• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 26.4°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.8°C / 27.2°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  45%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικές χάντρες 35 εκατ. ευρώ το πριμ σε δημόσιους υπαλλήλους

 • A-
 • A+
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε αποδοτικούς εργαζόμενους στο Δημόσιο μοιάζει με προεκλογικό πυροτέχνημα, αφού μένουν αδιευκρίνιστα ο χρόνος εφαρμογής του, το εύρος των δικαιούχων και τα κριτήρια αξιολόγησής τους. ● Δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα προκαλέσει διεύρυνση μισθολογικών ανισοτήτων και φαινόμενα ανταγωνισμού, μέχρι «ανθρωποφαγίας», μεταξύ συναδέλφων.

Περισσότερο σε μια εξαγγελία-πυροτέχνημα παρά σε μια πρωτοβουλία πραγματικής ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα παραπέμπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη χορήγηση οικονομικού «πριμ» σε αποδοτικούς δημοσίους υπαλλήλους.

Το προωθούμενο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων υπόσχεται την κατανομή «μπόνους» έως 35 εκατ. ευρώ ετησίως (25 εκατ. κρατικών πόρων και 10 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) σε τρεις κατηγορίες υπαλλήλων, διατηρώντας προσώρας πολλούς αγνώστους «Χ» όσον αφορά το χρονικό βάθος εφαρμογής του, τον χρόνο και τον τρόπο της πρώτης καταβολής του «μπόνους», την «περίμετρο» των δικαιούχων, δηλαδή ποια μάζα υπαλλήλων αφορά το μέτρο, αλλά και το πώς θα αξιολογηθεί η απόδοση των υποψηφίων για τη χορήγηση του «πριμ», παράμετροι που στην πλειονότητά τους –βάσει του ίδιου του νομοσχεδίου– παραπέμπονται σε νεότερες αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες είναι επίσης άγνωστο πότε θα εκδοθούν ώστε να διευκρινίσουν τις απαιτούμενες λεπτομέρειες.

Το προωθούμενο σύστημα ανταμοιβής υπαλλήλων έχει εξ αρχής «ρευστό» χαρακτήρα, καθώς θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση «πιλοτικά», όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Στόχος είναι να εφαρμοστεί εντός του 2022 κι ανάλογα με την υλοποίησή του θα κριθεί η περαιτέρω συνέχισή του.

Στην πράξη, και με δεδομένα τα ισχυρά σενάρια περί πρόωρων, εντός του έτους, εθνικών εκλογών, το σύστημα προωθείται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, πλάθοντας μια εικόνα περί αύξησης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, παραπέμποντας όμως την αποσαφήνιση πολλών πτυχών του ενδεχομένως και σε μετεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου:

1. Εως 20 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων που επιτυγχάνουν στόχους που έχουν αποτυπωθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Εφόσον το σύστημα ανταμοιβής εφαρμοστεί το τρέχον έτος, ουσιαστικά μιλάμε για στόχους που εμπεριέχονται στα ετήσια σχέδια δράσης που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποιοι στόχοι έχουν χρονικό περιθώριο επίτευξης κάποιους μήνες ή και ένα έτος, οπότε αναλόγως ποικίλλει ο χρόνος στον οποίο θα «κλειδώσουν» το «πριμ» οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι (μπορεί εντός του 2022 ή στις αρχές του 2023).

2. Εως 10 εκατ. ευρώ πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων φορέων που εμπλέκονται με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπόνους θεωρείται ότι αφορά περί τους 6.000 υπαλλήλους.

3. Εως 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που επιτυγχάνουν στόχους που συνοπτικά σχετίζονται με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι υπάλληλοι-υποψήφιοι για την απολαβή της ανταμοιβής θα ορίζονται από τον προϊστάμενό τους, αν και θεωρητικά η επίτευξη ενός ποσοτικού στόχου μπορεί να συνεπάγεται τη χορήγηση του «πριμ» σε μια ολόκληρη υπηρεσία ή τμήμα. Η ανταμοιβή κάθε υπαλλήλου δεν μπορεί να ξεπερνά ανά έτος το 15% των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων (δηλαδή βασικό μισθό και τυχόν επίδομα θέσης ευθύνης) και υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετων αποδοχών.

Μειωμένοι μισθοί

Εκ πρώτης όψεως, σε πολλές περιπτώσεις υπαλλήλων πρόκειται να χορηγηθεί ένα «πριμ» που θα έχει προηγουμένως εξανεμιστεί από το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την επικρατούσα ακρίβεια στις τιμές βασικών αγαθών.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο εκλαμβάνεται ως «χάντρες για ιθαγενείς» από εκπροσώπους δημοσίων υπαλλήλων, που προειδοποιούν περαιτέρω ότι οι προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας θα διευρύνουν τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων και θα επαναφέρουν φαινόμενα ανταγωνισμού, έως και «ανθρωποφαγίας», μεταξύ συναδέλφων.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μισθολογική πολιτική με μπόνους. Χρειάζεται πραγματική εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων στο Δημόσιο, που έχουν τους μισθούς μειωμένους και καθηλωμένους εδώ και 10 χρόνια και η σημερινή ακρίβεια τους έχει εξανεμίσει. Χρειάζονται αυξήσεις τουλάχιστον στο ύψος των δεικτών ανάπτυξης και του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου-14ου μισθού», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Σύμφωνα με υπουργικές πηγές, το νομοσχέδιο έρχεται από τη μια να θεσπίσει κίνητρα αναγνώρισης της εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, να αποτρέψει την υποστελέχωση οικονομικών υπηρεσιών από ενδεχόμενες «διαρροές» του υφιστάμενου προσωπικού και από την άλλη να επιταχύνει έργα και απορρόφηση κονδυλίων.

Το νομοσχέδιο επρόκειτο να αναρτηθεί χθες στο opengov.gr με προγραμματισμό να παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για μία εβδομάδα. Περίπου στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται να φτάσει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπούλινγκ» σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών
Κατάσταση αφόρητης πίεσης με μπούλινγκ και απαγόρευση λήψης αδειών από την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών καταγγέλλουν εργαζόμενοι.
«Μπούλινγκ» σε υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
Με εκπρόθεσμη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών ανέτρεψε την τελευταία στιγμή ένα βασικό κριτήριο συμμετοχής δημοτικών υπαλλήλων στο ενιαίο σύστημα μετατάξεων.
Αλλάζουν τα κριτήρια της κινητικότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «περισσευούμενοι» του Μάκη Βορίδη
Με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η μείωση κατά 42% στον δημόσιο τομέα δεν έχει προκαλέσει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους.
Οι «περισσευούμενοι» του Μάκη Βορίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εξετάζει «μπόνους παραγωγικότητας» στο Δημόσιο ο Μ. Βορίδης
Πρόκειται για μία σκέψη που στο παρελθόν έχει συνδεθεί άμεσα με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση μισθών, όμως σήμερα το υπουργείο απορρίπτει το ενδεχόμενο μειώσεων.
Εξετάζει «μπόνους παραγωγικότητας» στο Δημόσιο ο Μ. Βορίδης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειδική άδεια σε δημόσιους υπαλλήλους με βαριές παθήσεις
Πρόσθετες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων με βαριές παθήσεις στους οποίους θα δοθεί ειδική άδεια απουσίας ώστε να προστατευθούν από τον κορονοϊό ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδική άδεια σε δημόσιους υπαλλήλους με βαριές παθήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας