Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το θάνατο Αφρικανής πρόσφυγα από πυροβολισμό σχεδόν εξ επαφής το βράδυ του Σαββάτου, ενώ βρισκόταν σε βάρκα προσφύγων που διέσχιζε τον Εβρο και μάλιστα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, ενώ είχε πρώτα φτάσει στα ελληνικά παράλια και είχε αποβιβάσει τους μισούς επιβάτες.
Η νεαρή γυναίκα πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή της στην παρέβρια περιοχή Σουφλίου, στην προσπάθειά της μαζί με άλλους 11 πρόσφυγες να περάσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου εντόπισαν ομάδα προσφύγων να επιβιβάζεται από την απέναντι όχθη σε πλαστική βάρκα και προκειμένου να αποτρέψει την είσοδό τους έκανε χρήση ηχητικών και οπτικών σημάτων. Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ., από την απέναντι πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί, η κατεύθυνση των οποίων δεν μπορούσε να διαπιστωθεί λόγω του σκότους.
Οι Ελληνες αστυνομικοί έσπευσαν να καλυφθούν πυροβολώντας προειδοποιητικά στον αέρα, καθώς οι πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά συνεχίζονταν σε ριπές με τον ίδιο ρυθμό προς άγνωστη κατεύθυνση. Σύμφωνα με την αστυνομία, όταν η βάρκα κατέφτασε στην ελληνική όχθη, πέντε από τους πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στην Τουρκία. Οι τέσσερις κατάφεραν να φτάσουν στην τουρκική όχθη κολυμπώντας ενώ μία γυναίκα εντοπίστηκε να επιπλέει στο νερό και όταν οι αστυνομικοί την ανέσυραν, διαπίστωσαν τον θάνατό της. Η γυναίκα έφερε στην πίσω δεξιά θωρακική χώρα τραύμα όμοιο με πυροβολισμού. Από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση, μερικά εκατοστά, με χρήση όπλου μικρού διαμετρήματος, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε αυτονόητα αποκλείεται το σενάριο να προήλθε ο μοιραίος πυροβολισμός από την τουρκική πλευρά. Αλλά και το σενάριο που υιοθετούσαν χθες τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή τη γυναίκα την πυροβόλησαν διακινητές, παρουσιάζει σοβαρά κενά, καθώς δεν συνηθίζεται να συνοδεύουν διακινητές τις βάρκες των προσφύγων στον Εβρο.
Επαναπροωθήσεις
Αντιθέτως, σε πλήθος εκθέσεων και καταγγελιών καταγράφεται η βίαιη και παράνομη πρακτική της επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch σημείωνε την άτυπη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με πρόσφυγες από την Ασία ή τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι παραλαμβάνουν πρόσφυγες στην ελληνική όχθη του Εβρου από αστυνομικούς και αναλαμβάνουν να τους επαναπροωθήσουν οδηγώντας τη βάρκα στα τουρκικά παράλια ή να τους αφήσουν στη μέση του ποταμού για να κολυμπήσουν προς την Τουρκία, με αντάλλαγμα να μπορέσουν οι ίδιοι να βγάλουν νομιμοποιητικά έγγραφα.
Τουλάχιστον δύο θάνατοι προσφύγων από πυροβολισμούς σημειώθηκαν στον Εβρο τον Μάρτιο του 2020, τους οποίους τόσο η Διεθνής Αμνηστία όσο και η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture σε ανάλυση του οπτικού και ηχητικού υλικού αποδίδουν πιθανότατα στην ελληνική πλευρά. Καμιά έρευνα δεν έχει γίνει γνωστή από τις ελληνικές αρχές για τα συγκεκριμένα περιστατικά ή για άλλες καταγγελίες βίαιων επαναπροωθήσεων στον Εβρο, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί πρόσφυγες.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας