• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.9°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.6°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 16.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.8°C / 15.0°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 9.0°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 15.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  4 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 19.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 17.1°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηλεκτροπληξία από LED

 • A-
 • A+
Ο Γιάννης Βούρος άλλαξε τα... φώτα στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ● Ο δήμαρχος επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία φωτισμού της πόλης, ενώ εργαζόμενοι και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καταγγέλλουν σκάνδαλο υπερκοστολόγησης και πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις ● Το ρήγμα στη δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας αγγίζει πλέον και την παράταξη του δημάρχου.

Πρωτοφανείς καταστάσεις λαμβάνουν χώρα στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, με τη δημοτική αρχή Γ. Βούρου να προωθεί με ανεπανάληπτη επιμονή έργο αλλαγής του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, μέσω ιδιωτικής εταιρείας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 3,72 εκατ. ευρώ. Εργαζόμενοι και αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καταγγέλλουν σκάνδαλο υπερκοστολόγησης και ιδιωτικοποίηση της ανταποδοτικής υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και αντιπροτείνουν δύο εναλλακτικές μελέτες για το έργο, η μία προϋπολογισμού 1,09 εκατ. ευρώ (από πλευράς Σωματείου εργαζομένων) και η δεύτερη προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ (μελέτη που ολοκληρώθηκε επί πρώην δημοτικής αρχής Α. Βασιλόπουλου).

Το μέγεθος των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα αναδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι η δημοτική αντιπολίτευση προκάλεσε έκτακτο μονοθεματικό συμβούλιο, το βράδυ της Πέμπτης. Επειτα από 5ωρη συζήτηση και ενώ οι συσχετισμοί οδηγούσαν σε υπερψήφιση συναινετικής πρότασης που κατέθεσε η αντιπολίτευση για εξέταση του θέματος από μηδενική βάση, η δημοτική αρχή έλυσε πραξικοπηματικά τη συνεδρίαση, μπλοκάροντας την ψηφοφορία.

Και συντήρηση...

Το έργο που προωθεί η διοίκηση Γ. Βούρου προβλέπει την αλλαγή του φωτισμού της πόλης με LED. Η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται σε 3,72 εκατ. ευρώ σε βάθος 9ετίας, κόστος που θα καλυφθεί με δέσμευση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν οι δημότες για τον ηλεκτροφωτισμό (100.000 ευρώ το 2021 και 453.000 ευρώ για κάθε επόμενο έτος έως το 2029). Ο ανάδοχος θα αναλάβει την προμήθεια των λαμπτήρων, την τοποθέτησή τους και τη συντήρηση, τη στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου διαβεβαιώνει ότι το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού μπορεί να αναλάβει τις ίδιες εργασίες με κόστος μικρότερο του 1/3 της πρότασης της δημοτικής αρχής.

Αν και τον περασμένο Απρίλη το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να υλοποιηθεί η μελέτη του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού –και να εξοικονομηθούν, έτσι, 2 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υπηρεσίας-, «γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας την απόφαση και πήγατε στην Οικονομική Επιτροπή και αποφασίσατε με 4 ψήφους να δαπανηθούν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ», κατήγγειλε στο προχθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος –επικεφαλής της «Δύναμης Πολιτών»- Α. Βασιλόπουλος.

Συνοπτικά, η δημοτική αρχή Γ. Βούρου θέλησε να εκμεταλλευθεί την πλασματική πλειοψηφία που της παρέχουν στην Οικονομική Επιτροπή οι γνωστές ρυθμίσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, και να περάσει μέσω του συγκεκριμένου οργάνου το έργο. Κάτι που έγινε όμως με πολιτικό κόστος, καθώς αποστασιοποιήθηκε από τις επιλογές της η Ανθή Παπακώστα, αντιδήμαρχος μέχρι πρότινος, η οποία ψήφισε λευκό στην επίμαχη συνεδρίαση και στη συνέχεια παραιτήθηκε από την Οικονομική Επιτροπή (είναι υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην ΠΑΕ ΑΕΚ).

Παράλληλα, η δημοτική αρχή άνοιξε «μέτωπο» με τους εργαζόμενους προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας-αποχής που κήρυξε το Σωματείο από κάθε διαδικασία σχετική με το έργο. Η αγωγή της απορρίφθηκε. Το Σωματείο έχει καταγγείλει απειλές και εκβιασμούς της δημοτικής αρχής κατά εργαζομένων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

«Φωτογραφικές» πτυχές

Η δημοτική αντιπολίτευση εντοπίζει «φωτογραφικές» πτυχές στον διαγωνισμό. Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της «Δύναμης Πολιτών», Γ. Ανεμογιάννη –αντιδήμαρχο επί διοίκησης Α. Βασιλόπουλου και καλό γνώστη του θέματος– από στοιχεία αναρτημένα στη «Διαύγεια» προκύπτει ότι σε 18 περιπτώσεις Δήμων όπου ανέλαβε τη μελέτη ηλεκτροφωτισμού η εταιρεία «ΔΑΜΙΣ» (ανέλαβε τη μελέτη και για τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας), ανάδοχος κατέληξε να είναι η εταιρεία «DASTERI», παίρνοντας τα έργα με εκπτώσεις μεταξύ 2,08% έως 10,88% - εκπτώσεις που θεωρούνται από αντιπολιτευόμενους συμβούλους μικρές για αντίστοιχα δημόσια έργα. «Μαντεύω ότι η έκπτωση (σ.σ. στον διαγωνισμό του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας) θα είναι 7%-8% πριν ανοίξω τον φάκελο», σχολίασε ο κ. Ανεμογιάννης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προδιαγραφές του διαγωνισμού περιορίζονται στο να ζητούν δικαίωμα κυκλοφορίας των φωτιστικών στην Ε.Ε. αλλά όχι να πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ η περιγραφή της τάσης του ρεύματος αποκλείει ευρωπαϊκές εταιρείες. «Εχει επιλεγεί διάρκεια ζωής των φωτιστικών 50.000 ώρες, ενώ αυτή τη στιγμή έχουμε 100.000 ώρες. Με λίγα λόγια, παίρνουμε δεύτερης ποιότητας φωτιστικά με τρεις φορές παραπάνω κόστος», περιέγραψε ο κ. Ανεμογιάννης.

Η δημοτική αρχή Γ. Βούρου υποστήριξε ότι προκήρυξε τον διαγωνισμό τηρώντας τις προβλέψεις του νόμου και αντεπιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι «υπονομεύει την πρόοδο», ότι «ποντάρει συνεχώς σε εντάσεις» και ότι επιδιώκει τη στασιμότητα στην πόλη. «Γκεμπελισμός», ανταπάντησε ο Α. Βασιλόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Δεν λέμε να μη γίνει το έργο. Προτείνουμε μάλιστα συγκεκριμένη εναλλακτική για να γίνει».

Τόσο ο ίδιος όσο και οι Π. Γρετζελιάς και Χ. Τομπούλογλου (επικεφαλής αντιπολιτευόμενων παρατάξεων) δηλώνουν την πρόθεση να απευθυνθούν στον εισαγγελέα. Η υπόθεση πιθανόν να προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί σχολίασαν την απουσία κάποιων στελεχών της δημοτικής αρχής από το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την επιλογή άλλων στελεχών της να μην τοποθετηθούν, συμπεραίνοντας ότι έχει ανοίξει βαθύ ρήγμα στην παράταξη Βούρου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητά ο δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας
Με υγειονομική ασφυξία απειλείται η περιοχή Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας μετά την κατάληψη των δημοτικών υποδομών καθαριότητας από την Original 21 ● Δημόσια έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα,...
Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητά ο δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών η υπηρεσία ταφής και ανακομιδής νεκρών θα μπορεί να ανατίθεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Ιδιώτες τώρα και στα νεκροταφεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστρέφει το κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη
Η στοχοποίηση από οπαδικές ιστοσελίδες του δημοτικού συμβούλου Κ. Τομπούλογλου για το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, που οδήγησε στη δολοφονική επίθεση εναντίον του από δύο κουκουλοφόρους.
Επιστρέφει το κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση χούλιγκαν σε δημοτικό σύμβουλο της Ν. Φιλαδέλφειας
Επίθεση από δύο κουκουλοφόρους δέχθηκε έξω από το σπίτι του ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Κώστας Τομπούλογλου.
Δολοφονική επίθεση χούλιγκαν σε δημοτικό σύμβουλο της Ν. Φιλαδέλφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χαρτοπόλεμος» από τον δήμαρχο Αλίμου
Ως «βιομηχανία εξωδίκων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις» περιγράφει η δημοτική παράταξη «Ανω-Κάτω στο Καλαμάκι» την κίνηση του δημάρχου Αλίμου, να στείλει εξώδικα σε 15 Συλλόγους και Ομοσπονδίες εργαζομένων.
«Χαρτοπόλεμος» από τον δήμαρχο Αλίμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε έξωση οδηγεί ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας τον Φιλοζωικό Σύλλογο
Σε έξωση από τον χώρο όπου στεγάζεται σήμερα στο Αλσος Φιλαδέλφειας οδηγεί η δημοτική αρχή της πόλης τον Φιλοζωικό Σύλλογο Ν. Φιλαδέλφειας και τα δεκάδες ζωάκια που περιθάλπει.
Σε έξωση οδηγεί ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας τον Φιλοζωικό Σύλλογο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας