• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.6°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 6.7°C
  4 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 6.9°C
  3 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.8°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.3°C / -0.3°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντάρτικο δημάρχων κατά της κυβέρνησης

 • A-
 • A+
Εκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 28 Ιανουαρίου για να μπει όριο στην κυβερνητική «προκλητική στάση» ● Στα κάγκελα οι δήμοι λόγω των οικονομικών ελλειμμάτων εξαιτίας της πανδημίας, της επιβολής αυξήσεων ανταποδοτικών τελών και της άρνησης της κυβέρνησης να αναβάλει τη θέσπιση νέου τέλους ταφής απορριμμάτων ● Καταγγέλλουν: «Δεν μας υπολογίζει, δεν μας ακούει κανείς»

Ενα οργισμένο «ώς εδώ και μη παρέκει» διατυπώνεται από πλευράς δημάρχων -ακόμη και προσκείμενων στη Ν.Δ.- για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη δημοτική αυτοδιοίκηση. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ «λύθηκαν» γλώσσες και εκτοξεύθηκαν ευθείες βολές απέναντι σε μια κυβέρνηση που «δεν μας υπολογίζει, δεν μας ακούει, μας θεωρεί μπόσικους» και αδιαφορεί απέναντι στα «σοβαρά και τεκμηριωμένα» αιτήματα της ΚΕΔΕ για την επίλυση ενός συνόλου προβλημάτων. Η ανάγκη να μπει ένα όριο στην κυβερνητική «προκλητική στάση» με το έκτακτο συνέδριο (ή τη γενική συνέλευση δημάρχων) που προγραμματίζει η ΚΕΔΕ στις 28 Ιανουαρίου τονίστηκε ομόθυμα.

Τη στιγμή που οι δήμοι καταγράφουν οικονομικά ελλείμματα λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση επιβάλλει αυξήσεις ανταποδοτικών τελών, αρνούμενη να δώσει λύση στο θέμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και αρνούμενη να αναβάλει τη θέσπιση νέου τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο θα εφαρμοστεί από 1/1/2022 με υπολογιζόμενη επιβάρυνση 80 εκατ. ευρώ για τους δήμους τη νέα χρονιά.

«Δεχόμαστε ήττες κάθε μέρα. Επί της ουσίας δεν έχουμε πετύχει τίποτα. Πετυχαίνουν όσοι πηγαίνουν γλείφοντας και έρποντας. Δεν έχω καμία διάθεση να γίνω γιουσουφάκι κανενός», ήταν τα λόγια του δημάρχου Αγρινίου, Γ. Παπαναστασίου, που δήλωσε «απίστευτα απογοητευμένος από το κόμμα στο οποίο είμαι από παιδάκι» και πρόθυμος να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ «γιατί με Σκρέκα [υπουργός Περιβάλλοντος] και Γραφάκο [γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων] δεν μπορώ να συνεννοηθώ».

Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν απέναντι στην προγραμματική σύμβαση που πρότεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ΚΕΔΕ για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης (κάδοι κ.λπ.) μέσω της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., προϋπολογισμού 124 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Εκτός από τον κ. Παπαναστασίου αντέδρασε σφοδρά και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, παρομοιάζοντας τη σύμβαση με μια «θηλιά στον λαιμό των δήμων», που αναγκάζονται να εκχωρήσουν αρμοδιότητές τους «και όποιος διαφωνήσει δεν μπαίνει στο πρόγραμμα και δεν παίρνει κάδους». Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε από την ΚΕΔΕ κατά πλειοψηφία και με την προσθήκη ότι θα συμμετάσχει και ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και όποιος άλλος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων επιθυμεί.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να μετατραπεί ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε ΦΟΔΣΑ, κάτι που μεταφράζεται στην απεμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής από τη διαχείριση απορριμμάτων. Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε από την ΚΕΔΕ και τονίστηκε ότι και επί προεδρίας Γ. Πατούλη (σημερινού περιφερειάρχη Αττικής) υπήρχε αντίστοιχη διεκδίκηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταργούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα αποτελέσει την πρώτη αλλαγή που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», κίνηση που ουσιαστικά απελευθερώνει τις εκλεγμένες από τον λαό τοπικές διοικήσεις και...
Καταργούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τροπολογία «καπελώνει» την Αυτοδιοίκηση
Κοινοβουλευτική εκτροπή με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει και να χειραγωγήσει την υλοποίηση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) από τις περιφέρειες, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή...
Τροπολογία «καπελώνει» την Αυτοδιοίκηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απελπιστικά μόνη η Ν.Δ. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ έκλεισε τις εργασίες του με ένα ψήφισμα που στηρίχθηκε μόνο από την πλειοψηφούσα (προσκείμενη στη Ν.Δ.) παράταξη.
Απελπιστικά μόνη η Ν.Δ. στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέταξαν το «πακέτο» στα σκουπίδια
Οι δήμαρχοι αντιδρούν στο αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο της ανεξέλεγκτης καύσης των απορριμμάτων, αλλά και στην εκχώρηση σημαντικών αρμοδιοτήτων των δήμων στους ιδιώτες.
Πέταξαν το «πακέτο» στα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
«Mας κλείνουν!». Κραυγή αγωνίας αλλά και οργής από τους δημάρχους της χώρας ● Μαύρες προβλέψεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν άφησε κανένα περιθώριο...
Οι δήμοι στο χείλος της χρεοκοπίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πιο ακριβά τα δημοτικά τέλη
Αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες στους δήμους «παρείχε» ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ.
Πιο ακριβά τα δημοτικά τέλη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας