• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.3°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 18.2°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.0°C / 17.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 13.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.2°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  0 BF
  50%

Η κοίτη του ρέματος πριν από την εισβολή των μηχανημάτων και δίπλα η καταστροφή μετά την εισβολή των μηχανημάτων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέος βανδαλισμός στη Ραφήνα

 • A-
 • A+
Εκχέρσωση της υδρόβιας βλάστησης στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος με αιτιολογία τον καθαρισμό μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, γεγονός που δεν υφίσταται, καθώς η περιοχή δεν έχει καμία σχέση με αυτές που κάηκαν ● Οι καταστροφικές εργασίες γίνονται μέσα σε αυστηρά προστατευόμενο υγρότοπο «Α’ προτεραιότητας» και είναι παράνομες.

Για άλλη μια φορά μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα μπήκαν μέσα στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, εκχερσώνοντας την υδρόβια βλάστηση και απομακρύνοντας τη φερτή ύλη από την κοίτη του σε έκταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων.

Οι εργασίες, που εκτελούνται εδώ και τέσσερις μέρες από τεχνική εταιρεία για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, πραγματοποιούνται για τον καθαρισμό του Ρέματος, «ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική», όπως ανέφερε στο facebook ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς. Κάτι που δεν υφίσταται, καθώς η λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν έχει καμία σχέση με τις περιοχές που κάηκαν. Το ζήτημα είναι ότι οι εργασίες γίνονται μέσα σε αυστηρά προστατευόμενο υγρότοπο «Α’ προτεραιότητας» που έχει επακριβώς οριοθετηθεί και περιλαμβάνει τα τελευταία 1.037 μέτρα του ρέματος πριν από την εκβολή του στη θάλασσα (από την πεζογέφυρα Σκλαβενίτη) μέχρι και μεγάλο θαλάσσιο τμήμα στην μπούκα της εκβολής.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, στους υγροτόπους απαγορεύεται κάθε εργασία που προκαλεί όχληση στα οικοσυστήματά τους και υποβαθμίζει την οικολογική τους κατάσταση. Επομένως, τόσο η εκχέρσωση της υδρόβιας βλάστησης που αφανίζει τη χλωρίδα, το ενδιαίτημα και τους τόπους φωλεασμού των ειδών που διαβιούν στο ρέμα, όσο και η απομάκρυνση της φυσικής φερτής ύλης του ρέματος (αμμοχαλικοληψία), που τροφοδοτεί με τις αποθέσεις της τον υγρότοπο και προστατεύει την ακτογραμμή από τη διάβρωση, αποτελούν απαγορευμένες εργασίες στους υγροτόπους και τα υδατορέματα, είναι ποινικό αδίκημα και επισύρουν αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων.

Θεωρητικά, οι διαδικασίες της αυτόφωρης δίωξης προβλέπεται να κινηθούν αυτεπάγγελτα, με απλή καταγγελία οποιουδήποτε πολίτη, και η αστυνομία οφείλει να μεταβεί στον τόπο εκτέλεσης των εργασιών και να εκτελέσει την αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων (στην προκειμένη περίπτωση εργολάβου, Περιφέρειας και δήμου). Ωστόσο, από την πρώτη ημέρα (6/10) που διαπιστώθηκαν οι παράνομες εργασίες από μέλη της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κατατέθηκε και μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Στη μήνυση ζητήθηκε από την αστυνομία η άμεση διακοπή των εργασιών και η αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο στις Αρχές να αγνοήσουν την υποχρέωσή τους να μεταβούν και να σταματήσουν αυτεπάγγελτα τις εργασίες. Παράλληλα, σε επικοινωνία με την Περιφέρεια, ζητήθηκε η άμεση διακοπή των εργασιών.

Εντούτοις, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο και παρέπεμψε τα μέλη της Κίνησης στην Αμεση Δράση που κλήθηκε μάταια επί δυο συνεχόμενες ημέρες. Την πρώτη δεν εμφανίστηκε μέχρι τις 3 μ.μ. που αποχώρησαν τόσο ο εργολάβος όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ τη δεύτερη εμφανίστηκε σχεδόν 3 ώρες μετά την κλήση, δυο λεπτά ακριβώς μετά την αποχώρηση των μηχανημάτων και το σταμάτημα των εργασιών στην κοίτη. Είχε προηγηθεί σωρεία ενδιάμεσων κλήσεων όπου επισημαινόταν η ανάγκη άμεσης επέμβασης προτού τελειώσουν οι εργασίες.

«Η καταστροφή αυτή, που παρόμοιές της εκτελούνται μαζικά σε όλα τα ρέματα της χώρας μας από Περιφέρειες και δήμους, αποκαλούνται ψευδώς “εργασίες καθαρισμού” και “αντιπλημμυρικά έργα”! Ομως, η αποψίλωση της βλάστησης των ρεμάτων κάθε άλλο παρά μειώνει τον κίνδυνο πλημμύρας. Αντίθετα, προκαλεί σημαντική αύξηση της ταχύτητας του νερού, καθιστώντας το ανεξέλεγκτο σε περίπτωση υπερχείλισης και ικανό να παρασύρει γέφυρες, σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα. Και αποσταθεροποιεί την κοίτη και τα πρανή ενισχύοντας την πιθανότητα της κατάρρευσής τους μαζί με τις τυχόν παρόχθιες ιδιοκτησίες ή υποδομές», επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που ζητά να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιπλημμυρικό έργο πνίγει τη Ραφήνα στα νερά και στο τσιμέντο
Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας -ενός από τα λίγα φυσικά ποτάμια που μας απέμειναν στην Αττική- καθώς αύριο εκδικάζεται η προσφυγή πολιτών και συλλόγων κατά του έργου εγκιβωτισμού και...
Αντιπλημμυρικό έργο πνίγει τη Ραφήνα στα νερά και στο τσιμέντο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εφυγε η αγωνίστρια Ευαγγελία Δημητρίου
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών η Ευαγγελία Δημητρίου, ιδρύτρια και ψυχή της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης, υπέρμαχος της προστασίας των ρεμάτων και ειδικότερα του ρέματος Πικροδάφνης, που διασχίζει την...
Εφυγε η αγωνίστρια Ευαγγελία Δημητρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας υποστήριξαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο που διατρέχουν τρία ρέματα της Αττικής.
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΤσιμεντοποιήΣτΕ το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατοίκων και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της Μελέτης που μετατρέπει 17 χλμ. του χειμάρρου σε τεχνητό αγωγό ομβρίων.
ΤσιμεντοποιήΣτΕ το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ρεματτική»: «Τις πταίει» για την τραγωδία στην Εύβοια;
Αποφάσεις που σχετίζονται με το πολιτικό κόστος, ψηφοθηρία, εξυπηρέτηση οικονομικών/εργολαβικών συμφερόντων, διατήρηση των λόμπι ανάμεσα σε δημόσιο-μελετητές-εργολάβους, είναι τα αίτια τέτοιων καταστροφών...
«Ρεματτική»: «Τις πταίει» για την τραγωδία στην Εύβοια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας