• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.5°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.6°C
  0 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.3°C
  5 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  61%

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία παραγωγών λαϊκών αγορών στο υπ. Ανάπτυξης τον περασμένο Απρίλιο

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μέτωπο για τις λαϊκές αγορές

 • A-
 • A+
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές με την Ομοσπονδία Παραγωγών και Πωλητών να καταγγέλλει πως κατατέθηκε αιφνιδιαστικά και «καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, ενώ δεν υιοθετεί τις προτάσεις μας». ● Σε αμηχανία οι βουλευτές της Ν.Δ., που μοίραζαν υποσχέσεις για διαφορετικό νομοσχέδιο.

Τα σκοτεινά σημεία του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές προοιωνίζονται ένα ακόμη σκοτεινότερο μέλλον για τους ανθρώπους των λαϊκών αγορών της χώρας με πρώτα θύματα τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων.

Σφοδρές είναι ήδη οι αντιδράσεις που αναμένεται να κλιμακωθούν, εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης δεν προχωρήσει σε αλλαγές. Eντονη είναι και η αμηχανία των βουλευτών της Ν.Δ., που μέχρι πρότινος μοίραζαν υποσχέσεις ότι η κατεύθυνση του νομοσχεδίου θα είναι διαφορετική.

Με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης καταγγέλλει την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο «καταπατά τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει, ενώ δεν υιοθετεί τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει». Διόλου τυχαία μάλιστα συγκροτήθηκε προσφάτως Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας (συμμετέχουν 8 ομοσπονδίες) προκειμένου να υπάρξει μαζική και πανελλαδική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο προσωρινός πρόεδρος της συνομοσπονδίας –δεν έχουν γίνει ακόμη εκλογές- Αγγελος Δερετζής δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι το νομοσχέδιο «δεν προβλέπει την ίδρυση Νομικών Προσώπων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, δεν λέει ποιος θα είναι ο φορέας λειτουργίας των λαϊκών αγορών, δηλαδή η διοίκησή τους είναι στον αέρα, δεν δέχεται την πρότασή μας για ενιαίο πλαίσιο σε όλη τη χώρα, με τη δημιουργία αντίστοιχου νομικού προσώπου. Ολα είναι παράλληλα στο μαύρο σκοτάδι και οι απαντήσεις παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις που θα εκδίδονται κάθε φορά για κάθε περίπτωση. Τότε γιατί ψηφίζεται ο νόμος;».

Τα σημεία στα οποία αντιδρούν σφοδρά οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών περιγράφονται με σαφήνεια στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας: «Προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών μία φορά τον χρόνο και στην ουσία τούς θέτει εκτός λαϊκών αγορών. Προβλέπει τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές. Θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. δ′ της παρ. 5 του άρθρου 48, την πώληση του πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον της δηλωθείσας ποσότητας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τα είδη που αναφέρονται στην άδειά του. Εχει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στην απώλεια της άδειας. Θέτει και πάλι θέμα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αποκλείει τους Πωλητές Βιομηχανικών Ειδών και τους Ανθοπαραγωγούς από τα παζάρια».

Χθες το βράδυ, η ομοσπονδία είχε τηλεδιάσκεψη με βουλευτές της Ν.Δ., στους οποίους ξεκαθαρίστηκε ότι το νομοσχέδιο «δίνει στον εκάστοτε υπουργό εξουσίες Θεού, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για ό,τι θέλει και όποτε θέλει σε ό,τι αφορά τις λαϊκές αγορές».

Αργότερα τα είπαν και με ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους οποίους ζήτησαν συμπαράσταση για τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων, των προκηρύξεων και των ειδών που θα μπορούν να πουλούν.

Αύριο το νομοσχέδιο συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ την Τετάρτη το προσωρινό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας θα συνεδριάσει στις 10.30 π.μ. στο ξενοδοχείο Novotel.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητήριο παραγωγών λαϊκών αγορών ενάντια στο νομοσχέδιο 
Την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας την Δευτέρα και διαδήλωση αποφάσισε Ομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης. ΠΟΣΠΛΑ: Κανονικά οι λαϊκές στην Αττική
Συλλαλητήριο παραγωγών λαϊκών αγορών ενάντια στο νομοσχέδιο 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στραπάτσο Αδωνη στην Καστοριά
Το παραδοσιακό προπύργιο της Ν.Δ. έστειλε καθαρό μήνυμα στην κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Ν. Παπαθανάση, ότι η ανοχή και η υπομονή εξαντλήθηκαν.
Στραπάτσο Αδωνη στην Καστοριά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγριος ξυλοδαρμός οδηγού απορριμματοφόρου στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Του επιτέθηκε κάτοικος της περιοχής επειδή... γρατζούνισε ένα αυτοκίνητο ● Αλλεπάλληλα κρούσματα τραμπουκισμών εις βάρος εργαζομένων του δήμου καταγγέλλει το σωματείο τους.
Αγριος ξυλοδαρμός οδηγού απορριμματοφόρου στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κύμα απολύσεων σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Περίπου 20 εργαζόμενοι απολύθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στην ΑΛΟΥΜΥΛ, μία τις πιο δυναμικές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες στην ΠΥΡΑΜΙΣ.
Κύμα απολύσεων σε δυναμικές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΥΑΘ για θεσμική εκτροπή
Δυναμική παρέμβαση στη συνέλευση των μετόχων, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κατάργηση των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και «αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης».
Καταγγελίες των εργαζομένων της ΕΥΑΘ για θεσμική εκτροπή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας