• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.2°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.6°C
  7 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.4°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  4 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.5°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.2°C
  4 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.2°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 11.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  5 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  6 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 17.7°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  5 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.7°C
  5 BF
  40%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  73%

Μήνυμα των Τούρκων φοιτητών του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 • A-
 • A+

Αντιπροσωπεία φοιτητών της τουρκικής Ακαδημίας του Βοσπόρου βρίσκονται από χτες στη χώρα μας, μετά από πρόσκληση φοιτητών και Καθηγητών του Α.Π.Θ., για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ελληνικής νεολαίας στις μέρες μνήμης του Πολυτεχνείου. Στο Bogazici, το πιο διάσημο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Τουρκίας, υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών εκπαίδευσης και έρευνας αλλά και με διακριτό κοινωνικό, προοδευτικό, αποτύπωμα αντίστασης, ο αγώνας ενάντια στον στραγγαλισμό από την κυβέρνηση Ερντογάν - Μπαχτσελί συνεχίζεται αδιάκοπα ενάντια στους απευθείας διορισμούς Πρυτάνεων - όπως με τον διορισμό του εξωπανεπιστημιακού πολιτικού στελέχους του κόμματος του Ερντογάν και υποψήφιου στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα το 2015, του Μελίχ Μπουλού.

Το ακαδημαϊκό προπύργιο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους της γης να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους για την υπεράσπιση της αυτόνομης δημοκρατικής διακυβέρνησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Η Ακαδημία είναι μόνιμα περικυκλωμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών και τις ειδικές δυνάμεις, με τα όπλα τους σε δημόσια θέα, προκλητικά να στοχεύουν τους φοιτητές, με την ιδιωτική ασφάλεια να τους παρακολουθεί σε κάθε τους κίνηση και αποκλεισμένη από οδοφράγματα και τεθωρακισμένα της αστυνομίας, στρέφει το βλέμμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η μόνη γέφυρα αλληλεγγύης είναι με τον αγωνιζόμενο ελληνικό δημοκρατικό λαό και εκείνες τις πολιτικές –κοινωνικές δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια σε πολιτικές και αθέμιτους νόμους που συνθλίβουν ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, ατομικές ελευθερίες και εργασιακά κεκτημένα, σημεία των μνημονιακών αρχικά και στη συνέχεια των πλανητικών πανδημικών καιρών. Και ας μην ξεχνάμε τον βαρύ απολογισμό του ανυποχώρητου πανεπιστημιακού αγώνα: τις εκατοντάδες προσαγωγές, τη φυλάκιση φοιτητών, τις κατ’ οίκον συλλήψεις αλλά και τους Enis Berke Gök και Caner Perit Özen, τα  δύο νέα παιδιά, φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου που συνελήφθησαν στις 6 Οκτωβρίου επειδή διαδήλωναν ενάντια στον νέο διορισμένο πρύτανη Νατζί Ιντζί, που «διαδέχτηκε» τον Μπουλού, και παραμένουν σε απομόνωση στα μπουντρούμια του Ερντογάν.

Από τη Θεσσαλονίκη, μας έστειλαν το εξής μήνυμα:

«Από την Τουρκία προς την Ελλάδα σε όλους όσους νοιώθουν τον παλμό του αγώνα να χτυπά μέσα στην καρδιά τους και αγωνίζονται για την ελευθερία για όλους τους σκλαβωμένους λαούς της γης, εμείς οι φοιτητές που συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στην αυταρχική κυβέρνηση της Τουρκίας απευθύνουμε σε όλους εσάς τον αγωνιστικό μας χαιρετισμό.

Η ακαδημαϊκή ελευθερία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία δέχεται επίθεση από τις πολιτικές λιτότητας κυβερνήσεων που η μόνη ανησυχία τους είναι το κέρδος, οι οποίες χρησιμοποιούν όλη τους την ισχύ για να επιτεθούν στους πολίτες που αντιστέκονται στη διαφθορά. Κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, εμείς όπως και εσείς δεν θα υποκύψουμε ποτέ. Η ελευθερία είναι εγγενές αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα και θα παλέψουμε για να την αποκτήσουμε, οποιοδήποτε και αν είναι το τίμημα.

Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες κρίσεις τώρα. Όλες θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί  εάν όλοι μαζί συλλογικά υπερασπιζόμασταν την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθερία λόγου και την ελευθερία συνολικά για όλους. Οι σύντροφοι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης το 1973 το γνώριζαν. Αγωνίστηκαν μέσα και έξω από το ελεύθερο Πανεπιστήμιο ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών ενώ ο αγώνας τους μέσα από το σύνθημα τους “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, το οποίο ήταν τότε και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, αφορούσε όλους.

Εμείς οι φοιτητές του Βοσπόρου εκφράζουμε τον σεβασμό μας στον ηρωισμό τους, την αδάμαστη θέληση τους να ανατρέψουν το ανυπόφορο καθεστώς και καλούμε όλους εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, να αναγνωρίσουν ότι οι όλοι οι νέοι άνθρωποι παγκοσμίως ενωμένοι μπορούν να αντιπαλέψουν αδικίες που πλήττουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και τους ασφαλείς χώρους μας στα Πανεπιστήμια.

Γνωρίζουμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες στον κόσμο δεν μπορούν να καταπολεμηθούν αν όλοι μαζί δεν διαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι φοιτητές η νεολαία βρίσκονται, πάντα, στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια στις πολιτικές απολυταρχικών καθεστώτων.

Εμείς στον Βόσπορο που αγωνιζόμαστε ενάντια στην περιστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, περιστοιχιζόμαστε από έμπειρους συναγωνιστές που έχουν δώσει τις δικές τους μάχες ενάντια σε κάθε είδους καταχρηστικών πολιτικών. Με εκατοντάδες προσαγωγές, κατ’ οίκον έκτιση της ποινής συμφοιτητών μας, απολύσεις καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού και τους πολιτικούς κρατούμενους να κοιμούνται στα κελιά μας κάνει να συνειδητοποιούμε, ότι το θηρίο που εμείς παλεύουμε νοιώθει την ανάγκη να μας επιτεθεί συνολικά γιατί γνωρίζει ότι όσο ισχυρό και αν είναι, δεν θα έχει καμία προστασία όταν θα στηθεί στο εδώλιο από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις  που όρθωσαν το ανάστημα τους ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Τότε που τα ελληνικά Πανεπιστήμια βίωσαν όλο και πιο επώδυνα την πολιτική παρέμβαση του καθεστώτος, στον Βόσπορο ενδυναμώνεται η πίστη μας ότι τελικά δεν είμαστε μόνοι με τη δική σας αντίσταση ενάντια σε αυτούς τους τυράννους. Περισσότερο από ποτέ εμείς τιμούμε το σθένος των Ελλήνων συντρόφων μας πριν από πέντε, σχεδόν, δεκαετίες και νιώθουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε από κοινού με όλους όσους επιλέξουν να παλέψουν ενάντια σε ηγέτες που κυβερνούν γνωρίζοντας ότι σε παγκόσμια κλίμακα οι συνέπειες των πολιτικών τους παραμένουν στο απυρόβλητο, ξεκινώντας από τους γείτονες μας. Νιώθουμε την κρισιμότητα, η κλεψύδρα του χρόνου μετρά αντίστροφα για όλους μας.

Μέσα μας νιώθουμε ότι υπάρχει ένα αμυδρό φως που μας δίνει ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Προσμένουμε ένα καλύτερο αύριο όπου η Ακαδημία, τελικά, δεν θα σιωπήσει σε έναν κόσμο που δεν θα νιώθει ότι είναι ετοιμόρροπος. Η ελευθερία δεν δίνεται αλλά κατακτιέται.

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσους νιώθουν την ανάγκη να αγωνιστούν για την ελευθερία τους και να ορθώσουν το ανάστημα τους ενάντια σε όλους τους πολιτικούς που στοχοποιούν τα Πανεπιστήμια και καταστρέφουν το μέλλον μας, προς όφελος εκείνων που είναι ήδη πανίσχυροι και πλούσιοι.

Εάν αγωνιστούμε ενωμένοι, μπορούμε να τους σταματήσουμε!»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο: Οι τρεις ημέρες της εξέγερσης σε τρία «κλικ» του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα
Οι φωτογραφίες του, αλλά και οι διηγήσεις του βετεράνου φωτορεπόρτερ, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των όσων συνέβησαν στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πατησίων τον Νοέμβριο του 1973.
Πολυτεχνείο: Οι τρεις ημέρες της εξέγερσης σε τρία «κλικ» του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ζήσαμε την εξέγερση, ήταν ένα θαύμα και είμαι έτοιμη να ξαναβγώ στους δρόμους»
Ήταν 21 ετών, φοιτήτρια στη Φαρμακευτική. Ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Βγήκε στην παρανομία, συνελήφθη και βασανίστηκε στην απομόνωση του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί σχεδόν τέσσερις μήνες. Ο λόγος ανήκει στη Μέλπω Λεκατσά.
«Ζήσαμε την εξέγερση, ήταν ένα θαύμα και είμαι έτοιμη να ξαναβγώ στους δρόμους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο, πιο επίκαιρο από ποτέ
Είναι η πρώτη επέτειος χωρίς το καθεστώς επιβολής απαγορεύσεων με πρόσχημα την πανδημία, αλλά και η πρώτη με πανεπιστημιακή αστυνομία που βρίσκεται πλέον εντός των ιδρυμάτων.
Πολυτεχνείο, πιο επίκαιρο από ποτέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οργή φοιτητών απέναντι στην πολιτική - Δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Πολυτεχνείο
Ένταση και διαπληκτισμοί. Φοιτητές δεν άφησαν να μπουν βουλευτές της Ν.Δ. Κανονικά στο μνημείο ΠτΔ και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Οργή φοιτητών απέναντι στην πολιτική - Δεν επέτρεψαν την είσοδο στο Πολυτεχνείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Πολυτεχνείο ζει σε πείσμα των καιρών
Η επέτειος του Πολυτεχνείου πλησιάζει και οι φοιτητές επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο τιμώντας την ιστορική εξέγερση, ενώ πλήθος κόσμου περνούν τις πύλες του για να αφήσουν ένα λουλούδι.
Το Πολυτεχνείο ζει σε πείσμα των καιρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας