• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.6°C / 12.9°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 9.6°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  0 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.6°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.0°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.8°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.6°C
  1 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 13.1°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 7.3°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.3°C
  0 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  82%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πατούλης «ψεκάζει» τον κορονοϊό με υπεριώδη ακτινοβολία

 • A-
 • A+
Μύθος ότι η συγκεκριμένη πρακτική αδρανοποιεί τον κορονοϊό διευκρινίζει με σύντομο και ξεκάθαρο κείμενο του ο σημερινός πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής επιδημιολογίας, Θ. Ζαούτης.

Ως μια «χρυσή» ευκαιρία για να πετάξει τα λεφτά των φορολογουμένων σε αμφιλεγόμενες δαπάνες φαίνεται πως επιμένει να χρησιμοποιεί η περιφερειακή αρχή Αττικής κάθε έξαρση της πανδημίας. Μετά τα περιβόητα «έξυπνα ρολόγια» (smartwatches) ενός «συστήματος τηλεϊατρικής» και τα «σάρωθρα απολύμανσης», η διοίκηση Γ. Πατούλη εισηγείται στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο δαπάνη χιλιάδων ευρώ για την αγορά φορητών συσκευών με ράβδους υπεριώδους ακτινοβολίας, ώστε –δήθεν– να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι ο εισηγητής της προμήθειας, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κεχρής, αγνοεί (ή κάνει πως δεν γνωρίζει) τις σχετικές επίσημες θέσεις της πολιτείας: είναι μύθος ότι η συγκεκριμένη πρακτική αδρανοποιεί τον κορονοϊό, διευκρινίζεται στην κυβερνητική ιστοσελίδα covid19.gov.gr, με σύντομο και ξεκάθαρο κείμενο του σημερινού προέδρου του ΕΟΔΥ, καθηγητή επιδημιολογίας, Θ. Ζαούτη.

Η εισήγηση αφορά την έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης ύψους 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ (ποσό στα όρια της απευθείας ανάθεσης). Δεν αποσαφηνίζεται το κόστος που αναλογεί σε έκαστη ράβδο υπεριώδους ακτινοβολίας, «που θα χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς της πανδημίας Covid-19», όπως περιγράφεται στην εισήγηση. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι το ποσό αντιστοιχεί σε 300 τεμάχια.

Η εισήγηση κρίνει «επιβεβλημένη τη χρήση φορητών συσκευών απολύμανσης με τη χρήση ακτίνων UVC από λάμπες LED», επικαλούμενη «ιδιαίτερα αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης (του κορονοϊού), μέσω σκληρών επιφανειών που χρησιμοποιούμε συχνά (πληκτρολόγια, κινητό τηλέφωνο, γραφεία κ.λπ.)». Ωστόσο, σύμφωνα με το προαναφερθέν κείμενο του προέδρου του ΕΟΔΥ, «κανείς δεν γνωρίζει αν οποιοδήποτε είδος υπεριώδους φωτός επηρεάζει ή απενεργοποιεί τον κορονοϊό». Αντιθέτως, μάλιστα, «το UVC είναι πολύ επικίνδυνο και δεν διατίθεται στο εμπόριο σε λαμπτήρες, καθώς μόλις λίγα δευτερόλεπτα της έκθεσης θα κάψει το ανθρώπινο δέρμα».

Πηγές της «Εφ.Συν.» εντοπίζουν «φωτογραφικές» περιγραφές στην εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη: ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά (όπως το πολύ συγκεκριμένο μήκος κύματος ακτινοβολίας μεγέθους 275nm, έως και ο χρόνος διάρκειας της μπαταρίας) παραπέμπουν σε ιστοσελίδα συγκεκριμένης εταιρείας που προμηθεύει τέτοιον εξοπλισμό.

Στην εισήγηση της περιφερειακής αρχής αναφέρεται ότι οι ίδιες ράβδοι, που προτείνεται η αγορά τους, χρησιμοποιούνται «από τη Βουλή των Ελλήνων, από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από Νοσοκομεία (όπως Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο, Ελπίς, Νοσοκομείο Κομοτηνής κ.ά.), διαγνωστικά κέντρα, από σχολικές επιτροπές του Δήμου Αθηνών, πολλούς Δήμους (Ψυχικού, Σερρών, Βόλβης, Ξηρομέρου κ.ά.), ιατρούς, ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα». «Προφανώς, οι οργανισμοί που αναγράφονται (σ.σ. στην εισήγηση) έχουν δοθεί από το promotion της εταιρείας. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να συλλεχθεί αλλιώς», υποστηρίζουν πηγές μας, με γνώση του αντικειμένου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»
Μετά την κατακραυγή και τις καταγγελίες για «φωτογραφική» προμήθεια στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής αναγκάστηκε να αποσύρει την εισήγησή του για αγορά λυχνιών υπεριώδους ακτινοβολίας...
Οπου πίπτει (αντί)λογος, πίπτει και «ράβδος»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γ. Κεχρή στην «Εφ.Συν.»
Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Γιάννης Κεχρής με επιστολή του αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τη χρήση των ράβδων υπεριώδους ακτινοβολίας στο πλαίσιο της αποφυγής...
Επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής Γ. Κεχρή στην «Εφ.Συν.»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
Η περιοχή Πεύκο Πολίτη έκτασης περίπου 1.300 στρεμμάτων, στην καρδιά του αστικού ιστού του Χαλανδρίου, παραμένει στην εκπνοή του 2021 εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένα σύνολο προβλημάτων.
50 χρόνια μαραζώνει τo Πεύκο Πολίτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
Το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εισάγει την αναχρονιστική πρακτική της καύσης ως «αναγκαία» προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλές ποσότητες μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής
Πρωτοβουλία για να κληθούν στις εγκαταστάσεις απορριμμάτων Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αντιπροσωπεία επιτροπής της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν για την τραγική κατάσταση, αναλαμβάνουν το «Δυτικό Μέτωπο» και ο...
Ζητούν έλεγχο στον ΧΥΤΑ Φυλής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας