• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.7°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.8°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  70%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τράπεζα πέρασε για... ολιγάρχη την άνεργη Ρωσίδα

 • A-
 • A+
Θύματα της ίδιας «παρεξήγησης» από την ίδια τράπεζα έχουν πέσει αρκετοί Ρώσοι του μεροκάματου που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Το προσωρινό πάγωμα του λογαριασμού μισθοδοσίας της σε ελληνική συστημική τράπεζα καταγγέλλει Ρωσίδα που ζει και εργάζεται 20 χρόνια στην Ελλάδα, κατοικεί σε δήμο της Ανατολικής Αττικής και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με Ρώσους ολιγάρχες, ούτε συνδέεται με κανένα τρόπο με ρωσικές νομικές οντότητες. Την καταγγελία έφερε στη δημοσιότητα η χανιώτικη εφημερίδα «Αγώνας της Κρήτης», ενώ αντίστοιχο δημοσίευμα φιλοξένησε η ιστοσελίδα Αttica Voice, αναφέροντας ότι το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και αφορά και άλλους κατοίκους της Ελλάδας με ρωσική υπηκοότητα.

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με την καταγγέλλουσα Αννα Κ. (τα πλήρη στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) και τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό της Διονύση Ασημακόπουλο, οι οποίοι μας εξιστόρησαν το περιστατικό, όπως είναι καταγεγραμμένο στις συνομιλίες με την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας, αλλά και σε αλληλογραφία τους με το υποκατάστημα στο οποίο τους παρέπεμψαν.

«Η Αννα έχει νόμιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα και εργάζεται αδιάλειπτα τα τελευταία 16 χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά γράφτηκε στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ, γιατί η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν ως σερβιτόρα έκλεισε. Στις 17 Μαρτίου, που αναμενόταν να πιστωθεί αναδρομικά το επίδομα ανεργίας, διαπιστώσαμε ότι δεν μπορεί να δεχτεί πληρωμή. Παράλληλα δεν μπορεί να κάνει ούτε ηλεκτρονική κατάθεση έστω λίγων ευρώ, ενώ από τον περίγυρό της είδε ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες φίλες της με ρωσική υπηκοότητα.

»Μιλώντας με την τράπεζα μάς είπαν ότι αυτό γίνεται καθ’ υπόδειξη του ευρωπαϊκού κανονισμού 2022/328 “σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία”. Τους παραπέμψαμε στα άρθρα του κανονισμού που φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πάγωμα λογαριασμών δεν αφορά τη δική μας περίπτωση. Μας είπαν ότι το θέμα μπορεί να λυθεί, αλλά πρέπει να απευθυνθούμε στο υποκατάστημα όπου ανοίξαμε τον λογαριασμό. Στείλαμε γραπτή εξουσιοδότηση και επιστολή στην υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος, όπου θέσαμε το πρόβλημα στο σύνολό του και ζητήσαμε να κοινοποιηθεί στην κεντρική διοίκηση της τράπεζας. Τελικά αναγκαστήκαμε να πάμε αυτοπροσώπως, μολονότι είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας μας. Η υποδιευθύντρια δήλωσε άγνοια για την κατάσταση και ζήτησε οδηγίες από την κεντρική διεύθυνση. Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε άδεια παραμονής. Ομως η τράπεζα ήδη διέθετε την άδεια παραμονής, αφού είναι προϋπόθεση για να ανοίξεις λογαριασμό. Τελικά ο λογαριασμός ξεμπλόκαρε μετά από μια διαδικασία ταλαιπωρίας που κράτησε περίπου μία εβδομάδα. Θεωρώ ότι οι δικαιολογίες που επικαλέστηκαν εκ των υστέρων είναι προσχηματικές. Το ατομικό πρόβλημα μπορεί να ξεπεράστηκε, όμως το ευρύτερο πρόβλημα παραμένει, αφού παρόμοιες δυσκολίες βίωσαν και άλλοι στην ίδια θέση με την Αννα», μας λέει ο κ. Ασημακόπουλος.

Επικοινωνήσαμε με άλλες τρεις γυναίκες (τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), οι οποίες υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα της ίδιας «παρεξήγησης». Η Γιούλια Κ., συνοδός σε σχολικό λεωφορείο που ζει στην Ελλάδα 25 χρόνια, η Σβετλάνα Ε. κάτοικος Κατερίνης που ζει 28 χρόνια στην Ελλάδα, η Ελμίρα Σ. που ζει στην Ελλάδα 22 χρόνια. Ολες διηγούνται παρόμοια περιστατικά από την ίδια τράπεζα, με πάγωμα λογαριασμών μισθοδοσίας ή ατομικών λογαριασμών, με επίκληση στον ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος όμως διευκρινίζει ρητά ότι αφορά μόνο καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και Ρώσους υπηκόους που δεν έχουν άδεια παραμονής σε κράτος-μέλος της Ε.Ε.

«Η κοπέλα στο υποκατάστημα είπε ότι μάλλον πρόκειται για λάθος στο σύστημα, αφού δεν βγάζει νόημα. Είπε “σας έχουν βάλει τους Ρώσους σε ένα τσουβάλι και τώρα σας βγάζουν έναν-έναν”», μας λέει χαρακτηριστικά μία από τις καταγγέλλουσες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αφορά τεχνικό σφάλμα είτε προσωρινή παρερμηνεία του ευρωπαϊκού κανονισμού είτε «υπερβάλλοντα ζήλο» στελεχών της τράπεζας –που κατά τις πληροφορίες μας κίνησε και το ενδιαφέρον της εποπτεύουσας κεντρικής τράπεζας–, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: άσκοπη ταλαιπωρία και διακριτική μεταχείριση εις βάρος πολιτών, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν κάποιος διάβαζε καλύτερα τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού, που θεωρητικά στοχεύει τους πλούσιους ολιγάρχες και όχι ανθρώπους του μεροκάματου. Εκτός κι αν μπέρδεψαν τον Αμπράμοβιτς με την άνεργη σερβιτόρα με ρωσικό διαβατήριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης
Με επιστολή της στις 10 Μαΐου η ΑΚΤΩΡ επισημαίνει τις ελλείψεις πρώτων υλών και την εκτίναξη των τιμών τους μέχρι και 100%, γεγονός που αποδίδεται από την εταιρεία στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν «βομβάρδισε» και το... Μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάρυστος: Αποδεσμεύτηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas
Αποδεσμεύτηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Κάρυστος: Αποδεσμεύτηκε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Pegas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεσμεύθηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο στο πλαίσιο των κυρώσεων
Ακινητοποιημένο έξω από το λιμάνι της Καρύστου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες δεξαμενόπλοιο ρωσικών συμφερόντων.
Δεσμεύθηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο στο πλαίσιο των κυρώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αφετηρία για ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης
Παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιπολεμική συναυλία, η «Πρωτοβουλία για την Ειρήνη» διοργάνωσε μία βαρύνουσας σημασίας ημερίδα, με σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, των...
Αφετηρία για ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα ειρήνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κείμενο διαμαρτυρίας για τη «στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ στο ουκρανικό»
«Όσοι αντιλαμβάνονται το εθνικό συμφέρον με όρους ελληνικούς κι όχι ευρωατλαντικούς, όσοι μάθανε τον πόλεμο από τον Θουκυδίδη κι όχι από τα κανάλια και όσοι γνωρίζουν ποιοί είναι οι πραγματικοί εχθροί της...
Κείμενο διαμαρτυρίας για τη «στάση του πολιτικού συστήματος και των ΜΜΕ στο ουκρανικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας