• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.1°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 20.0°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 15.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  0 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 19.6°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 16.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  54%

Επικοινωνιακό σόου με τα αρχαία στον σταθμό Αγ. Σοφία ενόψει ΔΕΘ

 • A-
 • A+

Με διαδικασίες εξπρές, έπειτα από αδράνεια δύο ολόκληρων ετών, επανατοποθετούν αρχαία στον σταθμό της Αγίας Σοφίας του μετρό, προκειμένου να δημιουργήσουν το κατάλληλο φόντο για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Κοινώς τις τελευταίες ώρες στήνεται ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στην προσπάθεια τους να δείξουν ότι όλα καλά θα πάνε και με τα σχέδια που έχουν για τα αρχαία της Βενιζέλου, κόντρα στην άποψη αρχαιολόγων και στις ενστάσεις μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις εκκλήσεις διεθνώς.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αρχαία πλατεία και δύο κίονες της Νότιας πλευράς της εισόδου του σταθμού, χωρίς να είναι σαφές μέχρι τώρα αν έχει επανατοποθετηθεί το σύνολο της πλατείας.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η απόφαση για την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Αγίας Σοφίας είχε ληφθεί το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μυλόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ, πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό, καταγγέλλει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ότι για «να συμψηφίσουν το έγκλημα στη Βενιζέλου, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα σαν μονόδρομο, με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα».

Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του, επισημαίνει ότι:

«- Η επανατοποθέτηση της συγκεκριμένης πλατείας στο σταθμό Αγίας Σοφίας δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, παρουσιάζουν σήμερα μια έτσι κι αλλιώς υποχρεωτική επανατοποθέτηση που αποφασίστηκε το 2017, ως δήθεν δική τους επιλογή.

- Η απόφαση του ΚΑΣ του 2017 προέβλεπε την επανατοποθέτηση της πλατείας στη θέση όπου βρέθηκε και όχι στην επιφάνεια του εδάφους που, για λόγους επικοινωνιακούς, φαίνεται να την τοποθετούν τώρα».

Ακολουθεί αναλυτικά η απόφαση του 2017:

Ψέματα και επικοινωνιακές φιέστες για το έγκλημα στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Δήλωση Γιάννη Μυλόπουλου

Για να συμψηφίσουν το έγκλημα στη Βενιζέλου, το οποίο παρουσιάζουν σήμερα σαν μονόδρομο, με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διαστρεβλώνουν τα πραγματικά γεγονότα.
Οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από τις επικοινωνιακές φιέστες που στήνουν χωρίς αντίκρισμα στην πραγματικότητα, είναι οι εξής:

1. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε μια ισορροπημένη πολιτική διατήρησης αμετακίνητων των αρχαιοτήτων που οι αρχαιολόγοι έκριναν ως σημαντικές, λόγω της ακεραιότητας και αυθεντικότητάς τους. 

2. Το 2017 βρέθηκαν δυο μαρμαρόστρωτες πλατείες στο σταθμό Αγίας Σοφίας. Η μια, στο βόρειο τμήμα του σταθμού, στη γωνία των οδών Εγνατία και Πλάτωνος, σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετακίνητη στη θέση της. Για να γίνει μάλιστα αυτό εφικτό, άλλαξε ο σχεδιασμός της βόρειας πρόσβασης του σταθμού. Η άλλη πλατεία, αυτή που τώρα επανατοποθετείται, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρέθηκε, αποφασίστηκε τότε  να αποσπαστεί προσωρινά με υποχρέωση επανατοποθέτησης.

3. Η επανατοποθέτηση της συγκεκριμένης πλατείας στο σταθμό Αγίας Σοφίας δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, παρουσιάζουν σήμερα μια έτσι κι αλλιώς υποχρεωτική επανατοποθέτηση που αποφασίστηκε το 2017, ως δήθεν δική τους επιλογή.

4. Η απόφαση του ΚΑΣ του 2017 προέβλεπε την επανατοποθέτηση της πλατείας στη θέση όπου βρέθηκε και όχι στην επιφάνεια του εδάφους που, για λόγους επικοινωνιακούς, φαίνεται να την τοποθετούν τώρα.

5. Στο πλαίσιο της πολιτικής τους να καταστρέφουν ό,τι αρχαίο αποκαλύπτεται στα έργα του Μετρό, δεν επανατοποθέτησαν ποτέ στη θέση του, παρά την περί του αντιθέτου απόφαση του ΚΑΣ, τον Decumanus Maximus που αποκαλύφθηκε το 2011 στο σταθμό Αγίας Σοφίας. Ο οποίος αποσπάστηκε με υπογραφή της τότε γενικής γραμματέως και σημερινής υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Μια ακόμη λαθροχειρία, επιπλέον της Βενιζέλου, την οποία προσπάθησαν, ατυχώς, να χρεώσουν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαδίδοντας ότι δήθεν ο Decumanus στην Αγίας Σοφίας αποσπάστηκε το 2017.

 

 Για μια «ιδιαίτερη στιγμή» κάνει λόγο η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού Αγ. Σοφίας του Μετρό της Θεσσαλονίκης σημαίνει τη στιγμή της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, στον ίδιο χώρο και οι οποίες αποσπάστηκαν το 2017 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού», σημειώνει η κ. Μενδώνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνοντας ότι «με μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων της πόλης της Θεσσαλονίκης το 2021, οι αρχαιότητες, δηλαδή η μαρμαρόστρωτη πλατεία η οποία αποσπάστηκε, ο στυλοβάτης και οι κίονες, οι οποίοι βρέθηκαν στο σταθμό κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, επανατοποθετούνται και αποδίδονται στην πόλη».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για «μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, διότι στην ουσία σηματοδοτεί τη μέθοδο αποκατάσταση όλων των αρχαιοτήτων, οι οποίες αποσπώνται και μπορούν να επανατοποθετηθούν στη θέση την οποία βρίσκονται». «Είναι το αντίδωρο της Αττικό Μετρό και του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης» είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Το «έγκλημα» στον σταθμό «Αγία Σοφία» επαναλαμβάνεται στα αρχαία της Βενιζέλου
H «Εφ.Συν.» δημοσιεύει τις πρώτες και μοναδικές φωτογραφίες, τραβηγμένες 3 μήνες πριν, από τον χώρο των εγκαταστάσεων της Α.Μ., όπου βρίσκεται αποθηκευμένο σε «ντάνες» το 73 μέτρων τμήμα του decumanus maximus...
Το «έγκλημα» στον σταθμό «Αγία Σοφία» επαναλαμβάνεται στα αρχαία της Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα συγκέντρωση για τα αρχαία της Βενιζέλου
Για την αυριανή κινητοποίηση κυκλοφορούν ήδη αφίσες και συνεχίζεται με ένταση η καμπάνια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ αναμένεται σήμερα να γίνει γνωστό ποιοι καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος.
Νέα συγκέντρωση για τα αρχαία της Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
Δεκάδες πολίτες ξεκίνησαν χθες νομικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη συνυπογράφοντας αγωγή κατά της Αττικό Μετρό, προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες απόσπασης των αρχαιοτήτων ● Η κατάθεση υπογραφών συνεχίζεται μέχρι...
Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα για τα αρχαία στη Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στα 54 εκατ. πεταμένα ευρώ το «μάρμαρο» της απομάκρυνσης των αρχαίων στη Βενιζέλου
Yπερσπατάλη χρημάτων προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό για τον τεμαχισμό και την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» στο μετρό.
Στα 54 εκατ. πεταμένα ευρώ το «μάρμαρο» της απομάκρυνσης των αρχαίων στη Βενιζέλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
Οι καθυστερήσεις των έργων στοιχίζουν στο Δημόσιο περισσότερα χρήματα από το κόστος της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου με τα αρχαία στη θέση τους.
20 εκατ. αποζημιώσεις για την... αδράνεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου
Τρομάζεις να περάσεις από τη διασταύρωση μην τυχόν συμπέσεις με εικόνες σαν και τις προχθεσινές, με ένα μεγάλο κομμάτι πλευρικών τοίχων να κρέμονται μέρα μεσημέρι στον γερανό σαν σφάγιο στο τσιγκέλι.
Ντροπή για το «έγκλημα» στον σταθμό Βενιζέλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας