• Αθήνα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  24°C 22.8°C / 25.2°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.6°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 28.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 19.2°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.6°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  6 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 26.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ερειπωμένα κτίρια του Πειραιά

 • A-
 • A+
Τι έδειξε απογραφή του ΕΜΠ που παρουσίασε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα • Εντοπίστηκαν πάνω από χίλια «κουφάρια», ένα τεράστιο αναξιοποίητο απόθεμα, με έντονα τα χνάρια της βιομηχανικής και πολιτισμικής ιστορίας του τόπου.

Περισσότερα από 1.000 είναι τα ερειπωμένα κτίρια στον Πειραιά, σ’ ένα σύνολο 28.000 κτιρίων, η πλειονότητά τους βρίσκεται στην περιοχή Καστέλλας-Προφήτη Ηλία-Ευαγγελίστριας και το 7% αυτών είναι ερείπια. Ακολουθούν το κέντρο και τα Μανιάτικα-Αγία Σοφία-Αγιος Δημήτριος με ένα ποσοστό 4%, ενώ σε καλύτερη κατάσταση είναι αυτά σε Νέο Φάληρο-Καμίνια με 3% και στην Πειραϊκή με 2%.

Αυτά έδειξε η απογραφή του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα οποία ανακοίνωσε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα. Σύμφωνα με την απογραφή του ΕΜΠ, σε απόλυτο αριθμό τα πράγματα για το Νέο Φάληρο και τα Καμίνια μπορεί να είναι καλά, αλλά σε πραγματικά γεωμετρικά μεγέθη είναι άσχημα. Εκεί βρίσκονται οι ερειπωμένοι «γίγαντες» της βιομηχανίας: ΑΗΣ Νέου Φαλήρου, ΧΡΩΠΕΙ, Ηβη, Κεράνης, Γεωργή-Νικολετόπουλου, Εργοστάσιο ΣΠΑΠ, Ρετσίνα.

Στην Καστέλλα εντυπωσιακά είναι τα εγκαταλειμμένα νεοκλασικά: Οικία Πατσιάδου στην πλατεία Αλεξάνδρας, Εκπαιδευτήριο Μπαχλιτζανάκη, Οικία Μαυρομιχάλη, Οικία Αξελού, όπως και οι κομψές ξεχασμένες επαύλεις του Νέου Φαλήρου και το στοιχειωμένο γιαπί του κληροδοτήματος Ζαχαρίου.

Ενας πολύ μεγάλος αριθμός από αυτά τα κτίρια -περισσότερα από 100 και τα μεγαλύτερα όλων- ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ή σε κοινωφελή ιδρύματα, ενώ ένας επίσης σημαντικός αριθμός μεγάλων ακινήτων ανήκει σε τράπεζες ή σε εταιρείες της κτηματαγοράς.

Μικροϊδιοκτησίες και πολλοί κληρονόμοι

Η εντύπωση ότι για την ερήμωση ευθύνονται οι μικροϊδιοκτήτες και οι πολλοί κληρονόμοι, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αφορά κυρίως μικρά ακίνητα στις γειτονιές, ωστόσο το σοβαρό παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου, του Δήμου Πειραιά, των τραπεζών και του real estate, σύμφωνα με την παράταξη «Πειραιάς για Ολους», αφού εκεί υπάρχει επιλογή μη αξιοποίησης και όχι αδυναμία.

Τέλος, ένας μύθος είναι επίσης τα διατηρητέα και οι δεσμεύσεις της αρχαιολογίας. Από την απογραφή προκύπτει ότι λίγο περισσότερα από τα μισά (το 51%) βρίσκονται εκτός των ορίων της αρχαιολογικής ζώνης του Πειραιά, άρα καμία αρχαιολογία δεν εμποδίζει την επισκευή τους. Από το σύνολο, το 90% δεν είναι κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια, είναι απλώς ερείπια.

«Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απόλυτη απουσία στρατηγικής για τα ακίνητα. Ελλειψη σχεδίου απεγκλωβισμού των κτιρίων από τις βασικές αιτίες της ερήμωσης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέματος με αμοιβαίο οικονομικό όφελος για τους ιδιώτες, το Δημόσιο και τον δήμο και με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο. Διότι μιλάμε για ένα σύνολο 1.000 κτιρίων, που αντιστοιχεί σε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα - όσα σχεδόν υπόσχεται το διαβόητο έργο του Ελληνικού. Με τη διαφορά ότι εδώ τα τετραγωνικά υπάρχουν, δεν είναι φούσκα, είναι μέσα στην πόλη, επικίνδυνα, απρόσιτα, πληγές για τις γειτονιές, για τους μεγάλους δρόμους, για το θαλάσσιο μέτωπο, για τους κατοίκους, για την εικόνα του Πειραιά», επισημαίνει ο «Πειραιάς για Ολους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάδοχος για αξιοποίηση του Πύργου στον Πειραιά
Επειτα από 45 χρόνια που παρέμενε αναξιοποίητο το υψηλότερο κτίριο του Πειραιά (84 μέτρα), το Εμπορο-Ναυτιλιακό Κέντρο, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίησή του.
Ανάδοχος για αξιοποίηση του Πύργου στον Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πειραιάς: Απαλλαγή τελών φωτισμού και καθαριότητας για κλειστά ακίνητα
Απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους καθαριότητας και φωτισμού όσοι ιδιοκτήτες διακόπτουν την ηλεκτροδότησή των ακινήτων τους, ανακοίνωσε η δημοτική αρχή Πειραιά. Τι θα ισχύσει αν διαπιστωθεί ηλεκτροδότηση ή...
Πειραιάς: Απαλλαγή τελών φωτισμού και καθαριότητας για κλειστά ακίνητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεδάφιση επικίνδυνων ακινήτων στην Παλαιά Κοκκινιά
Στην κατεδάφιση δυο εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων για την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια υγεία ακίνητα, προχώρησαν την Τρίτη οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Πειραιά, στην περιοχή της Παλαιάς...
Κατεδάφιση επικίνδυνων ακινήτων στην Παλαιά Κοκκινιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποπερατώνεται το κτίριο της Ραλλείου
Το 80% του έργου της Ραλλείου Σχολής είναι έτοιμο, ενώ σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό διαπίστωσε, κατά την επίσκεψή του χθες στο εργοτάξιο...
Αποπερατώνεται το κτίριο της Ραλλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σφραγίστηκαν οι εργατικές πολυκατοικίες στη Δραπετσώνα
Στην εκκένωση, τη σφράγιση και τον καθαρισμό του συγκροτήματος των πρώην εργατικών πολυκατοικιών στη Δραπετσώνα προχώρησαν η Αντιπεριφέρεια Πειραιά και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας καθώς μετά από χρόνια...
Σφραγίστηκαν οι εργατικές πολυκατοικίες στη Δραπετσώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιοφύρι της Αρτας στον Πειραιά
Ξεκίνησε να χτίζεται πριν από έξι χρόνια. Από τότε έχει θεμελιωθεί επίσημα δύο φορές, έχει διαφημιστεί και συζητηθεί δεκάδες, θα έπρεπε να έχει αποπερατωθεί το 2011, αλλά παρ’ όλα αυτά το κτίριο που θα...
Γιοφύρι της Αρτας στον Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας