάνι παραμένει δραματική. Οι διαρκείς εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς στο τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco προκαλούν μακροχρόνια κόπωση και επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους. Οι υπεργολαβίες και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας έχουν οδηγήσει σε άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ είναι ανύπαρκτη η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και ελλιπή τα μέτρα ασφάλειας.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μεγάλες. Υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κατήργησε την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με την κατάργηση της συνευθύνης αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας. Υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία. Προωθεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Υποβάθμισε και απαξίωσε την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας, κατά παράβαση της νομοθεσίας για την άσκηση της ιατρικής σε μία μόνο ειδικότητα. Δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία για την προστασία της υγείας και την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, ενώ αδιαφορεί για την ακριβή καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων.

Επιβάλλεται να διερευνηθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες. Επιβάλλεται ταυτόχρονα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρξει άλλο εργατικό ατύχημα. Επιβάλλεται να ενταχθούν οι εργαζόμενοι της Cosco στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να συμφωνηθεί Γενικός Κανονισμός Προσωπικού με τους εκπροσώπους των εργαζομένων που να οριοθετεί και να ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η προστασία της υγείας και η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Δέσμευση μας μετά τις εκλογές είναι η κατάργηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αποκατάσταση και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ, η ανάπτυξη δομών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, η ενίσχυση της ειδικότητας της ιατρικής της εργασίας, η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία και  η δημιουργία φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού  Κινδύνου.

.
 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο εργατικό ατύχημα σε προβλήτα της Cosco
38χρονος λιμενεργάτης έπεσε από ύψος 12 μέτρων στο κατάστρωμα πλοίου, την ώρα που εκτελούσε εργασίες φορτοεκφόρτωσης κοντέινερ σε ελλιμενισμένο πλοίο στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Νέο εργατικό ατύχημα σε προβλήτα της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοβαρό εργατικό ατύχημα, με έναν βαριά τραυματία, στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco
Ένας 38χρονος λιμενεργάτης κατά τη διάρκεια μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πάνω σε φορτηγό πλοίο, έπεσε από ύψος 12 μέτρων και έχει τραυματιστεί σοβαρά. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι έχει υποστεί κατάγματα σε...
Σοβαρό εργατικό ατύχημα, με έναν βαριά τραυματία, στην προβλήτα ΙΙΙ της Cosco
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποχαιρετισμός στον 46χρονο λιμενεργάτη
Το τελευταίο αντίο είπαν το Σάββατο (30/10) συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι στον 46χρονο λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή που σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας την Δευτέρα στην προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.
Αποχαιρετισμός στον 46χρονο λιμενεργάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βολές του δημάρχου Κερατσινίου κατά ΜΜΕ για το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, απέναντι στα ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο «θάβουν» το θάνατο του λιμενεργάτη της Cosco και τον αποκλεισμό του ΣΜΑ.
Βολές του δημάρχου Κερατσινίου κατά ΜΜΕ για το θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
Παράνομη έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά την απεργία των λιμενεργατών του ΟΛΠ, εξετάζοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει η διοίκηση του Οργανισμού. Όσον αφορά την προσφυγή που αφορούσε την απεργία των...
Προσφυγές και συνεδριάσεις με κλειστό το εμπορικό λιμάνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά
Κλειστό παραμένει και σήμερα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco που ανήκουν σε εργολάβους και όχι στον ΟΛΠ, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία...
Κλειστό το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας