• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.8°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.5°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  1 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  87%
ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κινητοποίηση τραπεζικών υπαλλήλων ενάντια σε απολύσεις και περικοπές μισθών

 • A-
 • A+

Εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας καλούν σε κινητοποίηση στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά, αύριο Πέμπτη, στις 16:00, αντιδρώντας στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων τους από τη Διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης Πρόταση Προοπτικής - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας.

«Παραμονές Χριστουγέννων, η Τράπεζα εξαπέλυσε νέα επίθεση στο πολύπαθο δίκτυο. Έστειλε νέα οργανογράμματα στα καταστήματα για την εφαρμογή του πελατοκεντρικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο κόπηκαν ξαφνικά θέσεις chief tellers, ταμιών, προϊσταμένων, υπαλλήλων, μέχρι και υποδιευθυντών ακόμη! Συνάδελφοι δηλαδή με κανονική οργανική θέση τη χάνουν, κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας που τόσο πολύ τον σέβεται η σεβαστή μας Διοίκηση του κου Μυλωνά, μαζί με μείωση 250-300 ευρώ. Θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα αλλά με μειωμένο μισθό! Ή μετακυλούν τα καθήκοντά τους σε συναδέλφους ήδη επιβαρυμένους με πολλά καθήκοντα που συχνά δεν έχουν καν ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα» σημειώνει η ανακοίνωση της παράταξης.

Και προσθέτει: «Εκτελούν την απόφαση να διώξουν εκατοντάδες συναδέλφους που υπάγονται στον κανονισμό εργασίας, σπέρνουν απειλές, φόβο και τρόμο, εκβιασμούς. Με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, προσλαμβάνουν είτε εργαζόμενους σκλάβους των 500 ευρώ, είτε χρυσοπληρωμένους συμβούλους από 3000 ευρώ και πάνω, αχρείαστους κυρίως, ρουσφέτια και αργόμισθους που γεμίζουν γραμμές στο βιογραφικό τους για να πάνε μετά σε άλλη τράπεζα, εταιρεία ή να αναλάβουν θέση στο επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη».

 

Η ανακοίνωση της Πρότασης Προοπτικής - Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζα

Ανακοίνωση - κάλεσμα στη συγκέντρωση Πέμπτη 13/1, στις 4 στο κεντρικό

Να μη γίνει κανονικότητα η εργοδοτική επίθεση της Εθνικής Τράπεζας!

Μαύρα Χριστούγεννα πέρασαν εκατοντάδες συνάδελφοί μας και μαζί κι εμείς, όχι μόνο εξαιτίας της κατάστασης γενικά, αλλά ειδικά λόγω της ανάλγητης απαράδεκτης στάσης της Διοίκησης της ΕΤΕ! Ούτε γιορτές καταλαβαίνουν οι γιάπηδες της Εθνικής, που πλουτίζουν στις πλάτες μας, ούτε πόσα χρόνια εργαζόμαστε στην Τράπεζα, αν έχουμε οικογένειες/υποχρεώσεις, προβλήματα υγείας, ούτε αν εργαζόμαστε με τόση ευσυνειδησία και άριστη ανταπόκριση στις απαιτήσεις κάθε συγκυρίας (capital controls, covid και lockdown).

Είμαστε μόνο νούμερα, αυτή είναι η εταιρική κοινωνική ευθύνη της Τράπεζας για την οποία παίρνει και βραβεία. Εκτελούν την απόφαση να διώξουν εκατοντάδες συναδέλφους που υπάγονται στον κανονισμό εργασίας, σπέρνουν απειλές, φόβο και τρόμο, εκβιασμούς. Με στόχο την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, προσλαμβάνουν είτε εργαζόμενους σκλάβους των 500 ευρώ, είτε χρυσοπληρωμένους συμβούλους από 3000 ευρώ και πάνω, αχρείαστους κυρίως, ρουσφέτια και αργόμισθους που γεμίζουν γραμμές στο βιογραφικό τους για να πάνε μετά σε άλλη τράπεζα, εταιρεία ή να αναλάβουν θέση στο επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη.

Παραμονές Χριστουγέννων, η Τράπεζα εξαπέλυσε νέα επίθεση στο πολύπαθο δίκτυο. Έστειλε νέα οργανογράμματα στα καταστήματα για την εφαρμογή του πελατοκεντρικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο κόπηκαν ξαφνικά θέσεις chief tellers, ταμιών, προϊσταμένων, υπαλλήλων, μέχρι και υποδιευθυντών ακόμη! Συνάδελφοι δηλαδή με κανονική οργανική θέση τη χάνουν, κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας που τόσο πολύ τον σέβεται η σεβαστή μας Διοίκηση του κου Μυλωνά, μαζί με μείωση 250-300 ευρώ. Θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα αλλά με μειωμένο μισθό! Ή μετακυλούν τα καθήκοντά τους σε συναδέλφους ήδη επιβαρυμένους με πολλά καθήκοντα που συχνά δεν έχουν καν ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα.

Φυσικά, για κάποιον που λαμβάνει 300.000 το χρόνο, τα 250 ευρώ είναι ένας κόκκος καφέ. Πού να καταλάβει τι θα πει να σκοτώνεσαι στη δουλειά, να σου ζητούν συνέχεια άπιαστους στόχους, να φοβάσαι για την υγεία σου εξαιτίας της πίεσης και να σου κόβουν το 20% του μισθού σου..

Τα μοντέλα τους λένε ότι ένα κατάστημα 3ης - 4ης κατηγορίας μπορεί να λειτουργεί με 9-12 άτομα. Τι κι αν έχουν κλείσει τόσα καταστήματα, τι κι αν οι πελάτες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για όλες τις ανάγκες τους από τα κατά τα άλλα χρήσιμα ψηφιακά μέσα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις παραπέμπονται σε κατάστημα και για να βρουν ραντεβού ταλαιπωρούνται αφάνταστα. Τι κι αν με την πανδημία και τα κρούσματα κάθε μέρα συνάδελφοι πάνε από το ένα κατάστημα στο άλλο, και τα μισά γραφεία είναι άδεια παντού. Πολύ τους νοιάζεται τους πελάτες της η Τράπεζα. ΩΡΑΙΟ ΠΕΛΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ, όπως πολύ σωστά επισήμανε Γενική Συνέλευση καταστήματος της Αττικής προς το Σύλλογο στο τέλος του χρόνου.

Για τους ταμίες δε, είναι εντελώς γελοία αλλά και εξοργιστική η κατάσταση. Αφού πίεσαν πολλούς να φύγουν κι έκοψαν το ταμειακό επίδομα ακόμα και σε συναδέλφους με ένα μισθό μόνο στην οικογένεια, τώρα στέλνουν τους λίγους ταμίες γύρω γύρω στην Αττική από τα βόρεια προάστια ως τον Πειραιά. Έχουν απαγορεύσει τις συναλλαγές και λένε ότι δήθεν δεν χρειάζονται και είναι λίγα τα παραστατικά. Λες και τα 4 μηχανήματα που έχει πλέον κάθε κατάστημα δεν θέλουν ταμίες και άπειρο χρόνο για διαχείριση.

Την ίδια στιγμή, στα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα όπου συνάδελφοι διαχειρίζονταν ρυθμίσεις κόκκινων δανείων (hubs), ενημερώθηκαν για τη «φοβερή ευκαιρία» να πάνε στη DoValue, το κοράκι που αγόρασε τα δάνεια της Εθνικής. «Εθελοντικά» πάντα, η τελευταία λέξη της μόδας. Αντί να τους ξαναγυρίσουν στις υπηρεσίες δανείων όπου υπάρχει τόση ανάγκη και ενώ διαφημίζουν τη νέα πιστωτική επέκταση, θέλουν κι αυτούς να τους διώξουν εκτός Τράπεζας, καλλιεργώντας το φόβο ότι δεν θα υπάρχει αντικείμενο από 1/1/2022. Και αντικείμενο υπάρχει και πολλή δουλειά υπάρχει. Ας πάνε στη Do Value οι υψηλόβαθμοι ειδικοί συνεργάτες που έχουμε σε περίσσεια.

Και η επέλαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση των συναδέλφων του έργου Data Remediation στη νεοσύστατη Διεύθυνση, σε συνέχεια της Πράξης Διοίκησης που καταγγείλαμε με την ανακοίνωση στις 20/12. Η Τράπεζα, παρότι διαμήνυε το αντίθετο, προχώρησε σε βλαπτική μεταβολή για όσους συναδέλφους άντεξαν την πίεση και την τρομοκρατία και δεν έφυγαν με το πρόγραμμα εθελούσιας, αφού ανοιχτά τους έλεγαν από τη Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού ότι θα γίνει απόσχιση της Διεύθυνσης. Αρκετοί έχασαν τις οργανικές θέσεις που κατείχαν ως τώρα και τις οικονομικές απολαβές που τις συνόδευαν, με αποτέλεσμα να χάσουν τα επιδόματα που λάμβαναν  και να είναι άγνωστο τώρα τι μισθό θα παίρνουν.

Μαύρες ήταν οι γιορτές και για δεκάδες συναδέλφους ενοικιαζόμενους. Καταρχάς, για συναδέλφους φύλακες που εργάζονταν στη Δ/νση Ασφάλειας μέσω των Mellon και ICAP ακόμη και 15-17 χρόνια στην Τράπεζα, με μισθούς 700-800 ευρώ. Κι αντί να τους εντάξουν μετά από τόσα χρόνια, τους ενημέρωσαν τον Δεκέμβρη ότι επειδή η Εθνική αλλάζει εταιρεία φύλαξης και θα συνεργάζεται με τη G4S – εκλεκτή εταιρεία της κυβέρνησης ΝΔ όπως θυμόμαστε-, οι φύλακες αν θέλουν να παραμείνουν θα απολυθούν και θα επαναπροσληφθούν με νέες ατομικές συμβάσεις και μισθούς 300-500 ευρώ μέσω της νέας εταιρείας! Είναι οι μισθοί της ανάπτυξης που τάζει ο Άδωνις Γεωργιάδης!

Για τους δε ενοικιαζόμενους συναδέλφους που εργάζονταν στις διευθύνσεις κόκκινων δανείων μέσω της Action Line, η εταιρεία τους ενημέρωσε τέλη Δεκέμβρη ότι  για να πάνε στη Do Value, έπρεπε να παραιτηθούν οικειοθελώς και να προσληφθούν ξανά μέσω της Action Line ως ενοικιαζόμενοι στην εταιρεία κόκκινων δανείων. Διαφορετικά θα απολύονταν με 4μηνη προειδοποίηση για να λάβουν τη μισή αποζημίωση! Οι δε συνάδελφοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου απολύθηκαν. Μα τι ωραίες εργασιακές σχέσεις έχουμε στη χώρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση! Όλες αυτές οι πρακτικές είναι καθόλα νόμιμες με όλα τα μέτρα που πέρασαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια δήθεν εκτάκτως και προσωρινά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Όλοι ξέρουμε ότι αυτά επεκτείνονται όσο δεν αντιδρούμε! Για την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στην Τράπεζα ό,τι και να πούμε είναι λίγο. ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ μοίρασαν ευχές και κάρτες και ακόμη ψάχνουν να βρουν τους σταυρούς για να συγκροτήσουν το ΔΣ του Συλλόγου, 2 μήνες μετά τις εκλογές. Καμία αντίδραση, ενώ η Τράπεζα τους είχε ενημερώσει για τις αλλαγές στο πελατοκεντρικό μέσα Δεκέμβρη σε σύσκεψη από την οποία μας απέκλεισαν, παρόλο που είμαστε 4η δύναμη στον ΣΥΕΤΕ. Τα ξέρουν και τα δέχονται όλα. Αδιαφορούν για όλα όσα παθαίνουμε οι συνάδελφοι.

Αναμφίβολα η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική μας δράση. Δεν δεχόμαστε ότι η Τράπεζα θα κάνει ό,τι θέλει και δεν θα υπάρχει καμία αντίδραση. Υπάρχει οργή στους χώρους εργασίας, πρέπει να εκφραστεί. Είναι θέμα αξιοπρέπειας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε αυτά τα σχέδια. Να κινητοποιηθούμε επιτέλους. Με αλληλεγγύη και κοινή δράση. Ήδη στο τέλος του έτους έστειλαν προς τους Συλλόγους κείμενα και αποφάσεις Γεν. Συνελεύσεων καταστήματα και διευθύνσεις, που ζητούν κινητοποιήσεις. Όπως είπαν οι συνάδελφοι του Data Remediation, ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΕΙΣ, ΑΥΡΙΟ ΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΟΛΟΙ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό κατάστημα, την Πέμπτη 13/1 στις 4. Οι συνάδελφοι από καταστήματα και διευθύνσεις, ιδιαίτερα οι συνάδελφοι που πλήττονται άμεσα (ταμίες, chief tellers, hubs κλπ), από  μονάδες κόκκινων δανείων, από το Data Remediation, ενοικιαζόμενοι και φύλακες, πρέπει να είμαστε όλοι ανεξαιρέτως εκεί! Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στο τελευταίο μήνυμα του Δ/νοντος Συμβούλου, που δηλώνει περήφανος για όλη αυτή την άθλια κατάσταση που βιώνουμε. Να στείλουμε ένα πρώτο μήνυμα ότι δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!

Αντιδρούμε στην πολιτική της ΕΤΕ

Να σταματήσει η αντεργατική λαίλαπα!

Όχι στις αποσχίσεις – μειώσεις μισθών

Κανένας συνάδελφος σε άλλη εταιρεία

Έχουμε ανάγκη προσλήψεις και όχι απολύσεις

Τέρμα Ως εδώ!

Καμία ανοχή – Καμία αναμονή

Κινητοποιούμαστε – Δρούμε

Στέλνουμε  μήνυμα αξιοπρέπειας και αντίστασης

Να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας!

 

ΠΕΜΠΤΗ 13/1/22 ΣΤΙΣ 16.00 ΠΛ ΚΟΤΖΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχουν στην απεργία της 6/4, καλούν σε διάλογο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
Και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα δώσουν το παρών στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 6/4 ενάντια με βασικά αιτήματα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Συμμετέχουν στην απεργία της 6/4, καλούν σε διάλογο οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετέχει και το ΕΚΠΕΦ στην 24ωρη απεργία της 6ης Απριλίου
«Απεργούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την κοινωνική κρίση, έστω και την ύστατη στιγμή. Η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με την εργατική τάξη όρθια!», αναφέρει σε ανακοίνωσή το...
Συμμετέχει και το ΕΚΠΕΦ στην 24ωρη απεργία της 6ης Απριλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Όλες οι πληροφορίες για το δώρο Πάσχα - Ποιοι το δικαιούνται, πώς υπολογίζεται
H ΓΣΕΕ και το ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους εργαζόμενους για το δώρο Πάσχα.
Όλες οι πληροφορίες για το δώρο Πάσχα - Ποιοι το δικαιούνται, πώς υπολογίζεται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει την απεργία της 6/4 και καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
«Η Πανεργατική Απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 6 Απρίλη, αν και καθυστερημένα, πρέπει να σηματοδοτήσει μια καινούργια αρχή για τους αγώνες που έρχονται», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΕΡΤ.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ στηρίζει την απεργία της 6/4 και καλεί σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες την Πέμπτη για μισθούς και συμβάσεις
Συνεχίζονται με τη βούλα της κυβερνητικής πολιτικής τα αδιέξοδα της πανδημίας για τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη στο Υπ. Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος...
Στο Υπουργείο Εργασίας οι καλλιτέχνες την Πέμπτη για μισθούς και συμβάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Silver Alert: Επανεμφάνιση… εργοδότη με απειλές για απολύσεις!
Είναι τουλάχιστον θλιβερό μια ευαίσθητη κοινωνικά υπηρεσία, όπως ο εντοπισμός ηλικιωμένων που έχουν εξαφανιστεί και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, να συνδέεται με απλήρωτη εργασία, κατάφωρη παραβίαση της...
Silver Alert: Επανεμφάνιση… εργοδότη με απειλές για απολύσεις!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας