• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.6°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.6°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  87%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο ΤΑΙΠΕΔ τα έργα στον Υμηττό

 • A-
 • A+
Η ανάθεση αφορά την εκτέλεση έργων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ωστόσο γεννιούνται ερωτήματα καθώς δεν έχει εκδοθεί Π.Δ. για την προστασία του βουνού, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει παράλληλα και τον διαγωνισμό για τον νέο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού.

Στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, ο πολύπαθος Υμηττός. Το βουνό της Αττικής, που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις εκμετάλλευσης από επιχειρηματικά και οικιστικά συμφέροντα και παραμένει χωρίς προεδρικό διάταγμα για την Προστασία του, ανατέθηκε από την κυβέρνηση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου για την εκτέλεση πλήθους έργων σχετικά με την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης έργων δασοπροστασίας σε διάφορες περιοχές.

Η μεσολάβηση του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να ανατεθούν τα έργα χωρίς τις δράσεις δημοσιότητας και να ξεκινήσουν αμέσως, καθώς επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την εκδήλωση καταστροφικών πυρκαγιών και φέτος το καλοκαίρι που θα έφερναν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση εν όψει εκλογών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η διάθεση ενός «πακτωλού» χρημάτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που για πρώτη φορά μπορούν να δοθούν για καθαρισμούς δασών και διανοίξεις δασικών δρόμων. Πρόκειται για κονδύλια που φτάνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα προηγούμενα χρόνια ο προϋπολογισμός διέθετε μονοψήφιο αριθμό για ανάλογες δράσεις.

Η ανάθεση και του Υμηττού στο ΤΑΙΠΕΔ εγκρίθηκε με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, στις 16 Μαρτίου 2022 και περιλαμβάνει «εργασίες για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, περιοχής όρους Υμηττού, χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείου Πεντέλης». Η ανάθεση γίνεται με βάση μνημονιακούς νόμους, όπως τον 3986/2011, που έχουν συμπληρωθεί πολλές φορές με τελευταία στον νόμο 4842/2021.

Οι σήραγγες, εκ των οποίων η μία θα τρυπά τον Υμηττό για να συνδέει το Ελληνικό με τα Μεσόγεια, εμφανίζονται στις επίσημες παρουσιάσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Με βάση την τελευταία τροποποίηση αναφέρεται ότι το Ταμείο είναι αρμόδιο όχι μόνο για «τη διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών για την ανάθεση αυτών» αλλά και για «την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων που ανατίθενται». Κάπου εδώ ξεκινούν και τα ερωτήματα:

● Ο Υμηττός βρίσκεται σε κενό προστασίας καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα του 2011 ακυρώθηκε το 2017 από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η αντικατάστασή του καθυστερεί. Το νέο Π.Δ. που τελεί υπό επεξεργασία επιτρέπει επεκτάσεις ορισμένων δραστηριοτήτων.

Γύρω από το βουνό βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων αλλά και πολυτελείς κατοικίες (με άδειες αναψυκτηρίων και υπό το πρόσχημα κοινωφελών χρήσεων). Ποιος θέτει λοιπόν το πλαίσιο και τα όρια για τα επιτρεπτά έργα, ώστε για παράδειγμα οι διανοίξεις οδών να μην αφορούν εξυπηρέτηση αυτών των χρήσεων αντί για την προστασία του δάσους;

● Το ΤΑΙΠΕΔ τρέχει παράλληλα και τον διαγωνισμό για τον νέο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, για την οποία αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 20 Απριλίου 2022. Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά τη λειτουργία συντήρησης και εκμετάλλευσης της υφιστάμενης Αττικής Οδού αλλά περιλαμβάνει και την εκτέλεση «τυχόν έργων που μπορεί να απαιτηθούν για την εύρυθμη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου».

Τέτοια πρόσθετα έργα μπορεί να θεωρηθούν οι νέες σήραγγες στον Υμηττό που εμφανίζονται στις επίσημες παρουσιάσεις, εκ των οποίων η μία θα επεκτείνει την περιφερειακή προς τη Λ. Βουλιαγμένης και η άλλη θα τρυπά τον Υμηττό για να συνδέει τον «πόλο του Ελληνικού» με τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Ποιος διασφαλίζει ότι τα έργα δασοπροστασίας δεν θα εξελιχθούν σε πρόδρομα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ και οικοπεδοποίηση των «παραλιακών φιλέτων»
Η παραλιακή ζώνη, που κάποτε ονομάστηκε «Αθηναϊκή Ριβιέρα», είναι μια ζώνη που δέχεται τεράστιες πιέσεις εμπορικής εκμετάλλευσης εδώ και δεκαετίες και είναι γεμάτη καταπατήσεις, πολεοδομικές παρεκκλίσεις και...
ΤΑΙΠΕΔ και οικοπεδοποίηση των «παραλιακών φιλέτων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
Νέα παράδοξα αποκαλύφθηκαν στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου με τις διευκολύνσεις για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον υπουργό περιβάλλοντος να παραδέχεται ότι δημιουργείται...
ΑΠΕμπολούνται τα δικαιώματα των μικρών προς όφελος των μεγάλων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθαρίζουν και το δάσος που... κάηκε στον Υμηττό!
Εξαγγέλλουν έργα καθαρισμού δασών από πέρυσι, ψηφίζουν διατάξεις για αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς, παίρνουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναθέτουν τα δάση στο ΤΑΙΠΕΔ για να γίνουν όλα γρηγορότερα και τελικά...
Καθαρίζουν και το δάσος που... κάηκε στον Υμηττό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
Σκηνές χάους με διαπληκτισμούς και ουρές επικρατούν τις τελευταίες μέρες στα κτηματολογικά γραφεία, καθώς εφαρμόστηκε η υποχρεωτικότητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά τα υποστηρικτικά συστήματα πληροφορικής...
Μπάχαλο στο Κτηματολόγιο, σε απόγνωση οι πολίτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
Παράταση 45 ημερών έως τις 15 Ιουλίου 2022 έδωσε χθες βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.
Παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών
Υπό την πίεση των προθεσμιών αξιοποίησης των ακινήτων, η κυβέρνηση υποσχέθηκε από τότε να προχωρήσει σε μελέτες, αλλά έφτασε Μάιος του 2022 για να εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις.
ΤΕΕ: Αναθέσεις για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών και οριοθέτησης οικισμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας