• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 16.8°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.3°C / 12.7°C
  0 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 15.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 11.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.9°C / 12.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 10.6°C
  5 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.8°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%

Το γεφύρι, που ένωσε τους Ελληνες για πρώτη και τελευταία φορά, γκρεμίστηκε γράφοντας την πιο μεγάλη και ένδοξη σελίδα της Εθνικής Αντίστασης

«Τιμή και δόξα στην Εθνική Αντίσταση» για την 79η επέτειο του Γοργοποτάμου

 • A-
 • A+

«Πριν 79 χρόνια, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, με μία μεθοδικά σχεδιασμένη επιχείρηση της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, με τη συμβολή Άγγλων κομάντος, ειδικών στις ανατινάξεις, ανατινάχθηκε η μείζονος στρατηγικής σημασίας και άριστα φυλασσόμενη γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Ο Γοργοπόταμος αποτελεί κορυφαίο ορόσημο της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης: πρώτον, διότι έπληξε καίρια το γόητρο του Άξονα, την ώρα της μέγιστης ισχύος του, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο ισχυρό μήνυμα ότι η Αντίσταση των λαών και ο αγώνας των Συμμάχων θα συντρίψει τον φασισμό. Δεύτερον, διότι έπληξε την επιχειρησιακή δυνατότητα του Άξονα στη Βόρεια Αφρική, σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου, διακόπτοντας για έξι βδομάδες τη μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά. Τρίτον, διότι με τον Γοργοπόταμο, ο ελληνικός λαός αφυπνίστηκε και η υπόθεση της Εθνικής Αντίστασης έλαβε μαζικό χαρακτήρα. Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης με το νόμο 1285/1982 απέδωσε δικαιοσύνη σε όσους πολέμησαν τον Άξονα κι έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο του Εμφυλίου και του Εθνικού Διχασμού. Δικαίως, η επέτειος του Γοργοποτάμου καθιερώθηκε ως ημέρα της Εθνικής Αντίστασης», αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο.

«Παρά τη φοβερή τρομοκρατία που εξαπέλυσαν οι κατακτητές – και ιδίως το Γ’ Ράιχ - η Εθνική μας Αντίσταση είχε θαυμαστά επιτεύγματα. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης - καταλύτη και εναρκτήρια πράξη της Εθνικής Αντίστασης -, το παράτολμο εγχείρημα του Λάκη Σάντα και του Μανώλη Γλέζου να κατεβάσουν τη γερμανική πολεμική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη, την οργάνωση συσσιτίων από την Εθνική Αλληλεγγύη και άλλους φορείς, που απέτρεψε τη γενοκτονία του Ελληνικού Λαού από τον λιμό της Κατοχής. Στις 14 Απριλίου 1942 έλαβε χώρα η πρώτη μεγάλη και νικηφόρα απεργία στην κατεχόμενη Ευρώπη από τους Τριατατικούς. Με την ανατίναξη από την ΠΕΑΝ των γραφείων της δωσιλογικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942, απετράπη η προσέλκυση από τη Βέρμαχτ «εθελοντών» για το Ανατολικό Μέτωπο. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη στην οποία ματαιώθηκε η πολιτική επιστράτευση με τη μεγαλειώδη διαδήλωση του λαού της Αθήνας της 5ης Μαρτίου 1943 - που οργανώθηκε από το ΕΑΜ - και σώθηκε, έτσι, η νεολαία μας από τα ναζιστικά κάτεργα. Η αιματοβαμμένη παλλαϊκή διαδήλωση, που οργάνωσε το ΕΑΜ στην Αθήνα, στις 22 Ιουλίου 1943, απέτρεψε την επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία. Μόνο στη χώρα μας υπήρξε το φαινόμενο της Ελεύθερης Ελλάδας, της Ελλάδας του ΕΑΜ, με πρωτοποριακούς θεσμούς λαϊκής εξουσίας, λαϊκής αυτοδιοίκησης, οικονομικής συνεταιριστικής οργάνωσης, λαϊκής δικαιοσύνης. Η ηρωική αντιστασιακή δράση των Ελλήνων, είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στη χώρα μας μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των κατακτητών, στοιχείο που επηρέασε την εξέλιξη σε άλλα πολεμικά μέτωπα αλλά και απέκρουσε αποφασιστικά την προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας, την οποία επιχείρησαν οι δυνάμεις του Άξονα με τους κατά τόπους συνεργάτες τους σε όλη την Ευρώπη.

Οι κατακτητές – με πρωταγωνιστή το Γ’ Ράιχ - άσκησαν ασύμμετρη βία κι έσπειραν τον τρόμο αλλά δεν κατάφεραν να κάμψουν το φρόνημα του αντιστεκόμενου λαού. Η τρομοκρατία της πείνας, τα Ολοκαυτώματα και οι μαζικές σφαγές αμάχων στην ύπαιθρο, τα ναζιστικά μπλόκα στις πόλεις, η εξολόθρευση του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων Εβραίων, τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις, η καταναγκαστική εργασία, η μεθοδική λεηλασία και καταστροφή της χώρας αποτελούν ειδεχθέστατα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τα οποία δεν έχει αποδοθεί ακόμη Δικαιοσύνη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Με ιδιαίτερη μνεία στην ιστορικότητα της Εθνικής Αντίστασης, που συνδέεται με την εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 η ανακοίνωση τονίζει: «Η Εθνική Αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής αποτελεί μια έμπρακτη και αγωνιστική αναβίωση του πνεύματος της Επανάστασης του 1821. Σήμερα, 79 χρόνια από την εγερτήρια εκείνη πράξη, ο ελληνικός λαός με την πολύτιμη στήριξη δημοκρατών και οργανώσεων από τη Γερμανία, αγωνίζεται για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Οι μαρτυρικοί τόποι, προσωπικότητες της πολιτικής, πολιτιστικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, όλος ο λαός διεκδικεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ! Και, παράλληλα, ενωμένοι οι Έλληνες υπερασπιζόμαστε την Ιστορία μας από τους επιλήσμονες και τους επίδοξους πλαστογράφους της ιστορικής αλήθειας. Εφιστούμε, δε, για μία ακόμη φορά, την προσοχή του Υπουργείου Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδίως των Ελλήνων εκπαιδευτικών, να μην συνεργήσουν, άθελά τους, στη διείσδυση της γερμανικής κρατικής προπαγάνδας στα σχολεία και την ελληνική κοινωνία αλλά να αποκρούσουν αποφασιστικά την προσπάθεια υπαγωγής υπό τον έλεγχο του γερμανικού κράτους της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης».

Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών καλεί «τη νέα γερμανική κυβέρνηση να μη συνεχίσει την προσβλητική απέναντι στην Ιστορία και το Δίκαιο αδιαλλαξία της κας Μέρκελ και να αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού. Την καλούμε να τιμήσει την υπογραφή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Συνθήκη του Λονδίνου του 1953 και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση μίας δίκαιης λύσης». 

«Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να προχωρήσει στη σθεναρή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί ανυποχώρητα για τη δικαίωση της Αντίστασης και θυσίας των Ελλήνων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για τους ανάπηρους της Λεφτεριάς
«Ανάπηροι. Οι πρωτοπόροι της Λεφτεριάς» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει απόψε στις 7μμ η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη (Λεωφ. Συγγρού 387 Π....
Για τους ανάπηρους της Λεφτεριάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφουν οι «ιστορικοί περίπατοι»
Μετά από πολύμηνη διακοπή, λόγω πανδημίας, οι «ιστορικοί περίπατοι» στην Αθήνα επιστρέφουν με ένα ταξίδι στο χρόνο στη σημαντικότερη μάχη των Δεκεμβριανών και τον σκοτεινό κόσμο των Ελλήνων συνεργατών των...
Επιστρέφουν οι «ιστορικοί περίπατοι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περίπατος ιστορικής μνήμης και γνώσης στην Καισαριανή
Τα χνάρια που άφησαν οι μάχες της Καισαριανής κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών θα ακολουθήσουν όσοι βρεθούν την Κυριακή στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Καισαριανής.
Περίπατος ιστορικής μνήμης και γνώσης στην Καισαριανή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φόρος τιμής στους ηρωικούς μαχητές των Αν. Συνοικιών της Αθήνας
Το Σάββατο 28 Απρίλη έχει προγραμματιστεί ένα οδοιπορικό - φόρος τιμής στα κάστρα και στους μαχητές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της περιόδου 1941-1945. Η ξενάγηση περιλαμβάνει το «Κάστρο» του Υμηττού και...
Φόρος τιμής στους ηρωικούς μαχητές των Αν. Συνοικιών της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιστορικός περίπατος για τη δράση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα
Αυτή την Κυριακή 7/11 διοργανώνεται περίπατος με θέμα «τη Μάχη στου Μακρυγιάννη», όπου οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν σε διάφορα σημεία της περιοχής του ιστορικού κέντρου, στα οποία έδρασε ο ΕΛΑΣ.
Ιστορικός περίπατος για τη δράση του ΕΛΑΣ στην Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Νίκαια τιμά τους νεκρούς του μπλόκου της Κοκκινιάς
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους του μαρτυρικού μπλόκου της Κοκκινιάς «40 μέρες μετά…» διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη. 
Η Νίκαια τιμά τους νεκρούς του μπλόκου της Κοκκινιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας