• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.0°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 10.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.1°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.1°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.1°C / 10.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.8°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 12.7°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.7°C / 5.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος πληρώνει τα σπασμένα αρχαία

 • A-
 • A+
Το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» άναψε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου ● Από τις 12 Οκτωβρίου 2020 έδωσε «άφεση αμαρτιών» στον εργολάβο, ώστε εν συνεχεία αυτός να καταθέσει διαδοχικά αιτήματα αποζημιώσεων, τα οποία επίσης γίνονται δεκτά και καταβάλλονται από την «Α.Μ.», δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο ● Φωτογραφίες-σοκ από την καταστροφική διαδικασία απόσπασης που συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες

Mε μια χωρίς προηγούμενο απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αττικό Μετρό» («Α.Μ.») αναγνωρίζει ότι οι καθυστερήσεις στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης βαραίνουν την ίδια! Με τον τρόπο αυτό, ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 2020, έδωσε «άφεση αμαρτιών» στον εργολάβο, ώστε εν συνεχεία αυτός να καταθέσει διαδοχικά αιτήματα αποζημιώσεων, τα οποία επίσης γίνονται δεκτά και καταβάλλονται από την «Α.Μ.».

Τα σπασμένα της αλλοπρόσαλλης και παντελώς ατεκμηρίωτης απόφασης της κυβέρνησης το 2019, να αλλάξει τον σχεδιασμό για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος! Όσο για τα… σπασμένα, η λέξη χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, καθώς δύο φωτογραφίες από το εργοτάξιο προκάλεσαν ρίγη στους Θεσσαλονικείς, δείχνοντας τι συμβαίνει με την καταστροφική διαδικασία απόσπασης που συνεχίζεται εδώ και έξι μήνες.

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε σήμερα αναφέρεται στην παράταση του χρονοδιαγράμματος του συνόλου του έργου. Κατατέθηκε στη Βουλή, στη διάρκεια της ενημέρωσης της επιτροπής Εμπορίου για την τέταρτη συμπληρωματική σύμβαση για το έργο, επιβεβαιώνοντας όσα είχαμε αποκαλύψει («Δεκάδες εκατομμύρια στην “Ακτωρ” για τις καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης», 4.12.2021).

Ανερυθρίαστα από το 2020 η «Α.Μ.» δέχεται πως «αναγνωρίζεται ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συνόλου των εργασιών της Αποκλειστικής Τμηματικής Προθεσμίας Α/Α 9 δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της Αναδόχου Κ/αίας…» ή ότι «δεν υπάρχουν μελέτες» για τους σταθμούς, τόσο γιατί ο ανάδοχος δεν τις υπέβαλε εμπρόθεσμα όσο όμως και γιατί η ίδια η «Α.Μ.» άργησε να τις εγκρίνει (!). Εν γνώσει τους ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια αλυσίδα ενεργειών, η «Α.Μ.» αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις ευθύνες και απαλλάσσει τον εργολάβο μιλώντας για «συνυπαιτιότητα στις σχετικές καθυστερήσεις».

Καθυστερήσεις

Τα ευρήματα στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, που επικαλούνται –και πάλι– ως αιτία για τις καθυστερήσεις, είχαν έρθει στο φως πολλά χρόνια νωρίτερα και τα είχε λάβει υπόψη του το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, που προέβλεπε την παράδοση των 12 σταθμών το 2020! Οι καθυστερήσεις των τελευταίων δύο ετών οφείλονται στην αλλαγή σχεδιασμού του έργου το 2019, προκειμένου να αποσπαστούν τα αρχαία από τη Βενιζέλου και να συνδεθεί η τύχη των άλλων 12 σταθμών με την τύχη του σταθμού Βενιζέλου.

Η ίδια η «Α.Μ.» στο έγγραφό της αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν αρχιτεκτονικές εργασίες σε διάφορους σταθμούς του έργου για τις οποίες ο ανάδοχος θα μπορούσε να έχει σημειώσει πρόοδο, καθόσον αυτές δεν παρακωλύονται από άλλες εργασίες». Και γι’ αυτές τις εργασίες όμως, η «Α.Μ.» δίνει συγχωροχάρτι στον ανάδοχο! Το έγγραφο αναφέρεται σε χρονοδιάγραμμα ως τον Απρίλιο του 2023, όλοι όμως τώρα ξέρουν ότι το 2025 είναι αναπόφευκτο!

Στο έγγραφο αυτό αναδεικνύεται και πάλι το μεγάλο μειονέκτημα της λύσης της απόσπασης: ότι η κατασκευή της Βενιζέλου, επειδή γίνεται με ανοιχτό όρυγμα, εμποδίζει τη λειτουργία του υπόλοιπου έργου. Ενώ αντίθετα, το μεγάλο πλεονέκτημα της λύσης της παραμονής των αρχαίων στη θέση τους, εκτός από τη σωτηρία του μνημείου, ήταν και ότι επέτρεπε την παράδοση και τη λειτουργία των υπόλοιπων σταθμών νωρίτερα από τη Βενιζέλου.

Γίνεται σήμερα ξεκάθαρο ότι το ίδιο το Δ.Σ. της «Αττικό Μετρό» έδωσε το «πράσινο φως» και για τις καθυστερήσεις και για τις αποζημιώσεις του αναδόχου και οι παράγοντες της αγοράς υπομειδιούν για το τι σημαίνει αυτό. Πάντοτε τα Δ.Σ. «κρατούσαν πισινή» για ευθύνες του εργολάβου και έστελναν τις διεκδικήσεις στο διαιτητικό δικαστήριο. Γι’ αυτό και το 2016-2017, από διεκδικήσεις 1,2 δισ. για καθυστερήσεις προ του 2015, επιδικάστηκε τελικά αποζημίωση μόλις 200 εκατ.

Κι έτσι φτάσαμε να μαθαίνουμε («Καθημερινή» 4.1.2022) ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2021 η «Α.Μ.» πλήρωσε στον ανάδοχο (Ακτωρ-Hitachi Rail-WEBUILD) 8 εκατομμύρια ευρώ για καθυστερήσεις από 1ης Νοεμβρίου 2020 μέχρι Οκτώβριο του 2021, ενώ η κοινοπραξία έχει υποβάλει και άλλα τέσσερα αιτήματα που δεν έχουν… ακόμη εξεταστεί από την «Α.Μ.» – λόγω φόρτου εργασίας κι αυτά άραγε; Μιλάμε για πραγματικό χορό εκατομμυρίων ευρώ…

Στα ανωτέρω προστέθηκαν χθες τα ντοκουμέντα από την καταστροφική απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου –πληροφορίες της «Εφ.Συν.» λένε ότι οι εργασίες, που γίνονταν πιο προσεκτικά όσο εκκρεμούσε η εκδίκαση στο ΣτΕ (10/12/21), τώρα πραγματοποιούνται με έντονους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της αρχαιολόγου Δέσποινας Μακροπούλου στην «Εφ.Συν.»:

«Αυτό που επιχειρούν –τοποθέτηση σιδερένιων σωλήνων τυφλά, κάτω από την επιφάνεια του Decumanus, αφού έχουν ελευθερώσει τον χώρο από ό,τι υπάρχει επάνω– θα μπορούσε να γίνει σε μια μικρή επιφάνεια, όχι σε δρόμο που καταλαμβάνει το 1/3 της επιφάνειας των 1.500 τ.μ. Η μέθοδος αυτή επιτρέπει μόνο τμηματικές τοπικές έρευνες που πρέπει να δέσουν μετά σε παζλ. Με αυτό το “φύτεμα”, όμως, το εύρημα πεθαίνει. Για πρώτη φορά στον κόσμο, γίνονται σε τέτοια έκταση τέτοιο έργο και τέτοια ζημιά. Έχουμε μια τεράστια απώλεια υλικού. Είναι μια μέθοδος καταστροφική, άρον άρον σταύρωσον αυτόν. Έχω διαλυθεί στη θέα αυτών των εικόνων. Είναι ένα μεγάλο και γρήγορο ξεπάτωμα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πόσο μας κόστισε το... μάρμαρο
Ποιες αποζημιώσεις στον εργολάβο του μετρό Θεσσαλονίκης αφορούν «ευθύνη» των ευρημάτων ● Το έργο ήταν σταματημένο το 2014-2016 και η υπόθεση της Βενιζέλου στα δικαστήρια ● Αν δε βρισκόταν λύση τότε (αυτή που...
Πόσο μας κόστισε το... μάρμαρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
Οι καθυστερήσεις των έργων στοιχίζουν στο Δημόσιο περισσότερα χρήματα από το κόστος της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία στη θέση τους.
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο τέλος του 2024 η λυπητερή
Ανησυχίες για το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν στον ανάδοχο για την περίοδο 2020-2022 ● Οι πανηγυρισμοί της Μενδώνη και της Αττικό Μετρό και τα χρονοδιαγράμματα που όλο αλλάζουν
Στο τέλος του 2024 η λυπητερή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σταθμός Αγίας Σοφίας: πανηγύρια με ξένα κόλλυβα
Πανηγυρισμοί με «ξένες» μελέτες στήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη διαδικασία επανατοποθέτησης του αρχαίου κρηναίου στον σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Σταθμός Αγίας Σοφίας: πανηγύρια με ξένα κόλλυβα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετρό Θεσσαλονίκης: νέος «εκτροχιασμός» στο χρονοδιάγραμμα
Στον αέρα βρίσκονται 212 (!) μελέτες, σύμφωνα με τη 13η επιστολή-προειδοποίηση του αναδόχου («Ακτωρ») προς την Αττικό Μετρό, που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» • Μέχρι και στα τεσσεράμισι χρόνια φτάνουν οι...
Μετρό Θεσσαλονίκης: νέος «εκτροχιασμός» στο χρονοδιάγραμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας αυξήσεις μισθών, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας.
Ιδιωτικοποίηση του Μετρό με παράδειγμα τον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας