• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 30.5°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.8°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.4°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 29.3°C
  4 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  3 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  50%
© Alexander Uhrin | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιοι είναι, τι φοβούνται, τι πιστεύουν οι ανεμβολίαστοι

 • A-
 • A+
Έρευνα του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» και της ProRata: Μια ακτινογραφία των πεποιθήσεων, της «ταυτότητας» και του πώς αυτοτοποθετούνται στην κλίμακα «Αριστεράς-Δεξιάς» οι πολίτες που αρνούνται τον εμβολιασμό σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμένους, με βάση τα πρώτα ευρήματα της έρευνας την απόφαση για εμβολιασμό τροφοδοτούν δύο βασικοί παράγοντες. Αφενός η ατομική έγνοια για την προσωπική υγεία, αφετέρου το συλλογικό ενδιαφέρον για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και των οικείων προσώπων. Επιπρόσθετα, ως κύρια πηγή για την καλλιέργεια εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό αναγνωρίζονται οι ειδικοί που παρεμβαίνουν στον δημόσιο διάλογο και δευτερευόντως ο προσωπικός ιατρός.

Σε ό,τι αφορά τους μη εμβολιασμένους, η απόφαση για μη εμβολιασμό τροφοδοτείται από κυρίως δύο πηγές. Πρώτον, από την ατομική έγνοια για την προσωπική υγεία, δηλαδή από την ανησυχία για άμεσες ή ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου. Δεύτερον, από την ενόχληση η οποία προκαλείται από την πίεση που θεωρούν ότι ασκείται για εμβολιασμό.

Από τα παραπάνω ευρήματα προκύπτουν τρεις διαπιστώσεις:

 • Για την πλειονότητα των μη εμβολιασμένων το κίνητρο για την απόφασή τους είναι η ατομική έγνοια για την προσωπική υγεία. Δηλαδή, αν και αναγνωρίζουν την απειλή του κορονοϊού, εν τέλει θεωρούν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τις εκτιμώμενες από εκείνους επιπτώσεις του εμβολιασμού.
 • Για σημαντική μερίδα των μη εμβολιασμένων η αίσθηση άσκησης «πίεσης» για εμβολιασμό φαίνεται να λειτουργεί ως αντικίνητρο και ανασταλτικός παράγοντας. Δηλαδή δεν διατυπώνεται μια επί της αρχής επιφύλαξη προς τον εμβολιασμό καθαυτό, αλλά μια αντίδραση στην πρακτική με την οποία επιλέγεται αυτός να υλοποιηθεί.
 • Με την εξαίρεση των «θρησκευτικών πεποιθήσεων», δηλαδή μιας δογματικής άρνησης που όμως φαίνεται να διαδραματίζουν περιθωριακό ρόλο εν προκειμένω, τα υπόλοιπα επιχειρήματα φανερώνουν αδύναμη, ατελή και -για μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού- αντίθετου αποτελέσματος στρατηγική επικοινωνίας και πειθούς για τον εμβολιασμό.

Αυτή ίσως αποτελεί και την κρίσιμη παράμετρο της πλειοψηφικής απάντησης στο ερώτημα που απευθύνεται στους μη εμβολιασμένους και αφορά την πιθανότητα να αποφασίσουν να εμβολιαστούν εντός των επόμενων 12 μηνών. Στην ερώτηση αυτή το 23% απαντάει πως είναι «πολύ απίθανο» να εμβολιαστεί και το 53% δηλώνει «βέβαιο» ότι δεν θα εμβολιαστεί. Αρα, στη βάση αυτών των ευρημάτων, για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης φαίνεται να απαιτείται μια διαφορετική στρατηγική προσέγγισης και πειθούς ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού, το οποίο, διατυπώνοντας μη δογματικές -λιγότερο ή περισσότερο εύλογες ή και προσχηματικές- ανησυχίες και επιφυλάξεις μέχρι και τώρα, δεν πείθεται για την αξία του εμβολιασμού σε επίπεδο τόσο ατομικής όσο και συλλογικής προστασίας.

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να τη δείτε μεγαλύτερη

Διερευνώντας τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, παρατηρούμε ότι με βάση την αυτοτοποθέτηση στον άξονα «Αριστερά – Δεξιά» οι «αριστεροί» είναι εκείνοι στους οποίους καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό μεταξύ των μη εμβολιασμένων (14%). Στους «κεντρώους», πάλι, καταγράφεται το μεγαλύτερο (39%), ενώ στους «δεξιούς» το δεύτερο μεγαλύτερο (27%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μεταξύ των εμβολιασμένων οι «κεντρώοι» είναι, πάλι εκείνοι στους οποίους καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό (39%), ακολουθούμενοι από τους «δεξιούς» (28%) και τους «αριστερούς» (26%). Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι για το «Κέντρο» και τη «Δεξιά» υπάρχει ένας διαμοιρασμός μεταξύ εμβολιασμένων και μη, ενώ για την «Αριστερά» η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ του εμβολιασμού. Ενδιαφέρον είναι ακόμη ότι το 20% των μη εμβολιασμένων προκύπτει από τη δεξαμενή όσων θεωρούν χωρίς νόημα τη διάκριση «Αριστερά - Δεξιά».

Περνώντας στην αποτίμηση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, σε ό,τι αφορά το υγειονομικό σκέλος μεταξύ των εμβολιασμένων πλειοψηφεί η αρνητική διάθεση: το 47% την κρίνει από «αρκετά» ώς «πολύ επιτυχημένη», ενώ το 52% από «λίγο» ώς «καθόλου επιτυχημένη». Στους μη εμβολιασμένους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 4% και στο 95%, δηλαδή υπάρχει μια συντριπτική, στα όρια της καθολικής, αρνητική αποτίμηση. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της διαχείρισης, τα αντίστοιχα ποσοστά των εμβολιασμένων (47% και 54%) και των μη εμβολιασμένων (8% και 91%) είναι παρεμφερή.

Από τα παραπάνω επομένως συνάγεται ότι η απόφαση για εμβολιασμό ή μη εμβολιασμό διασταυρώνεται και με τη δυναμική των πολιτικών εξελίξεων υπό τις εξής δύο έννοιες. Από τη μία, μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί διαπιστώνεται η πλειοψηφική απόρριψη της κυβερνητικής διαχείρισης, αλλά με όρους που παραπέμπουν στους κεντρικοπολιτικούς συσχετισμούς. Από την άλλη, μεταξύ των μη εμβολιασμένων η δυσπιστία απέναντι στον εμβολιασμό πλαισιώνεται από μια καθολική αμφισβήτηση της κυβερνητικής επίδοσης στη διαχείριση της πανδημίας. Αυτή η αμφισβήτηση φαίνεται να έχει δύο πτυχές. Αφενός μια αντικυβερνητική, δηλαδή μια εναντίωση στον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαχειριστεί την πανδημία και την εμβολιαστική εκστρατεία. Αφετέρου μια ευρύτερη «αντι-συστημική» ή και «αντι-πολιτική», που σχετίζεται με διαχρονικότερες τάσεις/εκδηλώσεις κρίσης εμπιστοσύνης και κρίσης θεσμών.

Από το σύνολο των παραπάνω ευρημάτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ρυθμός των νέων εμβολιασμών κρίνεται ως μη ικανοποιητικός από τους αρμόδιους φορείς, ενώ και η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται του ευρωπαϊκού μ.ό. ή και των από την πολιτεία επιδιωκόμενων στόχων, προκύπτουν τα εξής:

Η κυβερνητική στρατηγική στη βάση μιας λογικής «προνομίων», «ποινών»/«αποκλεισμών» και ατομικής «υπευθυνότητας»/«ρίσκου» εκ του αποτελέσματος δεν έχει φανεί επαρκής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μοιάζει να υποδαυλίζει μια συμβολική διαίρεση μεταξύ εμβολιασμένου και μη εμβολιασμένου πληθυσμού -η οποία φαίνεται να επιχειρείται να συντηρηθεί και ως κεντρικοπολιτική πόλωση- που φαίνεται να παράγει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η πόλωση που προκαλείται δεν επιτρέπει την κατανόηση της ετερογένειας του πληθυσμού των μη εμβολιασμένων. Η δε προσέγγισή του, όχι ορθά όπως φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας, ως ενιαίου και ομοιογενούς διαμορφώνει και εξ αντανακλάσεως ευνοϊκό έδαφος για την επιδραστικότητα της ανορθολογικής αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας. Η οποία, σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα (Σμυρναίος, Παπαευαγγέλου, Τσιμπούκης, 2021), κυριαρχείται από ακροδεξιές και εν γένει αντιδημοκρατικές δυνάμεις.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, για την ενίσχυση του ρυθμού νέων εμβολιασμών και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης χρειάζεται η έγκληση μέρους τού μη εμβολιασμένου πληθυσμού, κάτι για το οποίο φαίνεται να απαιτείται άλλο μείγμα στην εκστρατεία πειθούς και σίγουρα όχι η λογική της παραίτησης «η πολιτεία δεν έχει κάτι άλλο να κάνει».

* Γενικός διευθυντής και επιστημονικός διευθυντής ΕΝΑ

** Η έρευνα θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο www.enainstitute.org

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μανωλόπουλος: H 4η δόση δεν προσφέρει ενίσχυση της ανοσίας στους νεότερους
Επικαλούμενες μελέτες, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, εξήγησε του λόγους για τους οποίους οι ειδικοί, για την ώρα, δεν συστήνουν 4η εμβολιαστική δόση κατά του κορονοϊόυ σε νεότερα άτομα.
Μανωλόπουλος: H 4η δόση δεν προσφέρει ενίσχυση της ανοσίας στους νεότερους
ΥΓΕΙΑ
ΕΚΠΑ: Πόσο ωφέλιμη είναι η τέταρτη δόση εμβολίου mRNA κατά της covid-19
Ισραηλινή μελέτη με δεύτερη ενισχυτική δόση σε λειτουργούς υγείας στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του ελληνικού πανεπιστημίου. Θ. Βασιλακόπουλος: Ίσως και τον άλλο μήνα η τέταρτη δόση στους άνω των 60.
ΕΚΠΑ: Πόσο ωφέλιμη είναι η τέταρτη δόση εμβολίου mRNA κατά της covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιμένει με τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων ο Θ. Βασιλακόπουλος
«Είμαστε ένας πολύ πλούσιος λαός», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρότεινε για άλλη μία φορά, τα πρόστιμα για όσους άνω των 60 επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, να αφαιρούνται από τις συντάξεις τους.
Επιμένει με τα πρόστιμα των ανεμβολίαστων ο Θ. Βασιλακόπουλος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αμετακίνητοι στην πλάνη τους οι αντιεμβολιαστές»
Ο αναγνωρισμένος ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, γέροντας Βαρθολομαίος, βάλλει με σφοδρότητα ενάντια σε όσους εξαπατούν τους πιστούς λέγοντας πως «θα γίνουν ζόμπι όσοι εμβολιαστούν».
«Αμετακίνητοι στην πλάνη τους οι αντιεμβολιαστές»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Covid Free Gr Wallet: Η εφαρμογή για τεστ και εμβόλια στο κινητό/τάμπλετ
Με την ψηφιακή αυτή εφαρμογή, οι πολίτες μπορούν να αποθηκεύουν στη συσκευή τους τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις σχετικά με τον νέο κορονοϊό, ώστε να τα επιδεικνύουν εύκολα όποτε αυτό απαιτείται.
Covid Free Gr Wallet: Η εφαρμογή για τεστ και εμβόλια στο κινητό/τάμπλετ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας