• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%

wearesolomon.com | Εικονογράφηση: Φάνης Κόλλιας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«ΕSTIA» περίεργων συμπτώσεων με... εμπλοκή Μηταράκη

 • A-
 • A+
Η νεοσύστατη ΜΚΟ Hopeter που ανάλαβε το στεγαστικό πρόγραμμα για πρόσφυγες με δυο μεσιτικές εταιρείες και οι παράλληλες μισθώσεις σε Κινέζους επενδυτές και πρόσφυγες ● Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας των διαδικτυακών ενημερωτικών μέσων Solomon και Reporters United δεν φαίνεται να προβληματίζουν το υπουργείο Μετανάστευσης, αφού νίπτει τας χείρας του για τον έλεγχο της διαφάνειας στη λειτουργία της Hopeter ● Ποιοι βρίσκονται πίσω από τις μεσιτικές εταιρείες και η σχέση τους με την οργάνωση και τον υπουργό

Αιδήμονα σιγή κρατά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα σχετικά με δύο μεσιτικές εταιρείες που συμμετέχουν στο στεγαστικό πρόγραμμα για πρόσφυγες ΕSTIA II μέσω της οργάνωσης Hopeter, πρώην Hopeland, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση μέρους του προγράμματος με χρηματοδότηση περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021, ενώ είχε συσταθεί ουσιαστικά μόλις τον Αύγουστο του 2020 από ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή στο προσφυγικό μέχρι τότε.

Οι αποκαλύψεις της πολύμηνης δημοσιογραφικής έρευνας των διαδικτυακών ενημερωτικών μέσων Solomon και Reporters United δεν φαίνεται να προβληματίζουν το υπουργείο, ούτε να το κινητοποιούν στην κατεύθυνση της διερεύνησης, γεγονός που ενισχύει τα ερωτήματα για τον ρόλο του στην υπόθεση. Πηγές του υπουργείου απαντούσαν χτες ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα και παρέπεμπαν στη δήλωση του υπουργού Νότη Μηταράκη που παραθέτει το ρεπορτάζ. Αλλά η δήλωση του υπουργού απλώς περιγράφει σε πολύ αδρές γραμμές τη διαδικασία επιλογής των οργανώσεων που υλοποιούν το στεγαστικό πρόγραμμα, ενώ επιχειρεί να αποποιηθεί των ευθυνών του πετώντας το μπαλάκι στην οργάνωση που «θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες διαφάνειας που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Το ερώτημα είναι βέβαια τι πρέπει να κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να εξασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας, αλλά αυτό δεν το απαντά ο υπουργός. «Η απάντηση του υπουργείου είναι μία μη απάντηση» σχολιάζει εύστοχα το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η οργάνωση Ηοpeter νοικιάζει διαμερίσματα για τη στέγαση περισσότερων από 1.300 προσφύγων - 162 διαμερίσματα σε κτιριακά συγκροτήματα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας από δύο μεσιτικές εταιρείες, την BW και την DESTINY, συμφερόντων και οι δύο του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Το όνομα του κ. Παπαευαγγέλου συνδέεται με την υπόθεση των τραπεζικών συναλλαγών με POS για την πώληση ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές μέσω του προγράμματος Golden Visa, που εξασφαλίζει νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα σε επενδυτές που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ σε ακίνητα. H συναλλαγή μέσω μηχανημάτων POS δεν προβλεπόταν τότε στον νόμο για το πρόγραμμα Golden Visa, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι λογαριασμοί του και να διαταχθεί έρευνα για διαδοχικές μισθώσεις ακινήτων μεταξύ των εταιρειών συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου, που «ενδέχεται να είναι εικονικές, με σκοπό απόκρυψη φορολογητέας ύλης», όπως επισήμαινε παλιότερο πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.

Την έρευνα απασχόλησαν και οι μεταφορές πολλών εκατομμυρίων σε επενδυτική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, στην οποία πραγματικοί δικαιούχοι αναγνωρίζονται οι κόρες του κ. Παπαευαγγέλου. Η διερεύνηση της υπόθεσης μπήκε στο αρχείο το φθινόπωρο του 2020, καθώς με τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη έγινε δεκτή η χρήση POS στο πρόγραμμα Golden Visa αναδρομικά από το 2017.

Εναντίον της εταιρείας DESTINY έχουν κινηθεί νομικά Κινέζοι υποψήφιοι επενδυτές του προγράμματος Golden Visa στην Αθήνα που ισχυρίζονται ότι η μεσιτική εταιρεία τούς εξαπάτησε για την αγορά τουλάχιστον δέκα διαμερισμάτων, τα τρία στα Κάτω Πατήσια. Η υπόθεση εκκρεμεί στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. Το ένα από αυτά τα διαμερίσματα σήμερα νοικιάζεται στη Hopeter για τη φιλοξενία προσφύγων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Hopeter ισχυρίστηκε ότι η επιλογή των δύο μεσιτικών εταιρειών έγινε τυχαία μέσω αγγελιών και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει το ποινικό μητρώο των διαχειριστών των διαμερισμάτων. Ωστόσο στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας δείχνουν ότι ο ένας από τους δύο εταίρους της νεοσυσταθείσας οργάνωσης είναι στενός συγγενής του διευθυντή της DESTINY και της επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο με πραγματικές δικαιούχους τις κόρες του κ. Παπαευαγγέλου.

Η συγγενική σχέση μεταξύ οργάνωσης και μεσιτικής εταιρείας αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του τρόπου που στήθηκε η οργάνωση τον Αύγουστο του 2020, με μεταβίβαση μιας ανενεργής οργάνωσης σε δύο εταίρους, έναν υπάλληλο καθαριότητας σε δήμο και μία που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των καλλυντικών, χωρίς καμία δραστηριοποίηση μέχρι τότε στο προσφυγικό.

Δέκα μέρες μετά τη μεταβίβαση η οργάνωση κατέθεσε αίτηση για συμμετοχή στο στεγαστικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες και εγκρίθηκε από το υπουργείο, όπως και οι άλλες 15 υποψήφιες οργανώσεις. Κάποιες από τις οργανώσεις που υλοποιούσαν μέχρι τότε το πρόγραμμα δεν δήλωσαν υποψηφιότητα, καθώς θεώρησαν ότι η μεγάλη μείωση του κόστους του προγράμματος που επέβαλε το υπουργείο δεν τους επέτρεπε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του προγράμματος.

Ιδίως για τη Hopeter εκκρεμούσε ωστόσο η εγγραφή της στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου. Ως διά μαγείας η εγγραφή της ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, παρ’ όλο που εμφανίζει μηδενικό ισολογισμό για την προηγούμενη οικονομική χρονιά. Η έγκριση δόθηκε μέσα σε τρεις μήνες, τον Δεκέμβριο, πολύ νωρίτερα από δεκάδες οργανώσεις με εμπειρία στο προσφυγικό που είχαν καταθέσει αίτηση πολλούς μήνες νωρίτερα και βασανίζονταν με τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του υπουργείου.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Ιούλιο, ο διευθυντής της DESTINY και η σύζυγός του, κόρη του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, εμφανίζονται σε βίντεο από τη Μύκονο στην παρέα του υπουργού Νότη Μηταράκη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητούν χώρους υποδοχής νεοεισερχόμενων προσφύγων
Να υποδείξουν νέους χώρους για την προσωρινή διαμονή νεοεισερχομένων προσφύγων μακριά από τα υπάρχοντα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζητά από τους δήμους των νησιών Βορείου Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης...
Αναζητούν χώρους υποδοχής νεοεισερχόμενων προσφύγων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καραντίνα σε συνωστισμό!
Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για όσους πρόσφυγες μένουν στα ΚΥΤ και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Τι είπαν χτες οι Στ. Πέτσας και Ν. Μηταράκης.
Καραντίνα σε συνωστισμό!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
Εντονη ανησυχία και διαμαρτυρίες προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στους πληθυσμούς των προσφυγικών δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα.
Κι όποιος πρόσφυγας ζήσει... έζησε!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
Έκκληση για την άμεση μετακίνηση όσων ζητούν άσυλο, σε σημεία όπου μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους, απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Εγκληματική πολιτική ο εγκλεισμός των προσφύγων στα νησιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια
Τη δημιουργία δομής φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στον Δήμο Νίκαιας προτείνει η δημοτική κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», σε ένδειξη αλληλεγγύης στο προσφυγικό δράμα.
Πρόταση για δημιουργία δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων στη Νίκαια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας