• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%

Συγκέντρωση ομάδων του «Εμπρός» έξω από το δημαρχείο την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μπακογιάννης κάνει έξωση στο «Εμπρός»

 • A-
 • A+
Εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η μίσθωση από τον Δήμο Αθηναίων του ακινήτου που στεγάζει εδώ και 11 χρόνια τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας. ● Βολές κατά του δημάρχου από παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

«Σας φαντάζομαι στην αρχαία Ελλάδα να κυνηγάτε τον Διογένη που είναι μέσα στο πυθάρι, γιατί δεν σας βολεύει αυτό το πρότυπο. Θα αντιληφθεί ο Δήμος Αθηναίων ότι υπάρχουν πολιτισμός και μορφές τέχνης κι έξω από τους επίσημους κρατικούς και εμπορευματικούς θεσμούς;».

Με αυτά τα λόγια ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», Π. Κωνσταντίνου, καταλόγισε στη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη ειλημμένη πολιτική απόφαση για έξωση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου «Εμπρός» από τον χώρο όπου λειτούργησε για περισσότερο από μια δεκαετία, προσφέροντας μια πλούσια και αξιοζήλευτη πολιτισμική δράση, χωρίς αποκλεισμούς.

Με τη σύμβαση μίσθωσης που εγκρίθηκε χθες από το δημοτικό συμβούλιο, το ακίνητο θα ενοικιαστεί στον Δήμο Αθηναίων από την -ιδιοκτήτρια Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.)- για 20 χρόνια (με δυνατότητα 10ετούς παράτασης).

Αγνωστο το μέλλον που επιφυλάσσει η δημοτική αρχή για το ακίνητο, καθίσταται όμως σαφής η πρόθεσή της να απομακρύνει από το «Εμπρός» τους ανθρώπους που το κράτησαν ζωντανό.

Οπως τόνισε στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου εκπρόσωπος της συνέλευσης του «Εμπρός», στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο από το 2011 έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί αφιλοκερδώς πάνω από 500 θεατρικά έργα με περισσότερες από 2.000 παραστάσεις, συναυλίες με τη συμμετοχή περισσότερων των 600 συγκροτημάτων, φεστιβάλ με καλλιτέχνες από περισσότερες από 70 χώρες, εκδηλώσεις, κινηματικές δράσεις, ομιλίες, διαλέξεις. «Δεν είναι τυχαίο ότι ο φιλόσοφος Αγκάμπεν διάλεξε εκεί να κάνει μια ομιλία», επισήμανε ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντ. Ρέλλας. Σε αυτή την πλούσια πολιτισμική δράση ο Δήμος Αθηναίων φαίνεται να επιθυμεί να βάλει «μπλόκο».

Τουλάχιστον προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει η αναφορά της σύμβασης μίσθωσης που εγκρίθηκε χθες -και πρόκειται να υπογραφεί προσεχώς- για ένα θέατρο που «κατά καιρούς τελεί υπό κατάληψη από αυτοαποκαλούμενες “πολιτιστικές ομάδες”», αναφορά που όπως τονίστηκε στο χθεσινό συμβούλιο από καλλιτέχνες και αντιπολιτευόμενους συμβούλους επιχειρεί να απαξιώσει όλη την πολιτισμική προσφορά του «Εμπρός».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, δεν αποσαφήνισε τις προθέσεις του για το ακίνητο, δεσμεύτηκε ωστόσο για τη διεξαγωγή «πλατιάς και εξαντλητικής διαβούλευσης με όλες τις ομάδες της πόλης» μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής - δέσμευση υπό την οποία υπερψήφισε και η παράταξη Π. Γερουλάνου. «Δεν ερχόμαστε με συγκρουσιακή λογική και λέμε να κάτσουμε να συζητήσουμε. Θέλουμε έναν χώρο πολιτισμού ανοιχτό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και ασφάλεια», είπε, επιβεβαιώνοντας όμως ότι θα κινηθεί με λογική «νόμου και τάξης», λέγοντας ότι επί δημαρχίας του «απελευθερώσαμε 60 κτίρια από καταλήψεις».

Δυσπιστία απέναντι στον δήμαρχο υπήρξε από πλευράς αντιπολίτευσης για τις υποσχέσεις για διαβούλευση. Αλλωστε, είναι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη που έχει δεχθεί για πλείστες όσες περιπτώσεις κατηγορίες για απέχθεια στην ουσιαστική διαβούλευση, με στόχο την επιβολή προειλημμένων αποφάσεων (βλ. «Μεγάλος Περίπατος»).

«Ξεκινάτε το θέμα με αντιπαλότητα απέναντι σε ανθρώπους (σ.σ. του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου «Εμπρός») με τους οποίους θα έπρεπε πριν από όλα να συνεννοηθείτε μαζί τους. Γιατί να σας εμπιστευτεί κανείς;» σχολίασε η σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Εφη Γιαννοπούλου.

Ο δήμαρχος την επιβεβαίωσε στη συνέχεια: υπονόησε ότι το «Εμπρός» είναι «ανοιχτό μόνο για κάποιους» και ότι έχει… «ιδιωτικοποιηθεί» από όσους το κρατούν ανοιχτό. «Κακή η παράσταση που δώσατε, κύριε Μπακογιάννη. Δεν θα ανέβαινε ποτέ στο “Εμπρός”», σχολίασε δηκτικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Την ώρα που ξεκίνησε η συνεδρίαση του συμβουλίου, έξω από το δημαρχείο πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αναμένονται περαιτέρω κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του ελεύθερου χαρακτήρα του «Εμπρός».

Νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε και η σύμβαση ενοικίασης του Αναπαυτηρίου Πικιώνη από τον δήμο (ανήκει και αυτό στην ΕΤΑΔ) για περίπου 30 χρόνια. Και σε αυτήν την περίπτωση ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για πλατιά διαβούλευση επίσης διαπαραταξιακής επιτροπής πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και ανέφερε ότι από την πλευρά του θα υπάρξει εισήγηση για επαναφορά του Αναπαυτηρίου «στο αρχικό πνεύμα, στην αρχική φιλοσοφία του Πικιώνη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα πραγματικά γεγονότα
Την ανέγερση ενός νέου μνημείου στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα εισηγηθεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ανταποκρινόμενος θετικά σε σχετικό...
Ας μην ξεχάσουμε ποτέ τα πραγματικά γεγονότα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
O κ. Μπακογιάννης ζήτησε ο ίδιος ονομαστική ψηφοφορία πιστεύοντας ότι έτσι θα εκθέσει όσους καταψηφίσουν, ενώ ο Β. Καπερνάρος δήλωσε ότι υπερψηφίζει ζητώντας να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία.
Τα βέλη γύρισαν μπούμερανγκ για τον δήμαρχο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
Τριάντα περιβαλλοντικές οργανώσεις και σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρούν στις «αυστηρές κλαδεύσεις» που γίνονται από εργολάβο και αφήνουν τα δέντρα της πρωτεύουσας μόνο με τον κορμό.
Κλαδεύουν τα δέντρα στην Αθήνα ώσπου να καραφλιάσουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
Το χρονοδιάγραμμα θέτει για τον Ιούλιο του 2026 τον στόχο ολοκλήρωσης της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό, ενώ το αρχικό πλάνο ήθελε τον Παναθηναϊκό στη νέα του έδρα ακόμη και τη σεζόν...
Μετακύλιση τριών χρόνων για τη διπλή ανάπλαση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίκη για τα δίκυκλα του Δήμου Αθηναίων
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την προ ετών απώλεια 276 δίκυκλων και τρίκυκλων από τα γκαράζ του δήμου για τα οποία ο δήμος συνέχιζε να χρεώνεται τέλη κυκλοφορίας.
Δίκη για τα δίκυκλα του Δήμου Αθηναίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χρυσές» καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του Θεάτρου Λυκαβηττού
«Αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν οι αρχικοί πόροι», αναφέρουν στελέχη της δημοτικής αρχής για τον διπλασιασμό του κόστους εντός δύο χρόνων που αναμένεται να εισηγηθεί ο Κ. Μπακογιάννης.
«Χρυσές» καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του Θεάτρου Λυκαβηττού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας