Στο σκοτάδι έπεσε επί 90 λεπτά το σύστημα ραντάρ που εποπτεύει ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Ελλάδας με συνέπεια δεκάδες πτήσεις να καθυστερήσουν έως και πάνω από 2,5 ώρες ενώ κάποιες αφίξεις ματαιώθηκαν.
Το περιστατικό που εκδηλώθηκε στις 11.42 και έληξε στις 13.12 προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία στους επιβάτες καθώς υπήρχαν πτήσεις που δεν ξεκινούσαν από άλλους προορισμούς ή επέστρεφαν από εκεί που είχαν ξεκινήσει καθώς σε αυτό το διάστημα, κανένα ελληνικό αεροδρόμιο δεν μπορούσε να δεχτεί προσγειώσεις.
Ο λόγος της αιφνίδιας πτώσης ενός συστήματος που θεωρείται πλέον παλαιό (οι εργαζόμενοι που το χειρίζονται συχνά διαμαρτύρονται και για την ελλιπή του συντήρηση) δεν έχει γίνει γνωστός. Υπάρχει, όμως, η πληροφορία ότι την ώρα του συμβάντος γίνονταν εργασίες από εργολαβική εταιρεία στο σύστημα UPS και για άγνωστο λόγο πήρε φωτιά ένας τροφοδοτικός αγωγός.
ΕΕΕΚΕ: Υποβάθμιση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας
Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), με αφορμή αυτό το γεγονός, καταγγέλλει την υποβάθμιση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, μιλώντας για απαξίωσή του, η οποία θα οδηγήσει σε ανάσχεση της αναμενόμενης τουριστικής ανάπτυξης των επομένων ετών και σε δεδομένη απώλεια εσόδων για τη χώρα μας.
Η ΕΕΕΚΕ επισημαίνει ότι μετά τις παρεμβάσεις και τις εκκλήσεις τους προς τους αρμοδίου και παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Μεταφορών και όλων των ιθυνόντων ότι το σύνολο των ζητημάτων θεσμικής, τεχνικής και οικονομικής φύσεως του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας θα διευθετηθούν και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, τελικά τα προβλήματα συσσωρεύονται και διογκώνονται καταδεικνύοντας την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ:
