• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.4°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.2°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.2°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 28.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.8°C / 28.3°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.3°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνη έλλειψη σε 450 φάρμακα

 • A-
 • A+
Ινσουλίνες, αντικαρκινικά φάρμακα πρώτης ζήτησης, αντιυπερτασικά αλλά και αντιπηκτικά σκευάσματα που εν μέσω πανδημίας θεωρούνται φάρμακα υψίστης σημασίας έχουν εξαφανιστεί από τις φαρμακαποθήκες και όλα τα στοιχεία δείχνουν προς την κατεύθυνση των «τεχνητών ελλείψεων» και των παράλληλων εξαγωγών
Οταν ένας ασθενής χρειάζεται να πάει από φαρμακείο σε φαρμακείο, να διασχίζει χιλιόμετρα, από γειτονιά σε γειτονιά, και πάλι να μην καταφέρνει να βρει το απαραίτητο για την υγεία του φάρμακο, τότε είναι βέβαιο ότι υπάρχει πρόβλημα. Κι όταν ο ασθενής αυτός είναι καρκινοπαθής ή καρδιοπαθής ή πρόσφατα χειρουργημένος ή ηλικιωμένος, η ταλαιπωρία γίνεται επικίνδυνη.

Ενώ η Ν.Δ. είχε... αυτοαναγορευτεί στην κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους, οι ελλείψεις φαρμάκων αυτή τη στιγμή αγγίζουν τους 450 κωδικούς, 318 από τους οποίους είναι σε σημαντική έλλειψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία. Ο λόγος γίνεται για ινσουλίνες, αντικαρκινικά φάρμακα πρώτης ζήτησης, αντιυπερτασικά αλλά και αντιπηκτικά σκευάσματα που εν μέσω πανδημίας θεωρούνται φάρμακα υψίστης σημασίας. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η έλλειψη σε αντιπηκτικές ενέσεις κρίσιμες στην αντιμετώπιση της Covid-19, χωρίς αυτές το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερείται ένα βασικό όπλο.

Οι σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων σημειώνονται στην αγορά την ώρα που η χώρα έχει βυθιστεί από την κακή διαχείριση της «Ο» και του χιονιά. Ελλείψεις που ξεπερνούν το επίπεδο των φαρμακείων και εκτείνονται στις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες διανομής φαρμακευτικών προϊόντων που αδυνατούν να εκτελέσουν παραγγελίες, καθώς δεν έχουν διαθέσιμο απόθεμα. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο στην «Εφ.Συν.» για κατάσταση που «δημιουργεί κίνδυνο για την υγεία των ασθενών», που «έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», για την οποία «δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο».

Κάθε φορά που «λείπουν» κάποιοι κωδικοί από την εγχώρια αγορά, αν δεν έχει πρόβλημα παραγωγής μια εταιρεία -που δεν έχει-, όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση των «τεχνητών ελλείψεων» και των παράλληλων εξαγωγών, ένα ζήτημα διαχρονικό, που ποτέ όμως δεν είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις. Οι ελλείψεις κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 100 κωδικών και κάποιες φορές είχαν αγγίξει τους 200 ή τους 400 στο παρελθόν. Ποτέ όμως τους 450.

Μπορεί να κάνει κάτι η πολιτεία; Ναι, από τη στιγμή που οι εξαγωγές επιτρέπονται μόνο στον βαθμό που υπάρχει κάλυψη της εγχώριας ζήτησης. Αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΟΦ, με την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας. Οχι μόνο, όμως, δεν πήρε κανένα μέτρο η πολιτεία για να εξασφαλίσει απαραίτητα φάρμακα, αλλά, αντίθετα, διακινδυνεύει την επάρκεια της χώρας. Τι έγινε εδώ; Στις 24 Ιανουαρίου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών 58 κωδικών φαρμάκων από τη χώρα. Την ίδια μέρα, περιέργως, έμπαιναν σε εφαρμογή οι νέες μειώσεις τιμών σε ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας.

Οι εξαγωγές των φαρμάκων γίνονται νόμιμα, ακολουθώντας τους κανόνες του εμπορίου, ζήτηση-προσφορά, όπως ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων. Παράδειγμα: Εισάγεται ένα φάρμακο στη χώρα μας όπου κοστίζει 1-2 ευρώ, παραμένει για μία νύχτα σε μια φαρμακαποθήκη και την άλλη μέρα επανεξάγεται στη Γερμανία, όπου η τιμή του είναι 25 ευρώ. Τη διαφορά μοιράζονται οι φαρμακαποθήκες (Ελλάδας και Γερμανίας), το κράτος φαίνεται ότι κάνει «εξαγωγές» και ωφελείται πολιτικά, ενώ και οι φαρμακοβιομηχανίες εξυπηρετούνται, αφού γνωρίζουν ότι ένα φάρμακο δεν μπορεί να είναι βιώσιμο ταυτόχρονα στην Ελλάδα που κάνει 50 ευρώ και στη Γερμανία που κάνει 200. Τα περιθώρια κέρδους για τους κωδικούς που βρίσκονται σε έλλειψη κυμαίνονται από 30% έως 650%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η κακή διαχείριση της πανδημίας βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η πανελλαδική έρευνα-σοκ Hellas Health VIII για τις παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις του Covid-19 στην υγεία των πολιτών ανατρέπει ξανά το success story του Κ. Μητσοτάκη.
Η κακή διαχείριση της πανδημίας βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για λιποταξία κατηγορεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ΕΙΝΑΠ
Εγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας αναφέρει πως δεν θα γίνονται δεκτοί από εδώ και πέρα ασθενείς πάσχοντες από Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές.
Για λιποταξία κατηγορεί τους πανεπιστημιακούς γιατρούς η ΕΙΝΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απροστάτευτοι εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί απέναντι στις απειλές
Κρατική αδιαφορία από τη μία, εισαγγελική παρέμβαση από την άλλη για τους προπηλακισμούς από τους αρνητές του κορονοϊού σε σχολεία και νοσοκομεία.
Απροστάτευτοι εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί απέναντι στις απειλές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κραυγή αγωνίας για τον εμβολιασμό λόγω της επέλασης του στελέχους «Δ»
Δείχνει ξανά τα δόντια του ο κορονοϊός μέσα στο καλοκαίρι με το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Δ» να αποδεικνύει και στη χώρα μας την υπεροχή του.
Κραυγή αγωνίας για τον εμβολιασμό λόγω της επέλασης του στελέχους «Δ»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάηκαν στο σκοτσέζικο ντους με το άνοιγμα των σχολείων
Θα χτυπήσει το κουδούνι τη Δευτέρα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, ειδική αγωγή όλης της χώρας ● Η κυβερνητική πολυφωνία και οι αντιφάσεις, όμως, έσπειραν και χτες σύγχυση.
Κάηκαν στο σκοτσέζικο ντους με το άνοιγμα των σχολείων
ΥΓΕΙΑ
«Το φάρμακο χρειαζόμαστε τώρα! Θα γλιτώναμε ζωές»
Τα φάρμακα-αντισώματα που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά Covid-19.
«Το φάρμακο χρειαζόμαστε τώρα! Θα γλιτώναμε ζωές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας