• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.5°C / 20.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  2 BF
  52%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  0 BF
  59%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχείριση αποβλήτων βάσει «τετελεσμένων»

 • A-
 • A+
Με απόφαση της ολιγομελούς και ελεγχόμενης από τον Γ. Πατούλη αρμόδιας επιτροπής και παρά τις έντονες αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων προχωρά το νέο περιφερειακό σχέδιο στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας, με κεντρική ιδέα την καύση.

Με «τετελεσμένα» προωθείται η καύση απορριμμάτων στην Αττική; Με μια απόφαση της ολιγομελούς επιτροπής του –ελεγχόμενου από τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη– φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και το ορατό ενδεχόμενο να προσπεραστούν συλλογικές διαδικασίες και (ήδη διατυπωμένες) αντιδράσεις αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, προχωρά το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» [βλ. 4/10/2021: «Φωτιά στα σκουπίδια (και στην ανακύκλωση) βάζει ο Πατούλης»], το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εισάγει την αναχρονιστική πρακτική της καύσης (με τον όρο της «ενεργειακής αξιοποίησης») ως «αναγκαία» προκειμένου να σταματήσει η ταφή απορριμμάτων (μια άλλη αναχρονιστική πρακτική).

«Καίει», όμως, και την ανακύκλωση, καθώς διατηρούνται υψηλές ποσότητες σύμμεικτων, δηλαδή μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (40,45% του συνόλου προβλέπει το σενάριο του 2030), κάτι που «γίνεται συνειδητά για να τροφοδοτούνται με μεγάλες ποσότητες πρώτης ύλης οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στη συνέχεια οι μονάδες καύσης, που θα καίνε τα δευτερογενή καύσιμα», έχει καταγγείλει η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο». Επιπλέον το ΠΕΣΔΑ προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις -οι ΜΕΑ θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ- και κεντρικά του σημεία είναι η Φυλή και το Σχιστό.

Το ΠΕΣΔΑ εγκρίθηκε ομόφωνα -έσπευσε να τονίσει η περιφερειακή αρχή Γ. Πατούλη- σε χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και, όπως ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, «θα διαβιβαστεί άμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος για γνωμοδότηση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 του νόμου 4819/2021».

Το συγκεκριμένο άρθρο του «Νόμου Σκρέκα» προβλέπει μεν την έγκριση του ΠΕΣΔΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εντός δυο μηνών, αλλά παρακάτω σημειώνει ότι αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία του διμήνου, τότε αρκεί απλά μια απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την έγκρισή του.

Ο περιφερειάρχης, που δέχεται κριτική από την αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι αποφεύγει δυο χρόνια τώρα τη συζήτηση για το ΠΕΣΔΑ, θα επιχειρήσει να «ροκανίσει» το προβλεπόμενο δίμηνο; Σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» ως προς το περαιτέρω χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ -και αντιπεριφερειάρχης Αττικής- Β. Κόκκαλης υπολόγισε σε «περίπου δυο μήνες» την κατάθεση του ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο – το οποίο εκ των πραγμάτων με την ισχύουσα διάταξη περιορίζεται σε γνωμοδοτικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, το ΠΕΣΔΑ υπερψηφίστηκε από τους: Λ. Κοσμόπουλο (αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής), Γ. Σμέρο (περιφερειακός σύμβουλος), Β. Μπουρνού (δήμαρχος Ραφήνας), Γ. Σοφρώνη (δημοτικός σύμβουλος Σαρωνίδας, αντικατέστησε τον απόντα Ν. Χιωτάκη, δημοτικό σύμβουλο Κηφισιάς και πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης), αλλά και τους εκπροσώπους του Δήμου Φυλής Χρ. Παππού (δήμαρχος) και Δ. Μπουραΐμη (δημοτικός σύμβουλος).

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της ΠΕΔΑ (συλλογικού οργάνου των δημάρχων), ο δήμαρχος Φυλής είχε καταγγείλει τον «εκμαυλισμό ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης» από τον ΕΔΣΝΑ και είχε δηλώσει πρόθυμος να παραιτηθεί από τον φορέα. «Συχνά λέγονται πράγματα που δεν εννοούνται», ήταν το σχόλιο ανώτατου πολιτικού στελέχους του ΕΔΣΝΑ για τα περί παραίτησης…

Πάντως η ταφή θα συνεχιστεί στη Φυλή. Αντί για ρητή αναφορά ότι «ο ΧΥΤΑ κλείνει το 2025», στο ΠΕΣΔΑ περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων κυττάρων υγειονομικής ταφής «τουλάχιστον 4.000.000 m³» (όγκος πενταετίας). Αντίστοιχα, επομένως, θα συνεχιστεί και η καταβολή εκατομμυρίων ευρώ για αντισταθμιστικά στον Δήμο Φυλής, μια πρακτική που έχει καταγγελθεί ως «εργαλείο εκμαυλισμού της τοπικής κοινωνίας» από κινήματα και συλλογικότητες.

Ασάφεια για τις έξι Μονάδες

Η αλλαγή που περιλαμβάνει η τελευταία εκδοχή του νέου ΠΕΣΔΑ είναι ότι η Μονάδα που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα του Κεντρικού Τομέα αποσυνδέεται από τη Φυλή (όχι όμως οριστικά από τη Δυτική Αττική). Δεν αποτυπώνεται στο ΠΕΣΔΑ με σαφήνεια πού θα κατασκευαστούν οι υπολογιζόμενες σε έξι Μονάδες (που παρουσιάζονται ως «Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας»). Αναφέρεται μόνο ένα Πάρκο στο ΕΜΑΚ Λιοσίων (Φυλή), ένα στο Σχιστό για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά κι ένα στο Γραμματικό, για τα απορρίμματα τμήματος της Ανατολικής Αττικής.

Σχετικά με τη μονάδα καύσης, το ΠΕΣΔΑ παραπέμπει στο υπουργείο Περιβάλλοντος που με βάση τη νομοθεσία θα λάβει την απόφαση για τη χωροθέτησή της. Οπως έχει γράψει προ καιρού -χωρίς ουδέποτε να διαψευστεί- η «Εφ.Συν.»: «Προθερμαίνουν τα καμίνια της “Χαλυβουργικής” για καύση απορριμμάτων» (5/11/2020). Το ΠΕΣΔΑ, πάντως, μεριμνά για την παροχή... πρώτης ύλης στην/στις μονάδα/ες καύσης.

Συνδέει ακόμα και το υπόλειμμα των ιδιωτικών Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με την παραγωγή δευτερογενών-απορριμματογενών καυσίμων. Το σενάριο του ΠΕΣΔΑ που υπόσχεται μικρότερο ποσοστό ταφής (4,5%) το 2030 κατευθύνει όλα τα δευτερογενή καύσιμα της Αττικής σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν να γλιτώσουν υψηλό κόστος ενέργειας, αλλά και να πληρωθούν για μια τέτοια επιλογή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
Ο πρώην περιφερειάρχης Γ. Σγουρός καταγγέλλει ότι ο ελεγχόμενος από την περιφερειακή αρχή ΕΔΣΝΑ υπέγραψε σύμβαση 4,8 εκατ. ευρώ «για να διαφημίσει το ανύπαρκτο έργο του».
«Λίστα Πατούλη» όπως «λίστα Πέτσα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης πρότεινε την ολέθρια για το περιβάλλον καύση ως «μόνη λύση» για τον περιορισμό της ταφής των σκουπιδιών, για να δεχτεί διασταυρούμενα πυρά από την αντιπολίτευση
Γράφει το «έπος του παραλόγου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιχειρεί να περάσει «έτοιμες δουλειές» με fast track διαδικασίες
Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τη σύμβαση κόστους 1,2 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος παρακολούθησης υγείας με «έξυπνα ρολόγια».
Επιχειρεί να περάσει «έτοιμες δουλειές» με fast track διαδικασίες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος απαντά στα parapolitika.gr για τον πόλεμο λάσπης
Ο κ. Κωνσταντέλλος επαναλαμβάνει κατηγορηματικά ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης.
Ο Γρ. Κωνσταντέλλος απαντά στα parapolitika.gr για τον πόλεμο λάσπης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιφερειάρχης, «καναλάρχης», τώρα και… «ραδιοφωνάρχης»
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε δαπάνη ύψους 145.230 ευρώ για τη σύναψη σύμβασης οριζόντιας συνεργασίας τριετούς διάρκειας μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου Νέου Ηρακλείου και του δημοτικού...
Περιφερειάρχης, «καναλάρχης», τώρα και… «ραδιοφωνάρχης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!
Επικοινωνιακή καταιγίδα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης, έως και την... επίλυση των αδιεξόδων σχετικά με τη χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ξεκινάει ο περιφερειάρχης Αττικής.
Και με την ανακύκλωση και με την καύση σύμμεικτων!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας